HPK:n joulutodistus – Ryhtiliike kaukalossa ja kaukalon ulkopuolella

Rouhijasta tuloksentekijäksi. Juho Keränen nousi yllättäen HPK:n ykköshahmoksi syyskaudella. Kuva: Jukka Rautio.

Kaksi edelliskautta rämpinyt HPK on pystynyt kääntämään kurssinsa tämän syksyn aikana. Selkeä muodonmuutos perustuu koko organisaatiota koskevaan ryhtiliikkeeseen. Tämä heijastuu tekemisen meininkinä sekä kaukalossa että kaukalon ulkopuolella.

Rinkelinmäestä on tulossa pikku hiljaa vierailijoiden kammoksuma paikka, kuten menestysvalmentaja Jukka Jalosen aikakaudella.

Nyt nappivalinnaksi osoittautunut Antti Pennanen luo Hämeenlinnaan samantyyppistä voittamisen kulttuuria. HPK:n uusi vastuuluotsi on todistanut tuntevansa nykykiekkoilun ytimen.

Matkan varrella on pitänyt raivata monia takavuosilta jääneitä kiviä ja kantoja, mutta muutosprosessi on edennyt jopa nopeammin kuin osattiin odottaa. Niinpä HPK viettää lyhyttä joulutaukoa viidentenä ja on vahvasti kiinni suorassa puolivälieräpaikassa. Alempi pudotuspeliviiva on jäänyt jo kymmenen pisteen päähän.

Playoff-puheet ovat lisääntyneet pikku hiljaa Rinkelinmäen käytävillä, mutta tämä kuiskuttelu ei hetkauta mitenkään Pennasen johtamaa valmennusryhmää. Kopissa ja kaukalossa keskitytään arkeen.

Syyskauden päätteeksi saatiin tervetullut näpäytys, kun HPK:n puolustuspeli mureni pahasti Lukkoa ja JYPiä vastaan. Oli suorastaan ihme, kun hämeenlinnalaisjoukkue sai näistä kamppailuista kolme pistettä. Esitysten perusteella saldo olisi voinut jäädä hyvinkin nollaan. HPK:n valmennusjohto teki tämän selväksi pelaajille.

HPK on tehnyt tulosta laajalla rintamalla. Peräti viisitoista pelaajaa on tehnyt vähintään yhdeksän tehopistettä.

Toki huippumenestys edellyttää aina muutaman kärkipelaajan loistamista. HPK:ssa suurimmat odotukset kohdistuvat luotettavaan Sakari Manniseen ja viikko viikolta parantavaan Niko Kapaseen.

HPK:n joulutodistus:

Erinomainen: Rouhijana liigauransa luonut Juho Keränen halusi uuden ärsykkeen 31-vuotiaana ja teki nappiratkaisun siirryttyään Kärpistä HPK:hon. Keränen on nauttinut lisääntyneestä vastuusta ja todistanut vaarallisuutensa myös tuloksentekijänä. Peräänantamaton laituri on iskenyt jo kahdeksan osumaa ja rikkoo nykytahdilla oman piste-ennätyksensä kirkkaasti. Kruununa on koko SM-liigan plusmiinus-tilaston kärkipaikka komealla lukemalla +20.

Kiitettävä: Valhe, emävalhe, tilasto... Lukujen perusteella HPK-vahti Emil Larmi kuuluu liigaveskareiden heikompaan puoliskoon, mutta totuus on erilainen kuin numeroista (torjuntaprosentti 90,46 ja päästettyjen maalien keskiarvo 2,21) voisi päätellä. Larmi on torjunut HPK:lle useita ekstrapisteitä. Markkinointityö on kantanut hedelmää: HPK on myynyt ennätysmäärän kausikortteja ja nostanut viime kauden yleisökeskiarvoansa 300 katsojalla. Johdolle plussat myös nopeasta reagoinnista – parhaana esimerkkinä superlupaus Kristian Vesalaisen nappaaminen yhdeksän ottelun ajaksi. Tämä oli kova veto, vaikka tulos (1+0) jäi odotettua laihemmaksi.

Hyvä: Alkukaudesta heräsi epäilys, pystyykö isossa polvileikkauksessa käynyt Niko Kapanen nousemaan enää SM-liigan huipulle. Myös kokeneen sentterin oma usko oli ajoittain koetuksella. Mitä pidemmälle syksy eteni, sitä arvokkaammaksi pelaajaksi Kapanen nousi. Ellei takapakkeja tule, rooli kasvaa entisestään kevään mittaan. Hasardipakin maineen saanut Petteri Nikkilä on seikkaillut tällä kaudella paljon vähemmän kuin aiemmin. Tämä näkyy suoraan plusmiinus-saldosta: viime kaudella –20, nyt +2. Niinpä hän on saanut ansaitusti paljon vastuuta. Tähän kategoriaan kuuluu liuta HPK-pelaajia Sakari Mannisesta, Teemu Turusesta, Oskari Mannisesta ja Mathias Porselandista lähtien.

Tyydyttävä: Philippe Cornet aloitti kautensa vahvasti iskemällä neljä osumaa nopeaan tahtiin, kunnes kiekko kimposi yläputkesta kipeästi poskeen ja vei kanadalaishyökkääjän sairaslomalle. Cornet on pelannut paluunsa jälkeen häkki päässä ja ollut kalpea varjo ensimmäisiin kierroksiin verrattuna. Häneltä löytyy potentiaalia paljon parempaan.

Välttävä: Viime kauden pörssikärjen Otto Paajasen tehot ovat pudonneet tuntuvasti tänä syksynä. Vuosi sitten syntyi 20 runkosarjaosumaa, nyt tilillä on vain kaksi maalia. Toki roolikin on muuttunut Kapasen ja Oula Palveen napattua isot sentteriminuutit. Mestiksen parhaaksi puolustajaksi valittu Teemu Suhonen ei ole pystynyt ottamaan HPK:sta isoa roolia – ainakaan toistaiseksi.

Hylätty: Peräpään ulkomaalaishankinnat menivät poskelleen. Ykkösvahdiksi hankittu Nathan Lawson jäi Larmin varjoon ja harjoituspeleissä. Liigakokemus jäi reilun 36 minuutin mittaiseksi. Hän imuroi sinä aikana kaksi Lukko-hyökkääjä Ilmari Pitkäsen vetoa. Torjuntaprosentti 77,78 ja kotiin. Puolustuksessa on kokeiltu kahtakin fyysistä pelotetta, mutta sekä venäläinen Kirill Tulupov että slovakialainen Richard Stehlik olivat liian verkkaisia kovaan liigatempoon.