Ilveksen Sandell treenaa jo paluu mielessä

Hakametsän miesluolassa. Sami Sandellin näkeminen ollut viime vuosina harvinaista herkkua minkään sortin maila kädessä. Loukkaantumiset ovat pilanneet kaksi viime kautta totaalisesti. Kuva: JP Mikola

Hakametsän jäähallin varastotiloista kuuluu tasainen nakuttava ääni. Selluloidipallo saa kyytiä, kun aamutreeninsä lopetellut Ilves-hyökkääjä Sami Sandell ottaa pingiksessä mittaa joukkueensa huoltajasta Janne "JP" Janssonista.

Sandellin näkeminen hallilla urheiluvaatteissa on ilahduttavaa. Kaksi viime kautta ovat katkenneet loukkaantumisiin jo lokakuussa – ja vieläpä kiusallisen samalla kaavalla: Kummallakin kerralla hajalle on mennyt polvi, ja vieläpä molemmilla kausilla samassa kohtaa vuotta, kauden kahdeksannessa liigaottelussa.

– En ollut pelannut puoleen vuoteen, ja JP sattui olemaan hallillla, niin otettiin matsi. Kyse ei ollut sen kummemmin pääkopan avaamisesta kuin kropan huoltamisesta, mutta hauskaa oli, Sandell hymähtää.

Mittelö venyi lopulta viiteen erään.

– Jansson sen lopulta voitti. En kuitenkaan viitsinyt myöntää JP:n paremmutta, vaan sanoin, että kaaduin omiin virheisiini, kiekkoilija virnistää.

Varaston perälle roudattu pingispöytä on osoittautunut erittäin suosituksi sekä Ilveksen että Tapparan pelaajien keskuudessa. Pöytätennis ei kuulu viralliseen treeniohjelmaan, mutta palloa lyödään silti – tai juuri siksi – melko tosissaan. Väännöissä ei anneta hevillä periksi.

Väännöistä puhumisessa on Sandellille myös toinen merkitys. 

Viime lokakuun HPK-pelissä polvi vääntyi pahasti. Paikalla olleet puistelivat epäuskoisina päitään, kun Sandell jouduttiin taluttamaan kentältä. Sandell ajoi kovaa maalille ja törmäsi kontaktitilanteessa kovalla vauhdilla sekä maalikehikkoon että maalivahti Emil Larmiin.

Heti ensivaikutelma oli paha: kovan onnen soturi ei pystynyt laittamaan lainkaan painoa oikealle jalalleen. Tutkimukset varmistivat, että tärsky oli raju.

– Aikanaan Ruotsissa vasen polvi napsahti niin, että se meni nätisti poikki. Nyt se meni aika pahasti, hyökkääjä vertaa.

Polveen tehtiin patella-jänteestä uusi eturistiside, ja kierukka poistettiin. Itse toimenpiteet onnistuivat hyvin, mutta leikkauspöydällä käyminen on oikeastaan vasta alku kuntoutukselle. Polvi antaa jatkuvasti signaalia siitä, mitä se on kokenut.

– Se tärsky vain oli niin kova, että polveen tuli sellainen luumustelma tai -ruhje, että se on edelleen tosi kipeä. Ei siinä mitään ongelmaa ole, ja olen oppinut elämään sen kivun kanssa, Sandell sanoo.

Fyysisen vamman lisäksi tärsky oli henkisesti kova paikka.

– Onhan se ihan paskaa. Jossakin vaiheessa oli vaikeaa, hyökkääjä myöntää.

Henkisen kolauksen kovuutta lisäsi se, että homma maistui ja sujui mallikkaasti. Pitkän kuntoutusjakson jälkeen hyökkääjä oli päässyt kovaan iskuun. Sen pystyi lukemaan myös tilastoista: kahdeksassa kamppailussa oli syntynyt viisi maalia ja yhdeksän tehopistettä. Plus-miinuslukema oli +6 eli sekään ei antanut viitteitä siitä, että pitkä poissaolo olisi verottanut luisteluvoimaa tai syönyt kokonaisvaltaisuutta.

Sandellin edellinenkin kausi (2015–16) jäi kesken polvivamman vuoksi. Sillä kerralla tosin operoitavaksi joutui eri jalka. 

Vammahistoriaa ei ole tarpeen kerrata tämän yksityiskohtaisemmin, jotta ymmärtää, miten mieluisaa treeniarkeen kiinni pääseminen on ollut Sandellille. Samasta syystä kaikenlainen pelaaminen on erittäin mieluisaa kuntoutusvaihetta elävälle pelaajalle.

– On tullut oltua niin pitkään pelaamatta, että sulkis ja tennis tulee nyt pelattua todella mielellään, samoin sählyä, kun niihin on  lupa. Se itse pelaaminen on nyt se juttu, vaikka tietysti pitää muistaa omat rajoitteet ja pelata niiden ehdoilla, Sandell kertoo.

– Sulkiksessa ja muissa peleissä on muistettava, ettei mene huonossa asennoissa tilanteisiin.

Vaikka Sandellilla oli kevään ikimuistoisten pudotuspelien aikana isoja suunnitelmia, hän ei ole vieläkään varsinaisesti liittynyt kesäharjoitusrinkiin. Hyökkääjä on treenannut omissa oloissaan.

– Aika lailla normitekemistä se on ollut. Ihan samoja juttuja olen tehnyt kuin muukin joukkue, mutta omaan tilanteeseen sopien eli niin, etten tee vääriä asioita. Lääkäri on pitänyt hyvin ajan tasalla, Sandell sanoo.

Pitkä sairausloma syö pelituntuman lisäksi operoidun jalan lihaksia, eikä peruskestävyyskään säily toipilasaikana entisellään.

– Aerobiaa täytyy tehdä paljon. Kun on maannut pitkään kotona jalka ylhäällä ja kulkenut kepeillä, niin pohjatyö täytyy aina aloittaa alusta, Sandell tietää pitkien kuntoutusjaksojen kokemuksella.

Ilveksen liigajoukkueen mukaan varakapteeni aikoo hypätä kesän omatoimijakson jälkeen.

– Silloin on tarkoitus olla mukana ja paikkojen siinä kunnossa, että se onnistuu. Se on toiveena ja tavoitteena.