Jesse Virtaselta odotetaan Ruotsissa paljon - "Jos 49 pistettä saan rikottua, niin se on hieno juttu"

Jesse Virtasen seuraavat maalit löytyvät lännestä. Hän pelaa ensi kaudella Färjestadin paidassa. Kuva. Juha Sinisalo

Jesse Virtasen ei tarvitse kuin astua sisälle Lähdepellon TukiAreenan kahvioon, kun hän jo huomaa, että raumalaiset lukevat ruotsalaista mediaa.

Aki Kangasmäen isä Esko ottaa ensimmäisenä puheeksi Ruotsin valtakunnallisen tietotoimiston TT:n uutisen, jonka mukaan Färjestad pestasi 25-vuotiaan suomalaisen maajoukkuepuolustajan Lukko Rauman.

Hilpeyttä herättävät myös Färjestadin urheilupomon Peter Jakobssonin kommentit, joiden mukaan Virtanen halusi vain yksivuotisen sopimuksen, koska hän muuttaa ensimmäistä kertaa pois Raumalta.

Kiekkoporukan naljailu on kuitenkin hyväntahtoista. Kaikki ovat tyytyväisiä siitä, että Virtanen on saavuttanut yhden tavoitteensa. Hän pelaa ensi kaudella Ruotsissa, menestymään tottuneen Färjestadin puolustuksessa.

Yksi Jakobssonin paikallislehti Värmlands Folkbladille antama kommentti kiinnostaa kokonaan toisella tavalla kuin kuittailumielessä. Hän sanoi suoraan, että Färjestad kaavailee Virtasen täyttävän Magnus Nygrenin jättämän aukon.

Se on paljon sanottu, sillä Nygren on Färjestadin kahden edellisen kauden kapteeni, oma kasvatti, maajoukkuepakki ja koko SHL:n puolustajien pistepörssin kakkonen.

Hän siirtyy ensi kaudeksi HC Davosin puolustukseen, joten Karlstadissa avautui siniviivan kapellimestarin rooli.

– Se oli vissiin niiden kärkipakki. Se on vaan hyvä, jos ajatellaan, että menen samaan rooliin, Virtanen toteaa.

– Se on vaan hyvä, että on odotuksia. En ota mitään paineita, mutta jos siinä roolissa pelaa, niin pakko silloin on tehdä pinnojakin.

Niitä Virtanen teki Suomessa tällä kaudella enemmän kuin kukaan toinen puolustaja. Hän tykitti tehot 9+30=39.Tasan samalla pistemäärällä Henrik Tömmernes voitti SHL:n pakkipörssin.

Kuin sattumalta Virtanen istuu pöydässä, jonka päädyssä seinällä komeilee juhlava kuva. Siinä Janne Niskala ja Petri Vehanen juhlivat vuoden 2011 maailmanmestaruutta.

Niskala edusti Färjestadia kaudella 2006–07 ja keräsi tuolloin 53 pelissä 49 tehopistettä. Olisiko siinä hyvä tavoite?

– Hän veti silloin törkeän kovan kauden. 49 pistettä on kova, tosi kova, Virtanen maistelee.

– Jos 49 pistettä saan rikottua, niin se on hieno juttu. Aika kova pinnamäärä se kyllä on.

Päättyneellä kaudella Jesse Virtanen voitti koko liigan pistepörssin. Kuva: Juha Sinisalo.

Aivan suoraan hän ei nimeä Niskalan pistemäärää tavoitteekseen, vaikka niitä luonnollisesti urheilijalle pitää olla.

Yksi tämän kauden tavoitteista oli hankkia hyvä pelipaikka ulkomailta. Virtanen sai tarjouksia Ruotsista, Sveitsistä ja KHL:stä, mutta koko ajan hän tähtäsi länteen.

– Oli selvä, että jos on mahdollista päästä Ruotsiin pelaamaan, menen sinne, Virtanen painottaa.

– Tiesin jo alkukaudesta, että en tartu ihan ensimmäisiin tarjouksiin. Niistä, mitä oli jäljellä, tämä oli kaikin puolin paras vaihtoehto.

Osoite ratkesi käytännössä viikonlopun aikana. Vielä tiistaina Virtanen ja Färjestad viilasivat sopimuksen viimeiset yksityiskohdat kuntoon.

– Muutama muukin vaihtoehto oli, mutta tämä oli paras. Kyseessä on menestyvä jengi, eli on hyvät mahdollisuudet pärjätä, Virtanen toteaa.

– Pakisto on vahva, ja itselle löytyy sopiva rooli. Tässä oikeastaan täyttyi kaikki, mitä ensi kauden paikasta odotin.

Liigatasolla Jesse Virtanen on aina edustanut vain Lukkoa. Urallaan hän on kantanut myös Hokin, SaPKon, LeKin ja Sportin paitoja, mutta tuolloin kyseessä oli aina peliajan hakeminen Mestiksestä.

– En näe mitään syytä, miksi mä pelaisin Suomessa jossain muualla kuin Lukossa. Siitä voi päätellä, onko mulla Lukko-sydän.

Sattumalta valikoitunut haastattelupiste alkaa tuntua entistäkin osuvammalta. Saman ajatusmallin jakavat myös seinällä juhlivat Vehanen ja Niskala. Ulkomaat erikseen, mutta Suomessa kasvattajaseuran paita päällä.

Sitä kutsutaan seurauskollisuudeksi.