Huumehelvetti käy kaupaksi

Kuka vielä väittää, että suomalaiset olisivat pelkästään menestyshullua urheilukansaa? Ex-jääkiekkoilija Marko Jantusen huumeiden ja rikollisuuden sävyttämä tarina on noussut heti ilmestymisensä jälkeen best selleriksi myyntitilastojen kärkeen. Pohjalle valuneen ja sieltä nouseen Jantusen elämäkerta Läpi Helvetin -elämäkerta ilmestyi viime viikolla ja nosti kovan kohun, vaikka tarina vaikeuksiin joutuneesta kiekkoilijasta on sinänsä tuttu kiekkoilun seuraajille.

Toimittaja Marko Lempisen kirjoittama Läpi helvetin ilmestyi viime viikolla, ja alle viikossa kirjaa on myyty jo lähes neljätuhatta kappaletta. Suomessa tietokirjassa erittäin hyvin menestyneen kirjan rajana pidetään 3000 kappaleen myyntiä. Kustantaja (Otava) tiedotti tänään, että kirjasta on jo nyt tulossa toinen painos.

Lahdessa kiekko-oppinsa ammentaneen ja NHL:ään asti yltäneen Jantusen ura ja elämä sisältävät poikkeuksellisen rajuja käänteitä. Elämäkertaa on kiitelty avoimeksi ja rehelliseksi kuvaukseksi epätavallisesta pelaajapolusta. Päihdeongelmista koko uransa kärsinyt Jantunen sinnitteli lajinsa eliittitasolla vastoin kaikkia huippu-urheilun lainalaisuuksia.

Ongelmien maton alle lakaiseminen ja asioihin puuttumattomuus johtivat uran päätyttyä tragediaan. Kun huumevimma vei, rahat loppuivat ennen pitkää, ja sen jälkeen edes rikokset eivät enää pelastaneet. Jantunen joutui nöyrtymään ja hän hakeutui hoitoon. Hän sai viimeisen mahdollisuutensa, ja ainakin tällä hetkellä Jantusen kerrotaan elävän päihteetöntä elämää.