Jalosen ja Dufvan yhteistyö oli aikaansa edellä

Kari Jalosella on hyvät välit Rauman ja erityisesti Lukon päävalmentajan suuntaan. Kuva: Juha Sinisalo.​
Kari Jalosella on hyvät välit Rauman ja erityisesti Lukon päävalmentajan suuntaan. Kuva: Juha Sinisalo.​

Ei ole salaisuus, että Lukon päävalmentaja Risto Dufvan ja Leijonien päävalmentaja Kari Jalosen välit ovat lämpimät. Kaksikon luottamus toisiinsa kumpuaa vuosien takaa. Siteen takana on Jukka Rautakorpi, joka toimi Suomen Jääkiekkoliiton valmennuspäällikkönä, kun Jalonen aloitteli omaa valmennusuraansa.

Liitto halusi perustaa 19-vuotiaiden maajoukkueen, joka olisi porras 18- ja 20-vuotiaiden eli nuorten arvokisoja pelaavien ryhmien välissä. Rautakorpi pyysi tehtävään Jalosta, joka valmensi TPS:n B-nuoria.

– Sanoin että ei jumankauta, olen valmentanut kaksi vuotta, en mä ole valmis, Jalonen paljastaa.

Rautakorpi sai puhuttua hänet ympäri, mutta ei sentään ilman ehtoja. Jalonen halusi kokeneen valmentajan rinnalleen. Hän sai Risto Dufvan.

– Sitä kautta tämä meidän ystävyytemme on alkanut. Silloin tutustuimme, Jalonen muistelee.

Vaihtopenkillä vastakkain,
kulisseissa hyviä ystäviä

Yhteisiä kokemuksia alkoi kertyä. Dufva ja Jalonen olivat samaan aikaan ja samassa ryhmässä Rovaniemellä suorittamassa ammattivalmentajatutkintoa. He muodostivat myös valmentajakaksikon vuoden 2001 nuorten MM-kisoissa Moskovassa. Turnauksesta muistuttaa hopeinen mitali.

– Molemmat siirryimme liigaan, ja sen jälkeen on otettu tosi tiiviisti yhteen, Jalonen kuvailee.

Otteluissa kaksikko on pyrkinyt voittamaan toisensa. He ovat molemmat menestyneet valmentajina hyvin, mutta mestaruuden voi viedä kerrallaan vain toinen. Kulisseissa asetelema on ollut toisenlainen. Dufva ja Jalonen ovat jo vuosia keskustelleet paljon valmentamisesta. He ovat vaihtaneet kokemuksia ja ideoita, sparranneet toisiaan, jakaneet tietoa. 

– Se on ollut molemminpuolista ideoiden ja ajastusten vaihtoa. Kaikki me valmentajat painimme samojen haasteiden ja juttujen parissa, Jalonen huomauttaa.

Dufva käski opetella,
mitä peli oikein on

Jalonen on voittanut Suomen mestaruuden valmentajana seitsemän kertaa. Kolme ensimmäistä kultaa tulivat TPS:n apuvalmentajana, neljä seuraavaa Kärppien ja HIFK:n päävalmentajina. Jalonen on päässyt mittaamaan osaamistaan kolmella kaudella KHL-päävalmentajana, ja nyt hän on suomalaisen jääkiekon keskeisin hahmo maajoukkueen luotsina. Dufvalla on matkalla ollut näppinsä pelissä.

– Mitä Risto antoi? Tulin pitkän pelaajauran jälkeen valmentajaksi. Siinä vaiheessa Risto sanoi, että mun pitää opetella, mitä peli on. Hän oli valmis auttamaan, Jalonen kiittelee.

– Hän oli mulle siinä vaiheessa hyvä mentori.

Seuratasolla valmentajat kilpailevat saman sarjan voitosta, mutta se ei Jalosen mielestä estä yhteistyötä ja keskustelua valmentamisesta.

– Se ei ole mun mielestäni yhtään pois mistään. Pelaajat pelaavat ja taistelevat ihan samalla tavalla, Jalonen painottaa.

Kaikkia ajatuksia ei toki vaihdeta. Joukkueen omat jutut ja salaisuudet pidetään itsellä. Jalosen mielikuvan mukaan muutkin liigavalmentajat tukevat tarvittaessa toisiaan.

– Mielestäni on nykypäivää, että tehdään yhteistyötä. Ehkä me Riston kanssa olimme vähän edellä aikaamme.