Joonas Komulainen selätti selkävaivat

Tiistaina Komulainen palaa punapaitaisena Sportin pelaajana vanhalle tutulle areenalle Oulun Raksilaan. Kuva: Vaasan Sport

Jääkiekkoilijan arki ei aina ole helppoa. Sen tietää ainakin Joonas Komulainen, 26.

Sport-hyökkääjän kausi 2015–2016 katkesi ennen joulua selkävaivoihin. Alkoi kuukausia kestänyt ja loputtomalta tuntunut kuntoutus, joka on nyt vihdoin ohi.

– Muutama viikko sitten sain aloittaa treenaamiseen, ja olen pelannut jo pari harjoitusotteluakin. Fiilikset ovat hyvät, mutta samalla odottavat, että tässä pääsee peliin kunnolla kiinni, Komulainen innostuu.

"Muutama viikko sitten sain aloittaa treenaamiseen, ja olen pelannut jo pari harjoitusotteluakin."

Komulainen on Kuhmon Kivan kasvatti, joka siirtyi C-ikäisenä Kärppien juniorimyllyyn 2005. Kymmenen vuotta Oulussa tuottivat muun muassa hurjia tehoja nuorten sarjoissa, A-nuorten SM-kultaa 2010 ja liigakultaa 2014.

Tiistaina Komulainen palaa punapaitaisena Sportin pelaajana vanhalle tutulle areenalle Oulun Raksilaan.

– Pelasin jo viime kaudella yhden pelin Oulussa Sportin paidassa, jolloin tunteet olivat pinnassa. Juuri nyt ei tunnu mitenkään erityiseltä, mutta eiköhän se taas tuo ylimääräistä tunnetta, kun bussi kurvaa tiistaina halliin eteen.

Sportin kokoonpano on hieman elänyt, mutta nyt näyttää siltä, että Komulainen hyökkää kolmosketjun keskellä laidoillaan Olavi Vauhkonen ja toinen ex-kärppä Tomi Körkkö. Näistä Vauhkonen (193 cm) on kerrassaan 27 senttiä pitempi kuin ketjun keskusmies (166cm).

Joukkueen kokoonpanoon ovat liittyneet täksi kaudeksi 35-vuotias hyökkääjä Ville Viitaluoma (Orebro IK) ja 36-vuotias puolustaja Markus Kankaanperä (Tappara).

– Joukkueella on vasta kolmas kausi liigassa, ja koko organisaation pitää kasvaa ja kehittyä. Näin ollen joukkue tarvitsee kokeneita suunnannäyttäjiä, jotta se menisi eteenpäin.

"Pikku hiljaa pääsemme hinkkaamaan kuvioita niin, että kaikki pelaajat ovat terveitä."

Sportin alkukausi on ollut rikkonainen, koska pelaajia on ollut enemmän tai vähemmän sairastuvalla.

– Oulussa meillä on hyvä kokoonpano jalkeilla, vaikka kaikki eivät vielä olekaan mukana. Pikku hiljaa pääsemme hinkkaamaan kuvioita niin, että kaikki pelaajat ovat terveitä, Komulainen näkee.

Komulaisella on Liigasta kokemusta Hannu Aravirran, Lauri Marjamäen ja Risto Dufvan päävalmentajuuden alaisuudessa. Uran neljäs päävalmentaja Tomek Valtonen on tehnyt häneen vaikutuksen

–Hän on valmentajana varmaan samantyyppinen kuin pelaajana: elää voimakkaasti tunteella, Komulainen avaa.

– Entisenä pelaajana hän osaa haistella oikeita asioita, eikä ole lukenut niitä kirjoista. Tomek on suoraselkäinen, avoin ja keskusteleva ja osaa asettaa itsensä pelaajan asemaan, Komulainen kiittelee.

"Tomek on suoraselkäinen, avoin ja keskusteleva ja osaa asettaa itsensä pelaajan asemaan."

Vähäinen vastuu ja jääaika Kärpissä kypsyttivät Komulaisessa lähtöpäätöksen, joka konkretisoitui siirtoikkunan sulkeutumisen kynnyksellä helmikuussa 2015. Hän lähti Lukkoon, josssa ehti pelata kymmenen runkosarjan ottelua (0+3), mutta peräti 14 pudotuspeliä (2+4=6). Välieräsarja Tapparaa vastaan venyi seitsemänteen peliin, jossa Tappara oli maalein 4–2 raumalaisia parempi. Lopulta Lukon kausi päättyi neljänteen sijaan.

Vaasasta tuli Komulaisen uusi kotikaupunki huhtikuussa samana keväänä. Mies on vaikuttunut uudesta elinympäristöstään.

– Mukava kaupunki, johon suomenruotsalaisuus tuo positiivisen piritysruiskeen. Kuhmossa ei puhuttu ruotsia sitten yhtään, ja Oulussa vain vähän. Täällä kaupan kassa saattaa alkaa jutella ruotsiksi, ja kun minä en kielimiehiä oikein ole. Ehkä se riittää, kun sanoo ”nej”, ”ja” ja ”tack”, Komulainen heittää itseironiaa.

Jääkiekko ammattina on sama – pelaapa sitten Oulussa tai Vaasassa.

– Oulussa pelattiin aina Suomen mestaruudesta, täällä enemmänkin play off -paikasta, mutta molemmat kaupungit ovat aivan yhtä kiekkohulluja. Kun tulee voittoja, ollaan yhdessä iloisia. Kun hävitään, ollaan vähemmän iloisia.