Hyvä maalintekovire ei ole tullut Kärppien kultakypärälle yllätyksenä

Mika Pyörälä on kannatellut reppuselässään Kärppiä koko alkukauden.

Kärppien Mika Pyörälä, 35 pelaa tehopisteiden valossa uransa toistaiseksi parasta kautta. Hän on jo rikkonut oman henkilökohtaisen yhden kauden piste-ennätyksen (23+25=48) ja on kultakypärä päässään kannatellut hyökkäyspäässä reppuselässään koko joukkuetta.

Pyörälä valittiin Liigan tammikuun pelaajaksi 2017. Pistepörssissä hän on kolmantena Tapparan Henrik Haapalan (13+38=51) ja Veli-Matti Savinaisen (28+20=48) jälkeen.

Kiekkoareena tavoitti Pyörälän vastaamaan muutamaan ajakohtaiseen kysymykseen.

Miten summaat Kärppien alkukauden joukkueen näkökulmasta?

Kaikki varmaan ovat samaa mieltä, että olemme pelanneet nousujohteisesti. Syyskausi oli haastava, mutta peliä on saatu raiteille, ja suunta on nyt oikea.

Miksi syyskausi oli niin haastava ja miksi joukkueella oli niin paljon vaikeita aikoja?

Ei siihen yhtä syytä ole, mutta edelliseen kauteen verrattuna joukkueeseen tuli niin paljon muutoksia, niin valmennuksessa kuin pelaajien kokoonpanossa. Yhteisen jyvän löytyminen on vienyt aikaa.

Miten luonnehdit pelaajan näkökulmasta joukkueen valmennusjohdon työnjaon?

Kaikki tekevät kovasti hommia, että peli kulkisi paremmin. Mamba (Mikko Manner) on ottanut treeneissä vastuuta viisikkopelin toimimisesta ja Soosi (Toni Sihvonen) on siinä hyvänä apuna. Kaitsu (Kai Suikkanen) kantaa päävastuun kaikesta ja antaa joukkueelle kasvot.

Minkälaisen välitodistuksen annat itsellesi henkilökohtaisella tasolla?

Olen pystynyt tasaiseen suorittamiseen. Kun oma peli on hyvää, myös pisteitä syntyy.

Olet tavallaan uuden tilanteen edessä. Kannattelet joukkuetta ja olet sen hyökkäyspään selkäranka. Miten tällainen sopii sinulle?

Olen minä joskus aikaisemmin saanut hyökkäyspäässä tulosta aikaan. Täytyy myös muistaa, että kokonaisvaltaisessa pelaamisessa on paljon sellaista, joka ei näy tehopisteissä, mutta kuitenkin pystyy auttamaan joukkuetta. Onhan tämä kuitenkin ollut vähän erilainen kausi kuin joskus aikaisemmin.

Sinua pidetään all round -pelaajana, joka osaa tehdä vähän kaikkea. Nyt myös kiekko uppoaa maaliin kovalla prosentilla. Oletko kova maalintekijä?

Itse en ajattele sitä noin, vaan menen jäälle aina samalla tavalla ja niin, että pitää pystyä myös puolustamaan. Taitaa minulla olla jokunen yli 20 maalin kausi (Timrå, Frölunda, Kärpät) takana, joten on niitä maaleja ennenkin syntynyt. Ei ole ainakaan itselle yllätys, että maaleja on syntynyt nyt niin paljon.

Pelaat tasaiseen tahtiin kaudesta toiseen sekä laidassa että keskellä. Käsi sydämelle. Kumpi pelipaikka mieluummin?

Edelleen sama vastaus kuin aikaisemminkin. Laidassa. Mutta eivät ne pelihalut mihinkään katoa, vaikka pelaankin keskellä.

Enempää pureksimatta ja miettimättä, nimeä kaikkien aikojen Kärppien all stars -kuusikko.

(Jari) Viuhkola itseoikeutetusti keskellä. Laidoille Hannes Hyvönen ja Petr Tenkrat, joiden kanssa minulla on hyviä muistoja mestaruuskeväältä 2007. Silloin taisin tehdä tätä edellisen piste-ennätykseni (28+17). Puolustukseen Lasse (Kukkonen) ja (Ilkka) Mikkola. Maaliin Niklas Bäckström.

Kevään ratkaisupelit lähestyvät. Mikä on joukkueen iskukyky juuri nyt?

Viime viikko osoitti, että menemme oikeaan suuntaan ja pelasimme yhtenäisesti. Tavoitteemme ovat play off -peleissä, ja jos sinne pääsemme, se on sitten aivan oma ja uusi maailmansa, jossa voi käydä miten vain.

Joukkueen kapteeni ja ikitaistelija Lasse Kukkonen joutui viikko sitten loukkaantumisen takia sivuun noin neljäksi viikoksi. Samaan aikaan Kärpät otti tälle kaudelle ensimmäistä kertaa kolmen voiton viikon ja saalisti 8/9 pistettä. Miten tässä näin pääsi käymään?

Kun tärkeä pelaaja on pois, pitää löytyä uusia vastuunkantajia, jotka paikkaavat isoa aukkoa. Pakeilta on nyt pyydetty ja saatu johtajuutta. Esimerkiksi Taneli Siikaluoma on vastannut huutoon. Aina kun joku loukkaantuu, se antaa muille mahdollisuuden.

Ikivanha kysymys. Kerro nyt vielä kerran, miten lempinimesi Spede sai alkunsa.

Olimme B-junioreissa kauden alussa jossain turnauksessa ja uudelle pelajille annettiin siihen aikaan tulikaste. Joukkuekaverit vetivät hotellihuoneessa saksilla ja partahöylällä tukan sellaiseksi kuin Pertti ”Spede” Pasasella oli – päältä kalju ja sivulla ja niskassa hiuksia.

Miltä lempinimi on kaikki nämä vuodet tuntunut?

Ei ole haitannut. Spede oli omasta mielestään hauska ja hieno mies. Olen ollut lempinimestä hyvin imarreltu.

Tähän loppuun lähetä vielä terveisesi Kärppien kannattajille, jotka ovat varmaankin olleet välillä hyvin huolissaan.

Olen pyytänyt joukkueelta ja kannattajilta kärsivällisyyttä ja sitä on ollut. Pitäkää lippu korkealla ja pitkäkää ääntä. Kyllä me joukkueena lupaamme parantaa entisestään.