HPK:n kultakypärä loistovireessä – "Pienen pitää löytää keinot selviytyä"

HPK:n kultakypärä Sakari Manninen on noussut uudelle tasolle Antti Pennasen (taustalla) valmennuksessa. Kuva: Jukka Rautio

SM-liigan eliittiin harpannut Sakari Manninen on kuullut paljon juttuja pienestä koostaan. HPK:n hyökkääjän mitaksi ilmoitetaan 170 – ja siinäkin voi olla pari senttiä liikaa.

Niinpä Manniselta vaaditaan tavallista enemmän juonikkuutta, jotta hän pärjää kaukalossa melkein kaksimetrisiä järkäleitä vastaan.

– En voi perustaa peliäni siihen, että heittelen isoja miehiä seinälle. Kun menen kulmaan, minun on napattava kiekko itselleni jollakin toisella tavalla. Näitä keinoja olen opetellut pienestä lähtien, Manninen kuvaili.

Manninen, 25, oli hyvä pelaaja jo Kärppä-vuosinaan, mutta lopullinen läpimurto on tullut Hämeenlinnassa. Hän on noussut uudelle tasolle HPK:ssa päästyään vastuulliseen rooliin. Edistysaskeleita on tullut varsinkin tällä kaudella.

Leijona-paitaan noussut hyökkääjä kehuu tästä päävalmentaja Antti Pennasta.

– Pennanen on tuonut harjoitteluun aika paljon uusia juttuja. Kimmoisuutta on haettu aiempaa enemmän. Lisäksi mukaan on tullut paljon henkilökohtaisia taito-osioita.

Nämä ovat olleet pelaajien mieleen.

– Olemme saaneet aika paljon tietoa, mitä tarkoittaa urheilijan elämä. Harjoittelusta, levosta ja ravinnosta lähtien. Meille selitetään, miksi mitäkin asiaa tehdään ja mitä sillä haetaan, Manninen selvitti.

Manninen on raivannut tiensä maan huipulle kovan työn kautta. Kun Kärpistä ei löytynyt peliaikaa, hän haki välillä uutta vauhtia Kiekko-Laserin, Hokin ja Peliittojen Mestis-joukkueista – ja piipahti myös KalPassa.

– Se oli luonnollista, koska Kärpillä oli hirmukova nippu. Tiesin tämän ja suhtauduin tilanteeseen sillä tavalla. Piti olla kärsivällinen ja jatkaa nöyrästi työntekoa.

Nyt hän nauttii niistä hedelmistä Hämeenlinnassa.

Viime kesä oli poikkeuksellinen, kun hän sai harjoitella Oulussa elokuun alkuun asti HPK-sopimuksestaan huolimatta.

– Siihen oli lähiomaisen terveyteen liittyvä henkilökohtainen syy, Manninen sanoi.

Hieno syksy poiki hyökkääjälle uran ensimmäisen A-maajoukkuekutsun Moskovan EHT-turnaukseen. Manninen lähti matkaan varamiehenä Antti Erkinjuntin loukkaantumisen jälkeen. Leijona-komennukset jatkuivat Ruotsin turnauksessa.

– Lähdin matkaan ilomielin ja intoa piukassa. Samalla yksi pikkupojan haave täyttyi. Pitää olla onnellinen, kun saa elää unelmaansa.

Joko MM-turnaus kangastelee mielessä?

– Ei kangastele. Olen iloinen, kun sain mahdollisuuden pelata maajoukkueessa, mutta en mieti sitä enempää. Nyt keskitän kaiken energiani HPK:hon.

Manninen on tottunut pitämään jalat tiukasti maan pinnalla.

– Turha miettiä liikaa eteenpäin. Eletään tässä ja nyt. Meillä on nyt HPK:ssa hyvä meininki päällä. Kun pidetään siitä kiinni, kaikki on mahdollista, Manninen painotti.

 

Illan kokoonpanot:

Ilves

Teemu Rautiainen-Tapio Laakso-Otto Koivula

Jerry D'Amigo-Michael Keränen-Aleksi Mustonen

Eemeli Suomi-Santeri Vuoti-Juho Liuksiala

Niko Ahoniemi-Markku Flinck-Ville Meskanen

Veli-Matti Vittasmäki-Olli Vainio

Jarkko Parikka-Teemu Aalto

Ville Järvinen-Marcus Fagerudd

Antti Lehtonen (Hannu Toivonen)

 

HPK

Janne Lahti-Otto Paajanen-Harri Kainulainen

Niklas Hagman-Sakari Manninen-Teemu Turunen

Jere Innala-Oula Palve-Juho Keränen

Eero Somervuori-Severi Sillanpää-Juha Koivisto

Joonas Lehtivuori-Petteri Nikkilä

Shane O'Brien-Mathias Porseland

Oskari Manninen-Joni Tuulola

Henrik Forsberg

Antti Karjalainen (Emil Larmi)