Joko nyt Yonkman, joko nyt? - "Erittäin hyvä kysymys!"

Viisitoista vuotta ammattilaisena pelannut Nolan Yonkman jahtaa edelleen uransa ensimmäistä mestaruutta. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Pikakelauksella takaisin viime kevääseen. Runkosarjan voittaja HIFK juhlii Hippoksella finaalipaikkaa kuudennen välierän jälkeen. JYP kohtalona on pronssiottelu, jossa siinäkin tuli lopulta tappio Kärpille.

AHL-veteraani Nolan Yonkman pelaa ensimmäistä kauttaan Euroopassa, mutta ei ole ensimmäistä kertaa pappia kyydissä näissä hommissa. Hän on pelannut viisitoista kautta ammattilaisena, mutta pokaalit ovat karttaneet Saskatchewanin isoa miestä.

Itse asiassa Yonkman on pelannut pudotuspelisarjan voittaneessa joukkueessa koko urallaan vain neljä kertaa: AHL:ssa Milwaukeessa 2009, San Antoniossa 2012 ja Norfolkissa 2014 sekä viime keväänä JYPissä. Kahta voitettua pudotuspelisarjaa saman kevään aikana hän ei ole koskaan kokenut.

- Toivottavasti tähän tulee nyt muutos, Yonkman naurahtaa illalla starttaavan HPK-sarjan alla.

- Tämä tilasto oli tietysti yksi syy siihen, että päätin tulla tänne. JYP on ollut vuosikausia organisaatio, jossa on mahdollisuus voittaa mestaruus, viime kesänä kahden vuoden jatkosopimuksen JYPin kanssa allekirjoitaanut puolustajakolossi lisää.

He ovat pelaajia, jotka ovat voittaneet täällä ennenkin.

JYPin viime kevät jäi ikään kuin hieman kummulle. Yritystä ja sähinää oli, mutta HIFK:n kampeaminen kesälomille ei lopulta ollut edes kovin lähellä. Onko ryhmä nyt vahvempi, tiiviimpi ja laadukkaampi?

- Eri kausien joukkueiden vertaaminen keskenään on vähän epäreilua, mutta hyvä kysymys!, Yonkman naurahtaa.

- Jos olisit kysynyt tätä joulukuussa, olisin sanonut, että tällä porukalla ei olisi ollut mitään mahdollisuuksia viime kauden Jyppiä vastaan, hän heittää kelvottomaan syyskauteen viitaten.

Nyt JYPillä on kuitenkin mukana kaksi merkittävää pelaajaa, kaksi edellisten mestaruuksien takuumiestä. Kapteeni J-P Hytönen ja varakippari Ossi Louhivaara palasivat kotiin Sveitsistä.

- Todellisia johtajia molemmat, sen näki heti, kun äijät kävelivät koppiin. He ovat pelaajia, jotka ovat voittaneet täällä ennenkin ja tietävät miten se tehdään, peräti kolmea eri AHL-joukkuetta kipparoinut Yonkman kehuu.