Isojen panosten päiväpeli – vain yksi muutos kokoonpanossa

Lauantaina nähdään, miten kaksi välipäivää on valmistanut Topi Jaakolaa ja muita Leijonia alkusarjan loppusuoralle.Lauri Marjamäen suojateilla on tähän mennessä koossa seitsemän pistettä neljästä ottelusta. Kuva: HSP

Nykyinen kahden kahdeksan joukkueen alkulohko-systeemi on ollut käytössä kevään 2012 kotikisoista lähtien. Suomi ei ole näinä vuosina jäänyt vielä kertaakaan kahdeksan joukkueen puolivälierien ulkopuolelle. 

Puolivälierissä Suomen matka on päättynyt 2009, 2010 ja 2015.

Lähimpänä karuin mahdollinen mahalasku eli putoaminen puolivälieristä on ollut Minskissä 2014, kun Sveitsi voitti Latvian ja pelasti Leijonille jatkopaikan. Suomi oli alkulohkonsa neljäs 11 pisteellä. Kanadan, Tshekin 3–0 ja eteni MM-finaaliin, jossa Venäjä oli lukemin 5–2 parempi.

MM-lähihistorian heikoin sijoitus on kevään 2015 kuudes sija. Vuonna 2005 Suomi jäi sijalle seitsemän. 

Tänä keväänä Leijonilla on portti auki mihin vain, mutta kolme viimeistä ottelua voivat myös sulkea reitin jatkopeleihin.

Ennen Norja-ottelua Suomi, Norja ja Ranska ovat kaikki seitsemässä pisteessä. Norja on maalieronsa ja ottelumääränsä (4) ansiosta sijalla neljä, Suomi samalla pelimäärällä viides ja yhden ottelun Pohjoismaita enemmän pelannut isäntämaa kuudentena – toki parhaalla maalierolla (17–13). 

Tilastofaktat Leijonien ja Norjan kohtaamisista ovat puhtaan sinivalkeat. Suomen saldo on toistaiseksi tappioton: 23 ottelua, 21 voittoa ja 2 tasapeliä. 

Leijonien kokoonpanon ainoa muutos on se, että Joonas Korpisalo palaa tolppien väliin. Slovenia-ottelussa pelkästään penkkiä lämmittäneen kapteeni Lasse Kukkosen pelikunto nähdään ottelun kuluessa.

Suomen kokoonpano Norjaa vastaan:

Sebastian Aho - Valtteri Filppula - Mikko Rantanen; Atte Ohtamaa - Julius Honka

Mika Pyörälä - Joonas Kemppainen - Jesse Puljujärvi; Topi Jaakola - Ville Lajunen

Veli-Matti Savinainen - Tomi Sallinen - Antti Pihlström; Mikko Lehtonen - Juuso Hietanen

Oskar Osala - Jani Lajunen - Markus Hännikäinen; Joonas Järvinen - Lasse Kukkonen

Joonas Korpisalo (Harri Säteri)