Jalkapyyhkäisystä kolmen pelin panna – Ässien Kiilholma sivussa vielä kahdesta Ässien ottelusta

Ässien Juha Kiilholma sai viime perjantain kohua herättäneestä jalkapyyhkäisystään kolmen ottelun pelikiellon. Vastustajan loukkaantuminen kovensi kurinpitäjän rangaistusta.

Viime perjantain JYP-ottelun jalkapyyhkäisy on tuonut Ässien Juha Kiilholmalle kolmen ottelun pelikiellon. SM-liiga tiedotti kurinpitäjän määräämästä rangaistuksesta tiistaina.

Kiilholma on kärsinyt väliaikaisen pelikiellon aikana yhden ottelun pelikiellostaan. Hyökkääjä on pelikiellossa vielä tiistainan ottelussa Ilves–Ässät ja torstaina kotiottelussa Jukureita vastaan.

Tilanteessa ottavana osapuolena ollut JYPin Henri Kanninen loukkaantui väännettyään jalkansa. JYP tiedotti tiistaina, että Kanninen on "alaraajavamman vuoksi sivussa 4–6 viikkoa".

Kiilholman teko meni ottelun erotuomaristolta ohi silmien, mutta Ässät–JYP-kamppailun otteluvalvoja Pertti Juhola raportoi tilanteen päävideotuomarille. Päävideotuomari asettai tilanteen kurinpitokäsittelyyn, koska päävideotuomarin näkemyksen mukaan tilanteesta olisi pitänyt määrätä ottelurangaistus Kiilholmalle jalkapyyhkäisystä. 

Sääntökirjan mukaan jalkapyyhkäisy on teko, jossa pelaaja vaarallisesti horjuttaa vastustajan tasapainoa kohdistamalla iskun takaapäin vastustajan jalkaan tai luistimeen taikka vetämällä vastustajaa taaksepäin samalla iskien tai potkaisten vastustajan jalat alta. Jalkapyyhkäisyssä on kyse vastustajan kunnioituksen vastaisesta teosta, josta tuomitaan aina ottelurangaistus.

– Videotallenteelta tehtävien havaintojen mukaan Kanninen voittaa aloituksen ja välittömästi tämän jälkeen Kiilholma potkaisee takaapäin Kannisen vasempaan jalkaan. Kanninen menettää tasapainon potkun seurauksena ja kaatuu hallitsemattomasti selälleen jäähän. Kiilholman teossa on kyse säännössä 160 tarkoitetusta jalkapyyhkäisystä, kurinpitäjä Sampo Liusjärvi kirjoittaa perusteluissaan.

Liigan kurinpitokäsittelyssä on määrätty vakiintuneesti jalkapyyhkäisyistä yhden ottelun pelikielto, jollei teon kohde loukkaannu tilanteessa. Tässä tapauksessa Kanninen loukkaantuu ja tämä otetaan rangaistusta ankaroittavana tekijänä huomioon. Kiilholmalla ei ole huomioon otettavaa kurinpitohistoriaa.

JYP oli osallisena jalkapyyhkäisyyn myös lauantain ottelukierroksella.

Kapteeni Juha-Pekka Hytönen on puolestaan saanut yhden ottelun pelikiellon lauantain JYP–KalPa-ottelun ensimmäisen erän tapahtumasta. Otteluvalvoja ja päävideotuomari ovat jälkikäteen todenneet tilanteen jalkapyyhkäisyksi.

Hytönen kaatoi kamppailutilanteessa KalPan Jaakko Rissasen, joka kaatui tilanteessa selälleen, mutta ei loukkaantunut ja pystyi jatkamaan ottelua.

– Videotallenteelta tehtävien havaintojen mukaan Rissanen syöttää irtokiekon alaspäin KalPan puolustajalle. Tämän jälkeen Hytönen tulee ottamaan kontaktia Rissaseen, joka lähtee tekemään vastataklausta. Pelaajien välisessä kontaktitilanteessa Hytönen käyttää vasenta jalkaansa ja pyyhkäisee sillä takaapäin Rissasen jalat alta. Rissanen menettää pyyhkäisyn seurauksena tasapainonsa ja kaatuu hallitsemattomasti selälleen, kurinpitäjä Liusjärvi kuvailee.

Hytönen kärsii pelikieltonsa tämän illan JYP–HPK-ottelussa.