Ilkka Heikkinen ja TPS luottavat omaan tekemiseen HIFK-sarjassa – "Meillä on sauma mennä loppuun saakka"

Ilkka Heikkisen virnistys tuskin hyytyy pudotuspeleissäkään. Kuva: Jukak Rautio/Europhoto

Kun TPS ja HIFK edellisen kerran kohtasivat pudotuspeleissä, elettiin kevättä 2009. Pohjamudissa aikansa rypenyt TPS oli kevään pirteä pikkuyllättäjä, HIFK oli taas kerran kovin odotuksien ryhmä, jonka kausi päättyi ennen aikojaan.

Nyky-TPS:stä ei mukana ollut kuin puolustajan tontilta huoltajaksi sittemmin siirtynyt Aki-Petteri Berg, mutta helsinkiläisten takalinjoilla luuti maailmankierroksensa aloittanut Ilkka Heikkinen. Hänen ensimmäinen Liiga-pyrähdyksensä päättyi tuolloin kahteen tappioon Palloseuralle.

– Säälipleijareissa pelattiin silloin. Se oli tietysti meille HIFK:ssä iso pettymys, tavoitteet olivat silloin korkealla. En hirveästi ole niitä pelejä muistellut, Heikkinen kertaa.

Täksi kaudeksi kotimaan jäille seitsemän vuoden tauon jälkeen palannut Heikkinen on tälläkin kertaa kohtaamisessa ennakkosuosikin riveissä. Turussa on kevään korvilla nostatettu kovia menestysodotuksia TPS:n onnistuneen runkosarjan myötä, IFK puolestaan on alisuoriutunut selvästi odotuksiin nähneen.

Syksyn CHL-pudotuspeleissä IFK nujersi TPS:n veljellisen laahauksen päätteeksi, liigaympyröissä turkulaiset ovat kuitenkin napanneet neljästä kohtaamisesta kolme selvähköä voittoa, IFK voitti syksyllä niukasti Turussa.

– CHL-pelit Hifkiä vastaan olivat pettymys, mutta niitä ei tarvitse muistella. Liigassa keskinäiset pelit ovat menneet muistaakseni ihan mukavasti. Mutta tärkeämpää on se, että meillä on yhtenäinen paketti ja kaikki tietävät, että meillä on sauma mennä loppuun saakka, Heikkinen linjaa.

Kokenut puolustaja korostaakin, että pääosan kaudesta vahvaa tulosta tuonut Palloseuran oma pelillinen identiteetti ja otteluiden kontrollointi on selvästi olennaisempaa kuin vastustajan pelitavan liika tuijottelu. TPS-leirissä on sunnuntain ja maanantain aikana käyty läpi pelilliset ydinasiat helsinkiläisjoukkueesta, mutta tiistain kotiavaukseen mustavalkoiset lähtevät hallitsemaan peliä omilla ehdoillaan.

– Oma peli unohtuu, jos liikaa alkaa miettiä vastustajaa, siksi siihen ei kannata liikaa lähteä. Tietysti Hifkiin ja sarjaan pitää keskittyä, mutta ei meidän hirveästi tarvitse mitään muuttaa heitä vastaan. Meidän peli on toiminut hyvin Hifkiä vastaan, ja omaan tekemiseen luottamisen vuoksi me olimme sarjassa kakkosia.

TPS:n mahdollinen haavoittuvuus on ratkaisijarintaman kapeudessa. Etenkin kun tehoväkkärä Dave Spina ja keväthankinta Curtis Hamilton ovat loppukauden sivussa. Heikkinen uskoo sankareita löytyvän odottamattomistakin suunnista, jos joukkueen suoritustaso etenee kohti keväistä kuntohuippua.

– Yleensä pleijareissa nousee esiin uusia ratkaisijoita, monesti se on vaikka neloskenttä. Jos jokainen nostaa tasoaan, ja tietysti pitääkin nostaa, silloin nousee joka ottelusarjaan joku, jolla on draivi päällä. Ei siitä tarvitse stressiä ottaa, kunhan pelaamme omalla tasollamme, Heikkinen pohtii.

Oman osansa odotuksista saa niskaansa myös Heikkinen, joka avasi kauden mahtavin tehoin – ja sai nopeasti osakseen vastustajien erityishuomiota etenkin ylivoimatilanteissa. Rento puolustaja tiedostaa tilanteen, mutta ei henkilökohtaisia paineita hänelle ei ole kertynyt missään vaiheessa kautta ole kertynyt, vaikka maalitehtailu onkin hyytynyt.

– Olisihan se ollut aika erikoista, jos pakkina olisi joka peliin lätkyttänyt maalin, sen tiesi itsekin, ettei se jatku, vaikka media siitä puhui. Totta kai vastustajatkin alkoivat ottaa tarkemmin minua, aika hyvin mun laukausta blokataan, välillä on turhaa edes yrittää laukoa väkisin, kun on kaksi äijää edessä.

Puolivälieräsarjan lopputuloksesta Ilkka Heikkisellä on lähes aukoton ennustus.

– Tietysti me viedään sarja, mutta sitä ei tiedä kuinka monessa pelissä. Jokainen tietää, että me hoidamme tämän, mutta siihen menee jotain neljän ja seitsemän pelin välistä.