Joe Finleyn jatkosopimus HIFK:lta hyvä ratkaisu

Joe Finley on HIFK:n plusmiinuksen ykkönen. Kuva Europhoto/Jukka Rautio.

Hyvässä Ligassa on monikin pelaaja ollut puheenaiheena, mutta pahassa on kaksi ollut ylitse muiden: Antti Tyrväinen ja Joe Finley. Mutta ollaan Finleystä mitä mieltä tahansa, niin HIFK onnistui perjantaina kahdessakin asiassa. Ensinnäkin seura teki uuden sopimuksen jenkkipuolustajan kanssa ja toiseksi se kertoi asian ensin videotaulun kautta faneille.

Siinä viestissä Finley kertoi itse olevansa HIFK:ssa seuraavat kaksi vuotta ja sai vietistään raikuvat suosionosoitukset. Ja syytä olikin.

Jos katsoo tilastoja pintapuolisesti ja yhdistää ne hänen maineensa, niin voi todella ihmetellä syytä. Luulisi HIFK:n vain haluavan nopeasti unohtaa tehneensä koskaan sopimusta. Finley on pelannut 34 ottelua, kun joukkueella niitä on 48. Hän on siis ollut 14 ottelua poissa. Osa on johtunut loukkaantumisesta, mutta aika suuri osa on tullut pelikielloista. Hän on tehnyt yhden maalin ja antanut kolme maalisyöttöä. Kuusi puolustajaa on HIFK:ssa saanut enemmän pisteitä.

Maine Liigan ”pahana poikana” alkoi kasvaa jo heti syksystä, kun Finley on ollut sarjan jäähy-ykkönen. Suureksi se nousi viimeistään tammikuun alussa, kun hänen taklauksensa JYPin Michel Miklikiin johti todella ikävännäköiseen loukkaantumiseen.

Mutta Liiga ei antanut tuosta taklauksesta pelikieltoa, joka oli aivan oikea päätös. Kun tilannetta on katsottu tarkasti ”kuva kuvalta”, niin taklaus oli puhdas ja Miklik sai vammansa kaatuessaan jäähän. Lopputulos oli ikävä, mutta taklaus oli puhdas. Täysin pelin luonteeseen kuului se, että JYP lähetti Nolan Yonkmanin tappelemaan Finleyn kanssa. Tyhmää oli se, että sääntöjen mukaisesti tuosta tuli molemmille kahden ottelun pelikielto.

Tilastoja pitää katsoa myös tarkasti. Finley on Liigan rangaistustilaston ykkönen, kun on saanut 132 jäähyminuuttia, mutta jäähyistä vain 11 on kaksiminuuttisia. Niissä hän ei ole lähelläkään Liigan kärkeä, eikä ole ykkönen edes HIFK:ssa, vaan seuran kärjessä on Juhamatti Aaltonen. HIFK:n tilastoissa Finley sen sijaan on ykkönen plusmiinuksessa, joka kertoo hänen oikeasta pelityylistään.

Perjantaina hän sanoi pelin jälkeen eurooppalaisen pelityyliin tottumisen vaativan aikaa. Kolme pelikieltoa on ollut aivan turhia. Finley on kahdesti saanut yhden pelin jalkapyyhkäisyistä, joista ei ole pelissä saanut jäähyä. Tyrväinen oli toisen kohde. Lisäksi hän on saanut yhden pelikiellon säädyttömästä eleestä. Siitä hän sai pelissä ison rangaistuksen. Nuo temput eivät kuulu jääkiekkoon ja tuomiot olivat aivan oikeita, mutta muuten Finley on aivan erinomainen ns. puolustava puolustaja.

Finley on aivan erinomainen ns. puolustava puolustaja.

Hän taklaa puhtaasti, sijoittuu hyvin ja jo pelkän kokonsakin (203/109) myötä luo valtavan pelotteen. Finley on erinomainen joukkuepelaaja, ja HIFK:n viime pelien puolustusongelmat eivät suinkaan johdu hänestä.

Kunhan Finley vielä enemmän tottuu eurooppalaiseen pelityyliin, niin hänestä on suuri ilo HIFK:lle. Jo nyt hän on suuri seuran fanien suosikki.

Julkaisutavassa pitää olla tarkka, mutta juuri Joe Finleyn kohdalla HIFK teki aivan oikean ratkaisun, kun kertoi uudesta kahden vuoden sopimuksesta ensin katsojille ja vasta sitten perinteisellä tavalla lyhyellä lehdistötiedotteella. Näin pitääkin menetellä tähtipelaajien kohdalla, mutta rivimiesten ei. Silloin tyyli kärsisi vain inflaation.

Vaatii ”pelisilmää” valita, kenestä kerrotaan ensin faneille ja kenen kohdalla riittää pelkkä lyhyt tiedote. Nyt HIFK oli oikeassa niin julkaisemistavan kuin etenkin sopimuksen tekemisen suhteen.