Tunne, paineet, muutoskyky ja ansaitut pomput ratkaisevat illan Ilves–Tappara-kamppailun

Tappara lähtee tänään takamatkalta. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto.

Välieräpaikka on Ilvekselle perjantaina katkolla – katso illan kokoonpanot tästä.

Nämä tekijät ovat keskiössä Ilves–Tappara-sarjan kuudennessa pelissä. 

PAINEET. Paineet ovat Tapparalla, mutta osaako Ilves käsitellä suosikkiasemansa? Neljännessä pelissä, jossa Ilves oli ensimmäistä kertaa selvässä etulyöntiasemassa, keskittyminen oikeisiin asioihin ei toiminut.

Tapparalle putoaminen runkosarjan voittajana ja hallitsevana mestarina pitkään kyntäneelle paikallisvastustajalle olisi katastrofaalinen. Tosin taskussa lämmittävä mestaruus ja kolme tuoretta hopeata eivät tee voittamisesta aivan niin pakonomaista kuin voisi kuvitella. Voitolla on suurempi merkitys Ilvekselle kuin tappiolla Tapparalle. Jos Tappara ei olisi voittanut viime vuonna mestaruutta, tilanne olisi toinen.

Purkautuuko Tapparan paine entistä varovaisempana pelinä vai "nyt mennään" -mentaliteetilla? Tapparalla on lähihistoriasta muistissaan ja henkisenä tukenaan useita nousuja tukalista asemista.

TUNNE. Tappara on näyttänyt hitaalta ja passiiviselta. Jatkaako se träppiään, vähäistä paineistamistaan, viivelähtöjään ja kokonaisvaltaisesti varovaista peliään? Löytyykö Tapparalta nälkää irtokiekkoihin? Luulisi tässä vaiheessa kautta löytyvän, mutta miten niihin päästään.

TAKTIIKKA JA SEN MUUTOS. Tekeekö Tapparan Jussi Tapola muutoksia taktiikkaan ja jopa seuran teräkseen hakattuun perusidentiteettiin? Muutos-sana ei kuulu Tapparan brändiin. Tappara pikemminkin jauhaa, ei muuta tai taivu pienten vastoinkäymisten takia.

Jatkaako Ilves onnistuneesti Tapparan avauspelin häirintää vai löytääkö Tappara keinoja vastata tähän?

Karri Kiven Ilves ei muuta mitään – aloitevastuu ja -paine on Tapparalla. Mutta jos pelitapa ei tule selkärangasta, toteutuksen muutos voi olla vaikeaa.

PELIN ALKU JA ENSIMMÄINEN MAALI. Ilves on lähtenyt peleihin raikkaammin ja aktiivisemmin. Pudotuspeleissä ensimmäisen maalin merkitys on hirvittävä.

POMPUT. Pari on niin tasainen, että myös sattumalla on suuri merkitys. Nykyjääkiekossa merkittävä osa maaleista syntyy joko vastustajan virheestä tai "pompuista". Se ei kuitenkaan tarkoita, etteivätkö maalit olisi ansaittuja: vastustajan virheet ja onnekkaat pomput syntyvät oikeanlaisen tekemisen kautta.

JATKUUKO TARKKA PELI JA MAALIPAIKKOJEN VÄHYYS. Sarja on ollut hyvin taktista, tarkkaa, tasaista ja maalipaikkojen osalta jopa tapahtumaköyhää. Siitä kertoo esimerkiksi laukausten määrä: Tappara on laukonut 226, Ilves 219 kertaa. Kalpa–Pelicans-sarjan laukaisumäärät ja -tasapaino olivat hyvin toisenlaisia: Kalpa 294, Pelicans 201.

Jos peli menisi hurlemheiksi, se todennäköisesti suosisi tulivoimaisempaa Tapparaa. Todennäköisempää kuitenkin on, että tarkka peli jatkuu.

BENSA. Ilves veti Ässien kanssa säälipleijarit – tuntuuko se missään? Ilves on peluuttanut puolustajiaan Tapparaa hieman epätasaisemmin.

PÄIVÄN KUNTO. Tapparan alku sarjassa oli heikko mutta viidenteen peliin asti nouseva. Nyt se uhkaa muistuttaa Gaussin kellokäyrää.