Ilveksen Kivi: Nyt on vähän kovempi jakso menossa

Viisi peräkkäistä tappiota kärsinyt Ilves on valahtanut sarjataulukossa kymmenenneksi. Ennen lauantain Pelicans-ottelua Ilves on tuulettanut maalia 50 kertaa eli keskimäärin 2,27 kertaa ottelussa. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Marraskuu on musta hauta. Faktan ja fiktion välinen ero on siinä, että siinä kun Reijo Mäen samanniminen Jussi Vares -dekkari on puhdasta mielikuvituksen tuotetta, Ilveksen tarinassa tylyt käänteet ovat totisinta totta.

Viisi peräkkäistä tappiota ovat yksitotista juonenkerrontaa. Peräkkäiset häviöt ovat syöneet sarjasijoitusta ja puraisseet nuoren joukkueen itseluottamusta.

– Nyt on vähän kovempi jakso menossa. Sen korjaamiseksi on kaksi juttua: ensimmäinen on saada pidettyä ilmapiiri virkeänä ja sellaisena, että kaikki osallistuvat. Kakkosena on itse jääkiekko, nimenomaan tekeminen. On paljon sellaisia asioita, joihin emme voi vaikuttaa, mutta vielä enemmän on niitä, joihin voimme, Ilveksen päävalmentaja Karri Kivi korostaa. 

– Täytyy muistaa, ettei siitä ole kuin vähän yli viikko, kun olimme neljänsiä, Kivi huomauttaa ja napauttaa heti perään:

– Asiat voivat muuttua todella nopeasti, mutta odottamalla ei tapahdu yhtään mitään!

Ääritasaisessa keskikastissa pari pisteetöntä viikkoa vaikuttaa asetelmiin ja mielialoihin rajusti. Marraskuun ainoa voitto tuli heti maaottelutauon jälkeen, kun Ilves jätti Ässät nollille (2–0). Sen jälkeen joukkue oli voiton syrjässä kiinni sekä Tapparaa että Jukureita vastaan, mutta johtoasemat sulivat kuin marraskuun luonnonladut.

Tappioputken kolmessa viime kamppailussa HIFK:ta, TPS:ää ja HPK:ta vastaan eväät olivat kevyemmät.

Ilves-luotsin lääkkeet korostaa koko ajan "perustekemisen" merkitystä.

– Se seuraava askel ei tule ennen kuin raamit ovat valmiit. Nyt eivät ole olleet, koska ei ole tullut voittoja. Ja jos jokin juttu ei synny tai tule, sitten palataan askel perusasioihin päin. Ihan valmentamisen perushommaa tämä on. Sinne on ollut pakko palata vähän senkin vuoksi, että joukkue meni alkukauden jälkeen vähän kuin uusiksi, Kivi kuvailee.

Koko kauden sivussa olevien Sami Sandellin ja Jyri Niemen lisäksi loukkaantuneiden listalla ovat Teemu Rautiainen, Veli-Matti Vittasmäki ja Jere Helenius.

– Vittasmäen ja Heleniuksen kohdalla katsotaan, kuinka pian keppi pysyy taas kädessä. Ei meillä ekstraäijiä ole, sillä meillä oli jo kauteen lähdettäessä hyvin tiivis ryhmä, Kivi sanoo.

Kivelle ei ole päässyt syntymään sellaista oloa, että tekemisestä olisi pula tai että hallille ei kannata lähteä, koska joukkueen pelaaminen on jo valmista. Toisaalta sellaisiakaan tuntemuksia ei ole tullut, että olisi alkanut ahdistaa.

– Olen tykännyt hemmetistä tästä hommasta ja täällä olemista. Valmennustiimissä on huipputyyppejä, ja joukkueen jätkät jaksavat olla koko ajan innostuneital, Kivi kiittelee.

Ilves kohtaa lauantaina Pelicansin Lahdessa. Ottelussa nähdään jälleen yksi viime kevään A-nuorten Suomen mestareista, kun Juho Liuksiala saa tilille kauden ensimmäiset liigapelinsä. Totaalisesta keltanokasta ei ole kyse. Pääsarjadebytti nähtiin jo toissa kaudella, kun Liuksiala oli kolmesti kokoonpanossa liigatasolla.

Liuksiala on pelannut alkukaudella Mestistä. LeKin paidassa on syntynyt 19 ottelussa 11 (5+6) tehopistettä. Viime kausi oli menestyksekäs, sillä 1995 syntynyt vammalalainen voitti 34 osumallaan A-nuorten maalikuninkuuden. Kokonaissaldokin oli messevä: 34+27=61.

Joulukuussa pelataan seuran tulevaisuuden kannalta kaksi oleellisen tärkeää ottelua, kun Ilves kohtaa peräkkäisinä päivinä ulkokaukalossa ensin paikallisvihollisensa Tapparan ja vääntää heti seuraavana päivänä pisteistä HIFK:ta vastaan.

– En ole sinne asti vielä edes katsonut, vielä vähemmän olen miettinyt tammikuun kalenteria ja suunnitellut sen ajan tekemisiä. Sen tiedän, ettei mistään joulutauosta voi tänä vuonna puhua. Meillä on pelit joulukuun 20. ja 26. päivä, eli se tauko on olematon, Kivi hymähtää.

Jouluaatto on tänä vuonna lauantaina. Ilves pääsee jouluviikolla vieraspelireissulle lähes Korvatunturille, kun se kohtaa Kärpät vieraissa. Tapaninpäivänä on silloinkin ohjelmassa matkailua, kun HPK isännöin kinkunsulatuskamppailua. Välipäivien ainoa kotikamppailu on keskiviiikkona 28. joulukuuta SaiPaa vastaan.