Juho Tommilan pieni suuri loikka: "Kaupunkien välillä on kiistatta tietynlaisia kulttuurieroja"

Juho Tommila pelaa tällä kaudella porilaisväreissä. Hän hakee Ässistä entistä enemmän vastuuta.

Rauman Lukossa koettiin kesän aikana paljon vaihtuvuutta, kun melkein parikymmentä pelaajaa vaihtoi maisemaa kauden päätteeksi.

Moni pelaajista siirtyi Mikkelin Jukureihin Risto Dufvan perässä, mutta vain yksi otti sen kaikkein kiistellyimmän loikan.

Puolustaja Juho Tommila siirtyi paikallisvastustaja Porin Ässien riveihin.

Nykypäivän SM-liiga on jo sen verran ammattimainen kokonaisuus, ettei kyseinen siirto aiheuta pelaajien keskuudessa samanlaista pärinää kuin vaikkapa vuosikymmen takaperin.

Parissa harjoituspelissä Lukkoa vastaan Tommila ei saanut kuulla minkäänlaista kuittailua siirrostaan.

– Ei ole tullut mitään sanomista kaukalossa, vaan olemme kaikki keskittyneet pelaamaan jääkiekkoa, Tommila totesi.

Rauman ja Porin erottaa maantieteellisesti toisistaan vain noin 50 kilometrin välimatka, mutta siitä huolimatta kaupungit pyrkivät olemaan mahdollisimman erilaisia toisiinsa nähden.

Tommilalla on tällä hetkellä asunto Porissa, mutta Lukon kasvattina hän tuntee luonnollisesti paremmin raumalaisen kulttuurin.

Yksi asia, mistä asukkaat erottaa takuuvarmasti toisistaan, on kaupunkilaisten puhetapa.

Sen kuulee melkeinpä yhdestä lauseesta, onko ihminen kasvanut Porissa vai Raumalla.

Tommilaan ei ole ainakaan vielä tarttunut Porin murre, mutta hän ei ole itsekään täysin varma siitä, onko asia näin myös tulevaisuudessa.

"Voi olla, että parin vuoden päästä lauseeni ovat molempien murteiden sekoitus, mikä olisi varmaan aika mielenkiintoisen kuuloista."

– Kaupunkien välillä on kiistatta tietynlaisia kulttuurieroja. Yritän pitää oman puhetyylini, mutta totta kai Porissa viljeltyjä sanontoja voi mukaan tarttua. Yllättävän vähän olen saanut toistaiseksi kuittia omasta murteestani. Voi olla, että parin vuoden päästä lauseeni ovat molempien murteiden sekoitus, mikä olisi varmaan aika mielenkiintoisen kuuloista, Tommila naurahti.

Pukukoppijäynät ovat jääkiekossa yleinen asia jo junioreista lähtien. Tommila on itsekin päässyt kokemaan lähietäisyydeltä esimerkiksi sen, että hänen mailansa oli junnuaikana täytetty vedellä. Hän huomasi asian vasta jäällä.

Viime kauden Lukossakin tapahtumia riitti.

Ässien kopissa on ollut toistaiseksi rauhallista, mutta kausi on nuori.

– Vielä minulle ei ole ehtinyt mitään suurempaa tapahtua, mutta kyllä Ässissäkin on sellaisia veijareita, että ajan kysymys se taitaa olla, ennen kuin kolahtaa. Pitää vaan pysyä koko ajan tarkkaavaisena, kuten viime kaudellakin.

Todennäköistä on, että runkosarjan alkaessa tuolla osastolla alkaa tapahtua enemmän, Tommila naureskeli.

Suurin syy Tommilan siirtoon Ässien paitaan oli luonnollisesti se, että hän haluaa saada enemmän vastuuta ja kehittyä jääkiekkoilijana.

Loikka Dufvan alaisuudesta Jyrki Ahon valmennukseen ei ole ollut erityisen suuri.

– Heidän pelitavoissaan on paljon samoja juttuja, mutta johtamistyyleissä on eroja. Haluan totta kai pelata mahdollisimman paljon, ja toiveet kaudesta ovat korkealla.

Tommilan tavoitteena on saada itsestään irti maksimaalinen tulos.

– Joka päivä minun on tehtävä lujaa töitä ja ansaittava sitä kautta paikka kaukalossa. Edessä on henkilökohtaisesti iso kausi, Tommila pohti.