Joko Joonas Komulainen nousee liigasentterien eliittiin?

Joonas Komulainen aloittaa kolmannen kautensa Vaasassa. Sportin lisäksi mies on edustanut liigatasolla Kärppiä ja Lukkoa. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Joonas Komulaisen ensimmäiseen liigakauteen mahtui 57 runkosarjaottelua, mutta sen jälkeiset ottelumäärät ovat karua luettavaa: 48, 48, 46, 24 ja 21. Loukkaantumiset ovat vaivanneet vuodesta toiseen, mikä on kieltämättä hidastanut Komulaisen läpimurtoa miesten tasolla.

166-senttiseltä hyökkääjältä ei odotettukaan paljoa ammattilaisuralta, mutta viime vuosien aikana on tullut selväksi, että taskuraketti Komulainen olisi ilman värikästä loukkaantumishistoriaansa liigan parhaita hyökkäyspään pelaajia. Mies tuskin edes pelaisi enää Vaasassa, mikäli vuodet olisivat kohdelleet Kuhmon Kivan kasvattia paremmin.

Komulaisen, 27, taidot ovat kaikkien tiedossa, minkä vuoksi on hieman yllättävää, että hänen uransa paras kausi on tuottanut vain 22 tehopistettä. Viime kaudella mies latoi 21 ottelussa 15 tehopistettä, ja hän olisi terveenä ollessaan nakuttanut lähes varmasti 40 tehopisteen kauden.

Nyt jos onni on Sport-sentterin puolella, tulee Komulainen olemaan tällä kaudella liigan parhaita hyökkäyspään aseita. Ainakin nykytilanne näyttää hyvältä.

– Tässä on loppukesästä lähtien saanut harjoitella täysillä, joten kunto alkaa olla hyvä, Komulainen iloitsi.

– Joka päivä kun jaksaa tehdä asiat täysillä, niin sieltä se kunto löytyy. On se aiemminkin löytynyt, joten miksi ei nytkin?

Taitava kiekonkäsittelijä ja pelinrakentaja sanoo, että suurin haaste on vielä luistelussa.

– Luistelukunto tulee ajan kanssa, kun on jäällä. Ei sitä niin vaan lenkkipolulta löydä, ja eipä tässä ole pystynyt sinne lenkkipolulle menemäänkään, joten silloin ei ainakaan löydä.

Komulainen tietää itsekin, että hänen vastuullaan lepää Vaasassa paljon. Mies ei kuitenkaan suostu asettamaan itselleen minkäänlaisia paineita.

– Minä en jaksa ajatella paineita tai ladata itselleni minkäänlaisia pisteodotuksia. Tiedän itse, mihin pystyn ja mikä on tasoni, kun olen terveenä.

– Minulle riittää se, että teen harjoituksissa ja otteluissa parhaani. Se tuo mitä tuo, mutta tiedän ainakin itse, ettei silloin jää mitään jossiteltavaa. En silloin mieti, kuinka monenneksi paras sentteri olin liigassa.

Pistetehtailu ja menestyminen eivät ole kuitenkaan aina pelaajasta itsestä kiinni. Paljon riippuu siitä, miten muu joukkue pelaa ja suoriutuu. Esimerkiksi viime vuonna Sportissa yksittäisen pelaajan oli hankala loistaa, kun viisikoiden toiminta oli pelistä toiseen heikolla tasolla.

Ainakin harjoituskauden perusteella Sport on huomattavasti paremmassa kunnossa kuin viime kaudella. Yksi suuri syy on se, että hyökkäyskolmikot ovat saaneet rakentaa kemioitaan alusta lähtien. On suorastaan ihme, jos Sport aloittaa liigakautensa eri kentillä kuin harjoituskauden otteluissa on nähty. Komulaisen tehtävänä on jakaa paikkoja Tomi Körkölle ja Olavi Vauhkoselle, jotka saivat nauttia Kuhmon kuninkaan passeista jo viime syksynä, kun kolmikko teki tuhojaan ennen Komulaisen loukkaantumista.

Toimivien ketjukolmikoiden lisäksi Sport ja päävalmentaja Tomek Valtonen ovat hioneet pelisapluunaansa uuteen muottiin: Vaasaan hankittiin täksi kaudeksi nopeita, kiekollisia ja älykkäitä pelaajia, minkä myötä kotkapaitojen peli on tänä päivänä enemmän kiekonhallintaan perustuvaa. Juuri sen myötä Komulaisen kaltaiset pelimiehet pääsevät paremmin loistamaan.

– Me pyrimme pelaamaan rohkeasti kiekon kanssa. Välillä tulee virheitä ja kiekonmenetyksiä, mutta se kuuluu asiaan. Tämä tyyli on kuitenkin se oikea tie. Sen mukana peli ja pelaajat kehittyvät, Komulainen latasi loppuun.