Jake Newtonilla hurja tavoite – haluaa nousta Yhdysvaltain olympiajoukkueeseen

Jake Newton iski viime liigavisiitillään 58 ottelussa tehot 9+15=24. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Liigaan täksi kaudeksi palannut puolustaja Jake Newton on kasannut isot odotukset itselleen. Jenkkipelaaja pelasi kaudella 2015-16 Vaasan Sportissa ollen kotkapaitojen kärkipuolustaja. Kovalla lyöntilaukauksella ja erinomaisella luistelutekniikalla varustettu Newton pelasi viime kaudella Tshekin pääsarjassa, mutta tällä sesongilla mies viilettää Suomessa KooKoon nutussa.

– Olen parhaimmillani, kun saan joukkueesta ison roolin. Sellaisen kuin minulla oli Vaasassa ja sellainen rooli minulle on tarjolla myös Kouvolassa, Newton kertoi.

– Olen kirjoittanut ylös, että haluan tehdä tällä kaudella 15 maalia ja 30 tehopistettä. Lisäksi haluan, että teholukemani on vähintään kymmenen astetta plussalla. Mielestäni on tärkeää, että pelaajat kirjaavat tavoitteensa ylös.

Tavoitteet eivät ole pelkästään liigassa. Newton haluaa myös edustaa maatansa ensi talven koitoksissa, joista yksi on olympialaiset. Etelä-Korean olympialaisissa ei nähdä pelaajia, joilla on taskussaan NHL-sopimus. Edes farmissa kaksisuuntaisella pahvilla operoivat kiekkoilijat eivät ole tervetulleita. Se avaa hienon sauman monille Euroopassa kiekkoileville pohjoisamerikkalaisille.

Newtonin olympiaunelma saattaa vieläkin olla kaukainen, sillä Euroopassa viilettää ensi kaudella kovia jenkkejä. Jos muutama pitää mainita, niin nostettakoon esiin Jonathon Blumin, Matt Gilroyn, Mike Lundinin, Cade Fairchildin ja Ryan Gundersonin nimet.

– Sitä ei ikinä tiedä. Jos saan kauteen hyvän alun, niin olympialaisiin pääseminen on mahdollista. Lisäksi haluan edustaa Yhdysvaltoja Deutschland Cupissa. Maajoukkue on aina kunnia-asia.

Viime kausi Tshekissä oli miehelle pettymys, vaikka tehopisteitä syntyikin puolustajalle mukavaan tahtiin. Newton kirjautti HK Hradek Kraloven paidassa 43 ottelussa 15 tehopistettä.

– Joukkueelta kausi sujui hyvin, mutta henkilökohtaisesti kauteni ei mennyt niin kuin halusin. Siinä kävi juuri niin, ettei minulle ollut niin isoa roolia kuin Suomessa, minkä takia en pystynyt parhaimpaani, Newton muisteli Tshekin-reissuaan.

Tshekkiläisen pelityylin taakse Newton ei voi kuitenkaan mennä. Muinoin Tshekissä peli oli melkoista hurlumheitä, mutta tänä päivänä tilanne on toinen.

– Tshekissä pelataan nykyään yhtä puolustusvoittoista peliä kuin Suomessakin. Sarjojen välinen ero tulee esiin taitotasossa, joka on Suomessa korkeampi.

Sarjojen välinen ero tulee esiin taitotasossa, joka on Suomessa korkeampi

Newton, 28, palasi Suomeen hieman yllättäen, sillä viime pyrähdys päätyi sopimuksen purkamiseen pelaajan aloitteesta. Newton kirjoitti myöhemmin blogissaan, että Suomen sää koitui lopulta liian raa'aksi.

– Vaimoni synnytti toisen lapsemme Suomessa, ja kun talvi tuli, tuli myös pimeys. Olin paljon poissa, minkä vuoksi vaimoni joutui olla yksin kotona vastasyntyneen kanssa. Samalla ulkona oli 20 astetta pakkasta ja täysin pimeää. Perheeni uhraaminen ei ollut saamani rahan arvoista. En voinut antaa vaimoni ja lapseni kokea sitä talvea uudestaan. Tiesin, että se vaikuttaisi uraani, mutta perheeni on ykkösprioriteettini, Kaliforniasta kotoisin oleva Newton kirjoitti blogissaan.

Sport-fanit pettyivät tuolloin suuresti, kun joukkueen ykköspuolustaja päätti purkaa sopimuksensa ennen kautta. Newton pelasi keskiviikkona ensimmäisen ottelunsa KooKoossa. Pelipaikkana toimi tietenkin Vaasa.

– Rehellisesti sanottuna oli hieman outoa, kun kuulin, että ensimmäinen otteluni KooKoossa olisi juurikin Sportia vastaan Vaasassa. Mietin hieman, kuinka minut otetaan vastaan siellä, mutta juttelin poikien kanssa ottelun jälkeen ja oli hienoa nähdä vanhoja pelikavereitani, joten kaikki meni hyvin.