Torstaina tapahtuu – Mitä Kärpät kertoo?

Junno ja kultainen kravatti. Juha Junnon ajanjakso Kärpissä on ollut menestyksekäs sekä kaukalossa että taloudessa. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Kärpät lähestyi keskiviikkona aamupäivällä mediaa kertomalla, että torstaina kello 14.30 on tiedotustilaisuus, josta on tulossa 2000-luvun alun merkittävin.

Kiekkoareena on ottanut selvää, että paikalla ei pelkästään ole Kärppien seurajohto tyyliin toimitusjohtaja Juha Junno, Kärpät Oy:n hallituksen puheenjohtaja Tommi Virkkunen, urheilutoimenjohtaja Harri Aho, päävalmentaja Kai Suikkanen ja kapteeni Lasse Kukkonen.

Venytettyä realismia käyttäen ja ihmisten nimiä muuttaen tällä kokoonpanolla pidettyjä tiedotustilaisuuksia on nähty ja kuultu kymmeniä, ja sen anti on usein ollut tyyliin ”Andrei Potaitchuk on tehnyt kolmen vuoden jatkosopimuksen”.

Nyt paikalla ovat myös sponsorien ykkösketju (niitä on pitkä litania) sekä jo kello 13:ksi kutsuttu koko joukkue. Kutsun sai myös Kärppien suuruuden luoja, Kärpät Oy:n emeritus puheenjohtaja Seppo Arponen, joka on parhaillaan Lapissa mökkeilemässä, eikä näin ollen pääse paikalle.

Nyt mannerlaatat liikkuvat. Tämä on kova juttu.

Kiekkoareena tavoitti 8-tieltä Juha Junnon, joka parhaillaan ajelee Vaasasta Ouluun.

– Älä kysy mitään, en voi kertoa mitään. Olen hallitukselle luvannut. Työntekijätkään eivät tiedä, mistä on kysymys, Junno kertoo.

– Mutta kannattaa tulla paikalle. Tulet yllättymään, Junno viittaa torstaina pidettävään tiedotustilaisuuteen.

Miksi Kärpät käyttää ilmaisua ”2000-luvun alun merkittävin tiedotustilaisuus”?

– Se on puheenjohtajan, varapuheenjohtajan ja minun valinta ja muotoilema. Haluamme, että kaikki ovat paikalla, ettei kukaan pahoita mieltään, ettei olisi paikalla, Junno valottaa.

Juha Junno on aina ollut avoin, valoisa ja terhakka. Nyt mies on selvästi lyhytsanainen.

Liittyykö tiedotustilaisuus sinuun henkilökohtaisesti?

– Huomenna kuulet. Kannattaa olla paikalla.

"Juha Junno, 58, on Kärppien kasvot. Eihän hän ole minnekään lähdössä. Junno on ikoni, joka on ja pysyy."

Kiekkoareena kertoo neljä valistunutta arvausta siitä, mitä kansa torstaina viralllisesti kuulee.

 1. Uusi kansainvälisen tason monitoimihalli. Kärpät julkisti kuukausi sitten uutisen, jonka mukaan se laajentaa liiketoimintaansa festivaali-bisnekseen ja osti 73 prosenttia Qstockin osakekannasta.

  Nyt Kärpät hakee toiminnoilleen lisää tilaa ja pystyttää yksityisellä rahoituksella Ouluun uuden areenan, johon saadaan kiekko-otteluiden lisäksi konsertteja ja muita spektaakkelimaisia tapahtumia. Sellainen on puuttunut Oulusta ja sellaiselle varmasti löytyy tilaa. Monitoimiareenaa on väännetty Ouluun jo 17 vuotta. Milloin paikka on ollut Huuhkajanpuisto, milloin Raksilan markettien alue, milloin nykyisen palokunnan paikka. Onko oikea hetki nyt?
   

 2. Kärpät lähtee KHL:ään. Junnolla on edelleen kassakaapissaan yli kymmenen vuotta sitten vastaan otettu lähestysmiskirje, jossa KHL:n toimitusjohtaja Aleksandr Medvedev kosii Kärppiä itään. Tuolloin Junnon, Arposen ja Kärpät Oy:n hallituksen vastaus oli selkeä ja suoraviivainen. ”Liiga riittää meille”.

  Jokerien varoittava esimerkki leijuu edelleen. Jokerit tekee kaudessa 15 miljoonaa euroa tappiota, joten KHL ei ole bisnes, joka kuuluisi Kärppien ajattelumalliin.
   

 3. Kärpät ostaa kaupungilta nykyisen hallin, josta on jo olemassa suunnitelmat laajentamiseen niin, että pitkiltä sivuilta seiniä levitetään viitisen metriä. Niin ikään aitioita lisätään, ja kaukalon eturiviin lisätään istumapaikkoja. Näin katsomokapasiteetti pysyisi suurin piirtein samana.

  Kärpät on jo pitkään viestittänyt, että pelkällä jääkiekolla kasvua ei voi tehdä. Jos torstain tiedotustilaisuuden uutinen olisi pelkästään tämä, kannattaako infoon kutsua koko joukkue...? Eikä tällaisessa bisneksessä olisi mitään järkeä.
   

 4. Juha Junno lähtee.

  Kun Seppo Arponen värväsi Junnon Kuopiosta Ouluun, elettiin talvea 1996–1997. Jännitteitä lisäsi se, että Kärpät ja KalPa olivat kevään liigakarsinnassa vastakkain. Tuolloin Kärpät ja Junno tekivät sopimuksen, joka sitoutti uuden toimitusjohtajan tehtäväänsä 20 vuodeksi. Jos Junno ”karkaisi” ennen sitä, hän menettäisi ns. lisäeläkkeen, jossa puhutaan varsin suurista summista.

  Nyt tuo 20 vuotta on täyttynyt, ja Junno voi astua tyylikkäästi sivuun (eläkkeelle) rakastamansa urheiluseuran toiminnasta. Junnolla on kaksi tytärtä, joista toinen asuu Kouvolassa ja toinen Helsingissä. Pieniä lapsenlapsiakian on, joten isoisä haluaa asua lähempänä läheisiään ja viettää lähiseudulla laatuaikaa heidän kanssaan.

  Spekulatiivisesti ajatellen Junno on saanut KHL-joukkueelta tähtitieteellisen tarjouksen, joka vie hänet ruplaliigaan. Jokerit? Mission impossible? Juha Junno, 58, on Kärppien kasvot. Eihän hän ole minnekään lähdössä. Junno on ikoni, joka on ja pysyy.