Johtaja Green on poistunut rakennuksesta - "Kroppa on taas vuoden vanhempi"

Josh Green viihtyi Suomen vuosinaan niin KooKoossa kuin Tapparassakin. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Kun Lumon-areenan summeri töräytti KooKoo-HPK -ottelun päättyneeksi kotijoukkueen 6-4 -voittoon, päättyivät myös kapteeni Josh Greenin pelit KooKoossa. KooKoon fanikatsomo taputti joukkueen kertaalleen kopista jäälle ja lopuksi vielä Greenin yksinään. Kaksi kautta Kouvolassa pelannut kanadalaiskonkari jätti lähtemättömän muistijäljen kymenlaaksolaiseen kiekkomaisemaan.

- Nämä olivat mahtavat kaksi vuotta. Oli hienoa tulla joka päivä hallille ja kilpailla näiden nuorten jätkien kanssa, Green tunnelmoi.

Myös fanikatsomon reaktio myhäilytti Greenia.

- Fantastista, yksinkertaisesti. Oli suuri kunnia pelata näiden ihmisten edessä.

Runkosarjaan päättynyt kausi oli luonnollisesti Greenille kuten myös koko KooKoolle karvas pettymys. Joukkue keräsi 70 pistettä, kahdeksan vähemmän kuin vuosi sitten. Kun vuosi sitten eroa viivaan jäi yksi sija ja viisi pistettä, nyt kuilua oli kolme pykälää ja 12 pistettä.

- Kouvolan vuoro tulee vielä. Täällä on kaikki edellytykset juhlia vaikka mestaruutta joku päivä, Green sanoi.

Green tahkosi liigassa kaikkiaan neljä kautta, kaksi Tapparassa ja kaksi KooKoossa. Mutta mitä tapahtuu seuraavaksi, sitä 39-vuotias konkari ei osannut sanoa.

- Luulen, että teen päätöksen muutaman viikon sisällä. Sen olen kyllä huomannut, että kroppa on taas vuoden vanhempi, tällä kaudella 38 ottelussa tehot 11+6=17 kerännyt Green myönsi.

- Aika Suomessa on kaiken kaikkiaan ollut todella hienoa, vaikka Tampereelta jäikin käteen kaksi katkeraa finaalitappiota. Silti minusta tuntuu, että nämä vuodet ovat olleet urani parasta aikaa, Green sanoi.

Eräs kovimpia liidereitä, joita olen koskaan saanut valmentaa.

Greenin KooKoon koppiin jättämä perintö on kuitenkin kristallinkirkas. Se on johtajuus.

- Eräs kovimpia liidereitä, joita olen koskaan saanut valmentaa, päävalmentaja Tuomas Tuokkola summasi Greenin merkityksen.

Nyt johtajan on aika vetää henkeä, mutta jos Greenin pelit jatkuvat, niin missä ne jatkuvat?

- Euroopassa, se on varmaa. Pohjois-Amerikan pelitahtia ja matkustamista ei kroppa enää kestäisi, 341 NHL- ja 435 AHL-ottelua urallaan pelannut sentteri totesi.

Näin se epäilemättä on, kun kokenut urheilija niin sanoo. Toisaalta eipä kukaan yleensä palaa enää 39-vuotiaana AHL:aan eikä Green enää NHL-sopimusta saisi.

Joten miten olisi Suomi sitten kuitenkin? One more year?

- Niin... No, miksipä ei! Mutta nyt minun pitää ajatella vaimoani ja lapsiani ja keskustella heidän kanssaan. Eiköhän se päätös sieltä muutamassa viikossa tule, liigauransa 60. maalin HPK:n verkkoon viimeistellyt Green päätti.