Irti arjesta mailan varressa - kiekkoilijat golfasivat rahaa hyväntekeväisyyteen

Rauma Golfin toiminnanjohtaja Iida Lampi saatteli Antti Raannan ja Joni Ortion tauolle. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Movember saa usein jääkiekkoilijat kasvattamaan viiksiä hyvän asian hengessä. Marraskuinen kampanja on syntynyt lisäämään tietoisuutta miesten terveyteen liittyvistä asioista.

Maalivahdit eivät pääse pensseleitään peleissä esittelemään, koska heidän kasvojaan peittää maski. Marraskuussa 2012 Joni Ortio ratkaisi pulman omalla tavallaan.

Tuolloin HIFK:ta edustanut maalivahti vei asian astetta pitemmälle ja maalautti marraskuuksi itselleen uuden viiksimaskin.

Kun kampanja oli ohi, maski huutokaupattiin. Siitä maksettiin 3 000 euroa, jotka Ortio ohjasi hyväntekeväisyyteen.

– Oli ihan kiva, että sellainen saatiin IFK:n kanssa aikaan. Kiitokset menevät tietenkin miehelle, joka siitä kyseisen summan tarjosi, turkulaislähtöinen maalivahti toteaa.

Ortio sai tuolloin viiksiä kasvattamalla kerättyä 141 euroa, joten yhteispotti oli tuolloin 3 141 euroa.

– Tuollaisia tapauksia on kiva järjestää. Hyvän asian puolesta.

Hän istuu Rauman golfkentällä klubitalon seinustalla. Myös pöytäseurue on tottunut nappaamaan jäällä kiekkoja kiinni.

Ortio on juuri pelannut kierroksen golfia Antti Raannan, Atte Engrenin ja Jani Säterin kanssa. Nelikosta Säteri on liimannut kiekkoja kolmosdivarissa, muut kolme ovat kiertäneet NHL:ää, KHL:ää ja MM-kisoja.

Nykyään Säteri selostaa, miten muut torjuvat.

Miehet kokosi Raumalle Gottippäi-rahaston hyväntekeväisyystapahtuma, jolla kerättiin rahaa vähävaraisten raumalaisten jääkiekkoilijoiden ja näiden perheiden tueksi.

Perjantaina golfpallolle antoi kyytiä moni jääkiekkoympyröistä tuttu hahmo.

– Näissä on aina kiva käydä, kun ollaan hyvän asian puolesta tekemässä hommia, Ortio luonnehtii.

– Samalla tässä pääsee irti arjesta. Saa hyvän syyn lähteä pelaamaan golfia.

Antti Raannan, Janne Niskalan ja Petri Vehasen perustamaaan Gottippäi-rahastoon päätyi perjantaina 4 900 euron potti.

Tapahtumaan liittyi huutokauppa, jossa Raannan maalivahdinmailasta maksettiin 1 100 euroa.

Urheilullisesti yksi päivän kohokohdista oli Raannan upottama lähes 30 metrin putti, jota Arizona Coyotesin maalivahti tuuletti kunnolla.

Joni Ortio pitää golfia hyvänä keinona irtautua arjesta. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Ortio on nykyään Skellefteå AIK:n maalivahti, ja hän aloittelee pian Ruotsissa toista kauttaan. Sitä ennen mies vietti kolme talvea Calgary Flamesin NHL-organisaatiossa.

Kuten tunnettua, hyväntekeväisyys liittyy läheisesti pohjoisamerikkalaiseen ammattilaisurheiluun. Calgary Flamesille merkittävin varainkeruutapahtuma on jokasyksyinen Charity Golf Classic, joka on järjestetty jo 36 kertaa.

Viime syksynä se tuotti yli 400 000 dollaria.

Calgary Flames Foundation ohjaa joka vuosi yli neljä miljoonaa dollaria koulutukseen, terveydenhuoltoon sekä amatööriurheilun tukemiseen.

– Meillä oli tosi paljon kaikenlaista. Pohjois-Amerikassa se yhteisössä mukana oleminen ja hyvän tekeminen on niin paljon suurempaa kuin täällä, Ortio luonnehtii.

– Olisi kiva, jos se ajatus rantautuisi paremmin Eurooppaan. Olemme kuitenkin etuoikeutetussa asemassa, joten on kiva pystyä antamaan jotain takaisinkin.

Toinen vastaava yli kolmikymmenvuotinen perinne on Flamesin ja Albertan lastensairaalassa toimivan koulun joukkueen kohtaaminen pyörätuolijääkiekossa. Koulun joukkue on ollut voittamaton vuodesta 1980.

Esimerkiksi vuonna 2014, jolloin Ortio edusti Flamesia, NHL-joukkue hävisi 16–1.

– Ei meillä ollut palaakaan, Ortio muistelee omaa kokemustaan.

– Ikinä sä et voi olla liian paljon avuksi tai liian auttavainen. Se pätee yhtä lailla meihin pelaajiin kuin organisaatioihin, Ortio tietää.

Gottippäi-rahaston perustajajäsenistä Jukka Vienonen, Janne Niskala, Antti Raanta ja Iiro Junnila hymyilivät päivän päätteeksi tyytyväisinä 4900 euron shekin kanssa.