Jukurien Jaatinen: Ensimmäistä nimikirjoitusta odotellessa

Puolustaja Antti Jaatinen ja kollegansa Marko Kauppinen ovat Jukurien alkukauden vakiomiehityksen ainoat mikkeliläiskasvatit. Kuva: Mikko Kankainen

 

Puolustaja Antti Jaatinen, 29, pelaa keskiviikkona Kalevankankaalla 300. runkosarjaottelunsa jääkiekkoliigassa. Mäntyharjun ulkokaukalon kasvatille saavutus on komea merkkipaluu. Ylenpalttisesta fanituksesta Jukurien pakki ei ole joutunut yhdeksän liigakautensa aikana kärsimään.

Kasvattajaseuraansa Jukureihin yli 13 vuoden tauon jälkeen palannut Jaatinen saa liikuskella Etelä-Savon maisemissa häiriöttä.

Hienoja kuvioita en haeskele, korkeintaan toivon, että joskus vahingossa sattuisi niitä tapahtumaan.

- Jokunen fani on tullut juttelemaan kaupassa kanssani, mutta yhtään nimikirjoitusta minulta ei ole kaupungilla vielä pyydetty, Jaatinen hymähtää.

- Sunnuntaina käväisin vanhempieni luona Mäntyharjussa. Poikkesimme isäni Paulin kanssa puoleksi tunniksi myös kiekkoilemaan kaukaloon, mutta ei sielläkään tainnut kukaan minua tuntea.

Jaatisen tuntevat tietävät, ettei tuntemattomana liikkuminen häntä häiritse. Kaukalossa Jaatinen putsaa mieluiten maalinedustaa ja antaa muiden keräillä otsikot.

- Sen verran tässä on jo kokemusta, että tiedän, mitä minun ei kentällä kannata yrittää. Hienoja kuvioita en haeskele, korkeintaan toivon, että joskus vahingossa sattuisi niitä tapahtumaan.

 

Jaatinen pelaa Jukurien ykköspakkiparissa myös Lukosta Mikkeliin muuttaneen Miika Koiviston parina. Alivoimat aloittaa sama pakkikaksikko. Jaatisen plusmiinussaldo (9-4, +5) kertoo, että hänen alkukautensa on ollut linjassa Jukurien liidon kanssa.

- Jos taaksepäin uraani miettii, enpä olisi voinut oikeastaan enempää toivoa saavuttavani, kuvailee Jaatinen tunnetta pelata sarjakolmosena olevassa joukkueessa vastaavaa roolia.

Jaatinen kiekkoili pari ensimmäistä juniorivuottaan Mäntyharjun Virkistyksessä ja luonnonkaukalossa. Vielä C-juniorina hänellä oli matkaa kotoaan lähimpään jäähalliin 50 kilometriä. Kiekollinen taito jäi ymmärrettävästi vajavaiseksi.

- Kun takana on terve kesä ja vastuun (keskimääräinen peliaika 21.51) tuomaa itseluottamusta, on alkukausi tuntunut urani parhaalta pelaamiselta, Jaatinen kuvailee.

 

Jaatinen oli juuri miesten sarjoihin nouseva oppipoika JYPin mestaruushulinoissa 2009. Nyt Risto Dufvan luottopakki vetää neljännessä liigaseurassa jo Mikkelin juniorivuosinaan tutuksi tulleen valmentajan alaisuudessa.

Taakse ovat jääneet JYP, Tappara ja Lukko, poikkeuksena viisitit Pelicansissa, missä käskyjä ei antanut Dufva.

- Raumalta jäivät kolmen kauden ajalta hienot muistot ja tuli yksi pronssimitali. Haikeudella muistelen Koskisen Matin aina aamulla hallilla valmiina olleita aamukahveja ja Café Salin pitkiä aukioloaikoja illalla, kun kaikki muut paikat Raumalla tuntuivat jo olevan kiinni, Jaatinen hymähtää.