HIFK ylivoimainen poissaoloissa

Joonas Rask on tällä kaudella pelannut vain 15 ottelua. Kuva Europhoto/Jukka Rautio.

HIFK kärsi lauantaina huonon kautensa pahimman tappion, kun Pelicans voitti sen peräti 8–3. Yhteen otteluun ei pidä liikoja tuijottaa, sillä pitkässä sarjassa tulee aina hyviä ja huonoja pelejä. Nyt sattui vain todella huono. Mutta trendiin pitää. HIFK on Liigassa vasta kahdeksantena, vaikka sen pitäisi viime kauden runkosarjan voittajana ja hopeajoukkueena sekä sarjan suurimman pelaajabudjetin ryhmänä olla kärkitaistoissa.

Runkosarjaa on vielä pelaamatta lähes kolmannes ja mitä tahansa voi vielä tapahtua. Mutta käänne parempaan olisi saatava aika pian. Jos peli ei runkosarjassa toimi hyvin, niin on vaikea odottaa hyvää pudotuspelimenestystä. Tämä nähtiin Jokerien viimeisten liigavuosien kohdalla. Sillä oli aina paperilla hyvä kokoonpano, mutta ”nappia painamalla” huono runkosarjan menestys ei pudotuspeleihin muuttunut. Sama alisuorittaminen uhkaa nyt HIFK:ta.

Jos Lukko ei olisi mukana, niin HIFK:n olisi vahva suosikki kauden pahimmaksi flopiksi. Nyt raumalaiset vienevät tuon ”saavutuksen”.

Lähes kyllästymiseen asti on puhuttu HIFK:n loukkaantumissumasta. Tässä vaiheessa kautta 35 peliä on aika hyvä mittari. Tuon verran tai enemmän pelanneiden voi katsoa olleen mukana koko kauden. Totta kai tilastot aina hiukan vääristelevät todellisuutta, mutta johonkin rajat on vedettävä.

HIFK:lla tilanne on todella ”murhaava”, kun tuollaisia pelaajia on vain kuusi. Liigan keskiarvo on hiukan alle 14. Tuohon pääseminen tarkoittaisi sitä, että HIFK:lla kaksi ketjua ja yksi puolustajapari olisivat saaneet kohtalaisen ehjän kauden nyt toteutuneen rikkinäisen sijasta. Jokainen jääkiekkoa seurannut voi aavistella, mikä merkitys sillä olisi ollut.

Toiseksi vähiten noita pelaajia on ollut Ilveksellä ja Pelicansilla, joilla sentään 11 on pelannut vähintään tuon 35 ottelua. Muut alle keskiarvon joukkueet ovat olleet JYP (12) ja Kärpät (13). Noita joukkueita on siis vain viisi eli kymmenen on ylitse.

Tilaston toisessa päässä Jukureilla, KalPalla ja Tapparalla on 17 sekä HPK:lla ja TPS:llä 16 vähintään 35 ottelua pelanneita. Pelkkä vilkaisu sarjataulukkoon ja odotusarvoihin kertovat, että sijoituksella ja poissaoloilla on selkeä yhteys. Olisi mieletöntä väittää jotain muuta. Hiukan yleistäen voisi sanoa, että paljon ehjän kauden pelanneiden joukkueet ovat menestyneet hyvin, kun paljon poissaoloista kärsineet ovat olleet pulassa. Tietenkään loukkaantumiset eivät ole ainoa syy, jota todistaa vaikka Pelicansin kohtalaisen hyvä menestys.

Kun HIFK:n loukkaantumisiin on ollut mitä erilaisimpia syitä ja yhteistä tekijää ei edes suurimmalle osalle löydy, niin voidaan puhua todella huonosta tuurista. Mutta valtava määrä poissaoloja ei voi olla ainoa syy heikkoon menestykseen. Lukko on keskiarvossa ja silti se on pelannut huonon kauden.

HIFK:n pelaajamateriaali on sitä luokkaa, että sen olisi pitänyt paremmin kestää loukkaantumistilanteensa. Se on hyväksyttävä syy siihen, ettei joukkue pelaa kärkisijoista, mutta sillä ei voi kokonaan selittää liigan huonointa maalintekoa, heikkoa erikoistilannepelaamista eikä joitakin todella surkeita otteluita.

Vielä katsojat eivät ole hylänneet HIFK:ta, vaan keskiarvo on vain hiukan alle 7000. Mutta elleivät otteet pian muutu, niin tuokin keskiarvo lähtee putoamaan.

HIFK:lla on edessä kova viikko, kun huomenna se saa kotihallinsa neljäntenä olevan HPK:n ja kohtaa sitten viikonloppuna kahdesti sarjaa ylivoimaisesti johtavan Tapparan. Noissa peleissä oli hyvä saada käänne parempaan, tai muuten keskustelu siirtyy loukkaantumisista niin valmennukseen kuin yksittäisiin pelaajiin.

Vähintään 35 ottelua pelanneet

 • Jukurit 17
 • KalPa 17
 • Tappara 17
 • HPK 16
 • TPS 16
 • KooKoo 15
 • SaiPa 15
 • Sport 15
 • Lukko 14
 • Ässät 14
 • Kärpät 13
 • JYP 12
 • Ilves 11
 • Pelicans 11
 • HIFK 6