Juha Junno: "Matias odottaa pappaa Kouvolassa"

Kärppien kolme kovaa. Uusi hallituksen puheenjohtaja Heikki Kontsas (vas.), uusi toimitusjohtaja Tommi Virkkunen ja väistyvä toimitusjohtaja Juha Junno.

Ilmassa leijui valtavat määrät luopumisen tuskaa ja nostalgiaa, kun Juha Junno joutui torstaina iltapäivällä kertomaan medialle jo pitkään julkisena salaisuutena pysyneen totuuden.

Näin ollen uutinen ei edes yllättänyt.

Junnon, 58, viimeinen työpäivä on huhtikuun viimeisenä päivänä vappuaattona 30. huhtikuuta. Uusi toimitusjohtaja, Kärpät Oy:n hallituksen puheenjohtaja Tommi Virkkunen ottaa Junnolta viestikapulan vastaan ja aloittaa uudessa toimessaan vappupäivänä 1. toukokuuta. Virkkusen paikan uutena hallituksen puheenjohtajana ottaa nykyinen varapuheenjohtaja Heikki Kontsas.

Mielenkiintoisin kysymys on se, mitä 21 vuotta Kärppien johdossa toiminut Junno aikoo eläkepäivillään tehdä – vai jääkö hän ylipäätään eläkkeelle...?

– Olen saanut sieltä sun täältä työtarjouksia, mutta katsotaan nyt. Ainakin näin alkuun jään Ouluun ja jännitän Kärppien peleissä ihan vain katsojana. Mutta korostan, että vielä seuraavat kaksi kuukautta teen täysillä töitä Kärppien eteen, Junno kertoo.

Maltatko pysyä erossa ja sivussa?

– Maltan. Mutta jos joku kysyy apua, annan varmasti.

Kun Junno tuli Kärppiin KalPasta syksyllä 1996, ilmapiiri oli ankea ja karu.

– Koska rahaa ei ollut, tein ensimmäiset kuukaudet töitä ilman palkkaa. Ensimmäinen tilipäivä oli 31. tammikuuta 1997. Ja ensimmäinen työhuoneeni oli oululaisen urheiluvälinefirman kellarissa, jossa ei ollut edes ikkunoita.

Junno on ollut mukana nostamassa Kärppien liikevaihtoa vuosien 1996–2017 aikana satakertaiseksi. ja nykyään 11,5 miljoonaa euroa.

Junnon oma eropäätös alkoi kypsyä jo pari vuotta sitten, mutta hallitus sai hänet ylipuhutuksi vielä ”jatkokaudelle”.

Nyt kilometrit tulivat täyteen, mihin varmasti vaikutti se, että 1996 Kärppiin tullut Junno teki seuran kanssa vähintään 20 vuoden sopimuksen. Jos Junno olisi lähtenyt Kärpistä aikaisemmin pois, hän olisi menettänyt ns. lisäeläkkeen, joka on huomattava.

"Onhan minulla Jääkiekkoliiton ja Liigan kultainen kortti, mutta ehkä kuitenkin ostan kausikortin sieltä, missä on tilaa. Uskoakseni jännitän Kärppien mukana katsomossa ihan samalla tavallla kuin tähänkin saakka."

Tommi Virkkusesta Kärpät saa ”täydellisen” toimitusjohtajan ja Junnon työn jatkajan. Virkkusella on entisenä pelaajana kokemusta kaukalosta, mutta myös liike-elämästä ja yritysmaailmasta.

– Olen seitsemän vuotta istunut katsomossa Juhan vieressä, ja tunnen ja tiedän hänen ajatusmaailmansa ja pelisilmänsä. Täytyy sanoa, että näemme asiat hyvin samanlaisessa valossa, Virkkunen alleviivaa.

Virkkusen istumapaikka C-katsomossa varmasti säilyy, mutta mihin ihmeeseen Mr. Junno aikoo sijoittua.

– Onhan minulla Jääkiekkoliiton ja Liigan kultainen kortti, mutta ehkä kuitenkin ostan kausikortin sieltä, missä on tilaa. Uskoakseni jännitän Kärppien mukana katsomossa ihan samalla tavallla kuin tähänkin saakka.

Junnolla on kaksi tytärtä, joista toinen asuu Kouvolassa ja toinen Helsingissä. Junno arvioi, että hänen kotinsa pysyy lähivuosina Oulun Raksilassa, mutta on päivänselvää, että vierailut lastenlasten luona Etelä-Suomessa tulevat entisestään tiivistymään.

– Kolmevuotias Matias varmasti odottaa pappaa käymään. Vielä ei oikein pysty sanomaan, onko hän enemmän KooKoo:n vai Kärppien fani, Junno myhäilee.

Kärppien joukkueen rakentaminen on viime vuodet ollut Junnon ja urheilutoimenjohtaja Harri Ahon harteilla.

– Jos se tähän saakka on ollut Juhan ja Hapan (Harri Aho) harteilla ikäänkuin fifty-fifty, kyllä tästä eteenpäin Hapan vastuu tulee nousemaan, Virkkunen arvioi.