Juhiksen nimi listalle ja puhelin syrjään

Juhamatti Aaltonen on parhaimmillaan erinomainen jääkiekkoilija, kuten ylläolevalta videolta voi päätellä. Hänen liikkeensä kaukalossa ovat näyttäviä, ja miehellä on myös kyky ratkaista. Kun tähdet ovat oikeassa asennossa, hän paketoi ominaisuudet yhteen. Kaunein esimerkki on keväältä 2014, jolloin Aaltonen ratkaisi Kärpille Suomen mestaruuden.

Hän sai kiekon omalla kenttäpuoliskolla, punnersi vahvasti läpi Tapparan puolustuksen ja painoi suorasta luistelusta kiekon ohi Juha Metsolan. Paineet olivat huipussaan, sillä pelattiin seitsemännen finaalipelin jatkoerää täpötäydessä Oulun Raksilassa.
Kärppiä muuten valmensi tuolloin eräs Lauri Marjamäki.

Nyt sama duo on jälleen samassa joukkueessa. Panokset ovat vielä astetta kovemmat, sillä nyt yllä on maajoukkueen leijonapaita ja areenana Pariisin MM-näyttämö.

Aaltosen kausi on ollut vaisu. Marjamäki kuitenkin kelpuutti hänet mukaan kauden viimeiseen EHT-turnaukseen. Aaltonen ei loistanut, mikä ei varsinaisesti yllättänyt. Silti Aaltosen nimi on listalla, jonka Suomen Jääkiekkoliitto vapunpäivänä julkaisi. Marjamäen ratkaisua on lupa ihmetellä.

Tavallaan se on perusteltu. Marjamäki luottaa valinnoissa pelaajiin, joita hän on valmentanut joko Bluesissa tai Kärpissä. Käytännössä yhden pelaajan valinta ei todennäköisesti pelasta tai upota Suomen menestysmahdollisuuksia.

Aaltosen tilalla olisi voinut olla Ruotsin pistepörssin kolmonen, MM-tasollakin maalintekijänlahjansa näyttänyt Olli Palola tai länsinaapurin pudotuspeleissä loistanut Juuso Ikonen.

Parhaimmillaan Aaltonen voi olla pelaaja, jonka kylmäpäisyys riittää ratkaisemaan Suomelle tärkeän jatkosarjan ottelun. Se Aaltonen pitäisi vain löytää jostain.

Isoja yllätyksiä MM-ryhmä ei sisällä. Supertähdet puuttuvat, sillä kisoista kieltäytyneiden NHL-miesten rykmentti on paisunut poikkeuksellisen suureksi.

Luku sinänsä on tapa, jolla maajoukkue julkistettiin. Liitto lähetti tiedotteen vapunpäivänä tasan kello 12.

Tiedotteessa kerrotaan, ettei valmennusjohdon puhelinhaastatteluja myönnetä vapunpäivänä eikä myöskään tiistaina ennen illalla järjestettävää mediatilaisuutta. Ainoat tarjolla olevat kommentit oli painettu tiedotteeseen.

Minkä takia se joukkue sitten julkaistiin, jos kukaan ei valintoja kommentoi?

Pelaajien haastattelemisesta ei tiedotteessa varsinaisesti puhuttu, mutta yhdenkään pelaajan kommentteja ei vapunpäivänä mediassa näkynyt.

Kiekkoareena yritti tavoitella yhtä MM-pelaajaa, HV71:n tuoretta Ruotsin mestaria Mikko Lehtosta, mutta tämä ei yhteydenottopyyntöihin vastannut.

Ihan tiedoksi: MM-kisoihin lähtevä leijonaryhmä on noin keskimäärin asia, joka kiinnostaa suomalaisia. Siksi olisi ihan mukavaa, jos joku siitä jotain myös sanoisi.

Juttua muokattu kello 22.57: Jutussa väitettiin aluksi, että Jääkiekkoliitto ei ole julkaissut Mikko Mannerin liittymistä Leijonien valmennusryhmään. Mannerin nimeä ei ollut MM-joukkueen julkaisusta kertovassa sähköpostissa, mutta se löytyy postiin upotetun linkin kautta avautuvasta kokoonpanotiedostosta.