Ilkka Mikkola: Lukon-vuodet antoivat uralleni jatkoaikaa

Kun Ilkka Mikkola pakkasi kolme vuotta sitten muuttokuormansa ja lähti pitkin 8-tietä Oulusta Raumalle, mielen täyttivät uudet ja raikkaat ajatukset.

– Halusin karistaa vanhat haamut, joilla tarkoitan menestysvuosien jälkeistä menestymättömyyden aikaa, joka oli Kärpissä raskas jakso. Halusin pelastaa urani ja näyttää ennen kaikkea itselleni, että pystyn vielä pelaamaan tällä tasolla, Mikkola taustoittaa.

Nyt Mikkola istuu taas tutulla kärppäklubilla ja on 37-vuotiaana huippu-urheilijan näköinen ilmestys.

– Lukko osui joukkuevalintana nappiin. Risto Dufvan kokoamassa paketissa oli paljon kokemusta, meille annettiin jään ulkopuolella vapauksia, meitä ei holhottu, vaan meihin luotettiin, Mikkola kiittelee.

Jääkiekosta puhuttaessa kolmen vuoden aikana käteen jäi yksi voitettu pronssi.

– Kaksi kertaa olimme todella lähellä finaalia, mutta taso ei aivan riittänyt.

Rauma kaupunkina teki Mikkolaan ja hänen perheeseensä suuren vaiktuksen.

–Sympaattinen kalastajakaupunki, jossa etäisyydet olivat lyhyet, ja lapsia oli helppo kuskata eri harrastuksiin. Siellä saimme myös hyviä perhetuttuja, joita on kieltämättä ikävä.

Oulussa Mikkola on palannut menneisyyteen, jossa on paljon entistä, mutta myös uutta.

– Totta kai paikat, huolto ja valmennus olivat tuttuja, mutta itse joukkueessa oli toukokuussa vain pari tuttua, kun Lasse (Kukkonen) ja Spede (Mika Pyörälä) olivat vielä MM-kisoissa.

Pelaaminen Kärpissä on Mikkolalle yhden sortin täyttymys.

– Tunnen itseni etuoikeutetuksi. Ei varmasti kovin moni tässä kaupungissa uskonut, että palaan vielä kärppäpaitaan.

"Ennen stressasin itseni niin kipeäksi, ettei yöllä pystynyt nukkumaan. Nykyään huolehdin siitä, että niin enää käy. Virheistä puhuminen on yksi hyvä parannuskeino."

Viime kauden pronssijoukkueesta lähti 18 pelaajaa, ja uusia tuli tilalle saman verran – joukossa mkana myös Ilkka Mikkola. Muukalaislegioonan hitsautuminen yhteen vie varmasti oman aikansa.

–Meidän pitää katsoa toisia silmästä silmään, vaatia ja puhua. Menee sitten hyvin tai huonosti, pääasia, ettei kukaan ala syytellä toisia, Mikkola avaa.

– Fläppitaululla kuviot voivat näyttää hienoilta, mutta joskus totuus on aivan muuta. Joukkueessa on uusia pelaajia vielä eri liigoista ja eri kulttuureista. Välillä liikutaan epämukavuusalueilla, mutta kyllä rutiinitaso tästä nousee. Taitoa joukkueessa on yllin kyllin, kahdeksan mestaruuden Mikkola alleviivaa.

Harjoituspeleissä KalPa haki Oulusta 3–5-voiton. Sport voitti alkuviikosta Oulussa 2–4. Mitä sanot niille kannattajille, jotka ovat nykymenosta huolissaan?

–Saa olla huolissaan ja pitää olla huolissaan. Meidän tehtävänä on huuhtoa se huoli pois.

Sinä et ilmeisesti enää näiilä vuosilla paljon stressaa?

–Ennen stressasin itseni niin kipeäksi, ettei yöllä pystynyt nukkumaan. Nykyään huolehdin siitä, että niin enää käy. Virheistä puhuminen on yksi hyvä parannuskeino.

"Pitää huolehtia, että ”Mise” (puolustaja Mikko Niemelä) tekee tällä kaudella kymmenen maalia. Kyllä sillä luisteluvoimalla kelpaa nousta."

CHL:ssä peli on kulkenut, mutta liigajoukkueita vastaan suoritus on jäänyt tyydyttävän tasolle.

– Olemme keskittyneet niin paljon pelaamaan ulkomaalaisia ja erilaisia joukkueita vastaan, että emme olleet riittävän valmiita KalPa- ja Sport-otteluissa. Prosessi on vielä vaiheessa, mutta kun Liiga alkaa ensi viikon perjantaina, fyysinen ilme on parantunut ja olemme varmasti valmiita, Mikkola lupaa.

Viime tiistain harjoitusottelussa Sportia vastaan Mikkola kohahdutti kotiyleisöä pelaamalla numerolla neljä.

– Se oli kunnianosoitus kärppälegenda Hannu ”Piku” Jaloselle, joka aikoinaan pelasi sillä numerolla. Kyllä valintaan vaikutti myös, ettei niissä harjoituspelipaidoissa ollut kuutosta.

Kun Kärpät kohtaa lauantaina CHL-ottelussa saksalaisen Krefeldin, Kärppien takalinjoille luutii tuttu numero kuusi.

– Krefeld hyökkää voimakkaasti, mutta ei tule päälle ihan niin kovalla voimalla kuin Vitkovice. Siellä on myös paljon juonikkuutta.

Summa summarum. Minkälaisen pakin Kärpät on saanut Lukosta takaisin isiensä maille?

– Yleismies Jantusen, hyvän peruspelaajan ja kokonaisvaltaisen puolustajan, joka pelaa joukkueen eteen. Tarpeen vaatiessa kaikki roolit käyvät, mutta alustavasti en pelaa ylivoimaa.

Mukaan mahtuu myös yksi henkilökohtainen missio.

– Pitää huolehtia, että ”Mise” (puolustaja Mikko Niemelä) tekee tällä kaudella kymmenen maalia. Kyllä sillä luisteluvoimalla kelpaa nousta.

Kokemus on puhunut. Takana on huimat 910 Liigan runkosarjan ottelua ja ennätykselliset 188 pudotuspeliä.

Edessä ties mitä.

Ilkka Mikkola on kotimaisten kaukaloiden kokenut kettu. Kun yhteen lasketaan Liigassa pelatut runkosarjan ottelut ja play off -ottelut, niitä on yhteensä kunnioitettavat 1198 kappaletta.