Joe Finley: "Meillä ei ole puolustuksessa salaisuuksia"

Joe Finlay on yksi HIFK:n parhaimmista puolustavista puolustajista. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

HIFK:ta vastaan on vaikea tehdä maaleja. Viimeksi sen sai kokea keskiviikkona HPK, joka sai tehtyä vain kaksi, vaikka sai heti ensimmäisellä minuutilla todellisen lahjamaalin.

Joukkue on päästänyt toiseksi vähiten maaleja Liigassa. Vain TPS:n puolustus on ollut tiiviimpi, mutta ero siihen on vain yksi maali.

Amerikkalaispuolustaja Joe Finley on herättänyt huomiota sillä, että johtaa jäähypörssiä. Aika pienelle huomiolle on jäänyt se, että hänen plusmiinuksensa on +7, jolla on joukkueensa kärjessä. Hän tietää hyvin, mitä puolustaminen tarkoittaa.

– Mitään salaisuuksia ei ole. Kaikki alkaa maalivahdeista, jotka ovat olleet todella hyviä. Nyt saimme kolmannen ja Jerry [Jere Myllyniemi] pelasi todella hyvin.

Myllyniemi ”nollasikin” hyvin ensimmäisen minuutin möhläyksensä. HPK:n ylivoimamaalille hän ei voinut mitään, mutta pelasi muuten erinomaisen ottelun.

– Kaikki maalivahtimme ohjaavat hyvin puolustusta. Haluamme estää vastustajan maalipaikat ja saada kiekon pois omalta alueeltamme. Kun maalinteko on ollut vaikeaa, niin olemme todella panostaneet puolustamiseen. Harjoittelemme sitä aina ja jokaisessa harjoituksessa käymme läpi kaikki mahdollisesti syntyvät tilanteet kuten kolme vastaan kaksi ja muut sellaiset.

– Kun ei tee maaleja, niin täytyy panostaa omaan päähän. Olemme onnistuneet siinä hyvin, ja jatkossakin se on yksi pääasioistamme, hän jatkoi.

Omaan peliinsä hän on kohtalaisen tyytyväinen.

– Minun tehtäväni on pitää huolta omasta päästä ja olla fyysisesti vahva. Täytyy pelata niin, ettei omaan maalin mene ja saada kiekko pois alueeltamme. Vasta siten tulee hyökkäyksiin osallistuminen. Toisten asia on sitten huolehtia enemmän hyökkäyksestä.

Tiistaina hän teki kuitenkin Lappeenrannassa maalin, jolla HIFK voitti pelin.

– Olen sanonut muille, että antakaa kiekko enemmän minulle. No, se oli leikkiä. Oli tietysti mukava tehdä maali, mutta se ei muuta minun peliäni mitenkään.

HIFK:n puolustus on ollut pitävä, mutta vastaavasti hyökkäys on ollut alavireinen. Se on päästänyt toiseksi vähiten, mutta on myös tehnyt toiseksi vähiten.

– Joskus niin vain tapahtuu ja siksi olemmekin panostaneet puolustamiseen. Tuskin tämä tilanne kuitenkaan kauan kestää. Kun saamme kaikki pelaajat mukaan, niin kääntyy parempaan. Tässä joukkueessa on paljon hyviä hyökkääviä pelaajia, Finley jatkoi.

Hän on pelannut paljon nuoren Miro Heiskasen kanssa. Keskiviikkona Heiskanen jätti kolmannen erän pelaamatta.

– Hän on ollut iso osa joukkuettamme. En tiedä, mitä hänelle tänään tapahtui, mutta luulen hänen olevan ok, Finley sanoi HPK-ottelun jälkeen.

– Hän on myös iso osa Suomen juniorimaajoukkuetta. Hänen kanssaan on ollut hauska pelata. Hän on tehnyt hienoa työtä ja kehittyy koko ajan. Hänen rinnallaan tunnen jopa itseni vanhaksi, ja mieleen tulevat omat varausaikani.

Finley oli Washingtonin ykköskierroksen varaus vuonna 2005. Nyt Heiskasen arvellaan myös menevän ykköskierroksella.

Entä ne jäähyt?

– Enemmistö niistä on tullut ihan puhtaista taklauksista. Niitä haluan antaa. En ole koskaan ollut ”likainen” pelaaja. Täytyy vain pitää vastustaja rehellisenä. Heidän on tiedettävä, että minä olen vastassa.

Enemmistö jäähyistä on tullut kolmesta isosta jäähystä. Kakkosia hän on ottanut vain seitsemän, joilla ei ole Liigassa edes kolmenkymmenen joukossa.

Vaikka Finley oli ykköskierroksen varaus, niin NHL-pelejä ei ole kuin 21. Hän on amerikkalaisen yliopistokiekkoilun tuote, kun pelasi neljä vuotta North Dakota Universityssä. Mutta NHL:n sijasta AHL tuli tutuksi. Nyt hän on ensimmäistä kauttaan Euroopassa.

– Ei ole yllättynyt pelistä. Kiekkoilu on hiukan erilaista kuin kotona. Siihen täytyy vain tottua. Täällä on paljon taitavia pelaajia, sanoi Finley, joka 203 pitkänä on Liigan kookkain pelaaja.

Hän on kotoisin Minnesotasta läheltä Kanadan rajaa. Kotipaikka on Edina, jota voi pitää Minneapolisin esikaupunkina.

– Siellä on yhdet parhaimmista kalastusmahdollisuuksista maailmassa. Kerran vuodessa teemme aina kalareissun myös Kanadan puolelle. Kalastus oli yksi ensimmäisistä kysymyksistäni Tomille [urheilujohtaja Tom Nybondas]. Täällä olen käynyt kahdesti kalassa. Kerran saimme haukia, kerran emme. Aikaa on ollut aika vähän, mutta jäiden tultua ehdin jossain vaiheessa varmaan pilkille, hän jatkoi.

Mutta sitä ennen on pidettävä huoli puolustuksesta. Siinä HIFK on onnistunut. Hyökkäyksen kanssa on sitten ollut ihan toinen juttu.