Jääkö JYP ilman kullanarvoista pelaajahautomoaan? - Akatemian tulevaisuus vaakalaudalla

Erinomaista tulokaskautta pelaava Jerry Turkulainen viivähti JYP-Akatemiassa vain hetken, kunnes rohmusi pelipaikan liiga-JYPin puolelta. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Vuosikausia liiga-JYPille pelaajia hautoneen JYP-Akatemian sarjapaikka mestiksessä on vaakalaudalla. Akatemia hävisi runkosarjan viimeisen kotiottelunsa Espoo Unitedille perjantai-iltana hetkeksi ärhäköitynyttä loppukiriä lukuun ottamatta melkoisen vaisun esityksen jälkeen 2-4. Joukkue on voittanut kahdeksasta edellisestä ottelustaan vain kaksi.

- Kaksi erää erittäin laadukasta hyökkäyspeliä punaviivaan asti. Pidettiin kiekkoa niin kuin haluttiinkin pitää, mutta murtautuminen maalintekoalueelle ei onnistunut mitenkään, Akatemian päävalmentaja Jukka Ahvenjärvi luonnehti.

- Kolmanteen erään saatiin vauhti päälle, mutta se ei tuon pidemmälle riittänyt, hän lisäsi.

Lauantain päätöskierroksella Akatemia kohtaa vierasottelussa vielä pudotuspelipaikkaa tavoittelevan Lekin, mutta edes kolme pistettä Lempäälästä ei riitä, mikäli Hokki ja/tai RoKi napsivat samanmoisen potin omista otteluistaan. Kaikki kolme ovat nyt tasapisteissä ja mestiksessä ratkaisee siinä tilanteessa maaliero, joka on Akatemialla kolmikon selvästi heikoin, peräti 20 maalia pakkasen puolella.

Edessä voi siis olla mestiksen karsintasarja, josta sarjapaikan uusiminen ei ole mikään yksinkertainen temppu. Mestiksen kolme heikointa saa vastaansa Suomi-sarjan kaksi parasta ja viiden joukkueen karsintasarjasta vain kaksi pelaa ensi kaudella mestiksessä, kun joukkuemäärä supistuu 13:sta 12:een.

Onko jollain liigaseuralla farmi- tai yhteistyöseuraa Suomi-sarjassa?

Lienee selvää, että Suomi-sarjassa tahkoavalla pelaajahautomolla liigaseura ei tee mitään.

- Onko jollain liigaseuralla farmi- tai yhteistyöseuraa Suomi-sarjassa?, Ahvenjärvi kysyy - ja vastaa:

- Ei ole.

Oman joukkueensa tukalasta tilanteesta huolimatta Ahvenjärvi liputtaa 12 joukkueen mestiksen puolesta.

- Niin kauan kuin liigan joukkuemäärä on noin suuri, niin kyllä mestis on silloin mielestäni 12 joukkueen sarja, vaikka se on tasokas ollutkin tämän kauden 13:lla, hän linjaa.

Kulisseissa on kuiskittu, että JYP on vakavasti harkinnut tiiviin yhteistyön ehdottamista KeuPalle noin 250 000 euroa kaudessa kustantavan Akatemian pyörittämisen sijaan. Ainakin lähitulevaisuudessa asiassa on sellainen mutta, että KeuPalla on ensi kaudesta yhteistyösopimus Rauman Lukon kanssa.

Emme ole keskustelleet asiasta vielä ollenkaan.

Yhdeksättä peräkkäistä kautta mestiksessä JYP-farmia kaitseva Ahvenjärvi on jälleen tutun kevättilanteen edessä. Liiga-JYP on arvioinut tarpeen Akatemialleen kausi kerrallaan. Aina sitä on löytynyt, kun talenttijalostamo on puskenut erimittaisille liigataipaleille vuosien varrella kymmeniä pelaaja.

- Emme ole keskustelleet asiasta vielä ollenkaan. Kyse on siitä, että kausi on kesken ja nyt tehdään kaikki sen eteen, että Akatemian sarjapaikka säilyy, Ahvenjärvi paaluttaa.

- Jos ja kun paikka säilyy, on taas palaverin paikka, että mitä tehdään. Minä vastaan Akatemian urheilullisesta puolesta ja muut ihmiset tekevät muut päätökset. Näin tässä on menty vuodesta 2008 lähtien, hän toteaa.