Jukurien pelastusta haetaan Launialan kommuunista

Nestori Lähde (edessä) saa paikan Jukurien kauden ykkössentterin viereltä. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

 

SM-liigan heikoimmaksi maalintekijäksi 95 osumallaan hyytynyt Jukurit lähtee illan kotiotteluun Ässiä vastaan täysin sekoitetulla pakalla. Komentaja Risto Dufva jaksoikin katsella hämmästyttävän pitkään luottoketjujensa tehon katoamista.

Hämmästyttävintä koko Jukurien kaudessa on ollut surkea alivoima.

Henkilökohtaiset yhden kauden ennätyksensä jo hyvissä ajoin uusiksi laittaneen Henrik Koiviston rinnalla hyökkää sitkeästi Teemu Tallberg, mutta toiselle laidalle on istutettu kulmiin vääntämään Nestori Lähde.

Nelosketjun telaketjujyränä tunnettu Lähde on siis vihdoin päässyt siviilissä läheltä kokemansa tehokaksikon rinnalle. Lähde, Koivisto ja Tallberg asuttavat Mikkelin Launialassa talven ajan kommuunikolmiota.

- Olemme Tallbergin kanssa samantyylisiä suoraviivaisia pelaajia. Umpitaitava Koivisto pystyy jakamaan keskeltä kiekkoa. Toivottavasti saadaan kemiamme käyttöön ottelun alusta alkaen, kommentoi Lähde Jukurien kotisivuilla.

Sentteri Koiviston kauden tehopisteet ovat 11+13, mutta hänen viimeisimpien 16 ottelun saldonsa on 0+3. Tasakentällisin Koivisto on hävinnyt saman ajanjakson maalein 2-8.

Tallbergilla on koossa tehopisteitä (19) saman verran kuin molemmilla kahdella edellisellä Sportin kaudella, mutta Vaasassa ne kertyivät toki kymmenen ottelua enemmän pelanneena. Tallbergillakin 16 tuoreimman pelin saldo on vaatimaton 1+2.

Alkukauden toista hyökkäysvoimaisinta ketjua veti Turo Asplund, jonka vakiolaituri Miika Roine on nyt komennettuna toista otteluaan sentterinä aloittavan Zach Budishin rinnalle. Asplund saa ketjuunsa konkari Olli Sipiläisen ja nopeudestaan hyökkäyssuuntaan elävän Jesper Piitulaisen.

Koiviston laiturin paikalta siirretyn Budishin laidoilla aloittavat Roine ja Janne Ritamäki. Roine on kuulunut kauden yllättäjiin. Hän teki kahdella edelliskaudella Pelicansissa yhteensä kuusi maalia, mutta on Jukurien paras maalintekijä 12 osumallaan.

Neljäs ketju on muodossa Joonas Kalliola-Topi Nättinen-Niko Laakkonen. Heistä Laakkonen on pelannut kolmeen ja puoleen viikkoon yhteensä vain kaksi minuuttia, vaikka on ollut kokoonpanossa neljässä pelissä.

Takalinjoilla pakkaa ei ole sekoitettu vähään aikaan. Sami Rajaniemi on kiistaton ykköstorjuja. Puolustuspään suurin muutos tammikuussa oli Teemu Suhosen HPK:sta tulon myötä tapahtunut muokkaus ylivoimaviisikoissa, kun toisen pakkopeliyksikön viivamiehenä ollut Marko Kauppinen joutui luovuttamaan paikkansa Suhoselle. Ykköspakki ylivoimalla on toisen viisikon peliä viivalta myös ainoana pakkina pyörittävä Miika Koivisto.

Hämmästyttävintä koko Jukurien kaudessa on ollut surkea alivoima, jota voisi pitää taistelutahdon puutteena. Jukureita (maalit alivoimalla 1-28, takaisku keskimäärin ajassa 7.58) heikommin alivoimastaan on suoriutunut vain Pelicans (1-32, 7.14). Kummankin joukkueen pelastus on ollut vähäinen jäähyily.