HIFK yleisöykkönen, Jukurit ylitti luvut eniten

Jenkkihyökkääjä Zach Budish oli Jukurien pisteykkönen juuri päättyneessä runkosarjassa. Kuva Europhoto/Jukka Rautio.

Jukurit oli pelillisesti loistava, kun oli ensimmäisellä kaudellaan yhdestoista. Tuskin parempaa saattoi odottaa. Mutta vielä paremmin se menestyi lipunmyynnissä. Sarjan vaihdon myötä sen keskiarvo nousi tietenkin rutkasti, mutta se ylitti myös selkeästi kaikki odotuksensa.

Kun vertaa juuri päättynyttä runkosarjaa viime kauteen, niin Liigalla oli yleisesti hyvä kausi. Peräti kymmenen sen seuroista nosti keskiarvoaan. Vain viidellä se laski. Menestys on selkeästi tärkein tekijä yleisömäärien kehityksessä.

Viime kauden yleisömääristä jääneistä viidestä seurasta kolme ei päässyt pudotuspeleihin lainkaan ja kaksi aloittaa jo ensimmäisellä kierroksella. Suurin romahdus oli SaiPalla, joka oli viime kaudella runkosarjassa viides, mutta nyt oli kohtalaisen aikaisin jo selvää, ettei se pääse pudotuspeleihin. Kärppien pudotus oli toiseksi suurin. Viime kaudella se oli paras kotijoukkue, mutta erittäin huono alku tämän kauden sarjassa tiesi jo aikaisin sitä, että yleisömäärissä tulee pahasti ”takkiin”.

Ässät on outo poikkeus, kun se ei viime kaudella ollut pudotuspeleissä lainkaan, ja nyt kamppaili viimeiseen pelipäivään asti pääsystä kuuden joukkoon. Myös HIFK on selkeä poikkeus, mutta toiseen suuntaan. Viime kaudella tuli seuran ensimmäinen runkosarjan voitto, mutta nyt peli oli pitkän aikaa ”yhtä räpeltämistä”. Silti yleisökeskiarvo nousi.

Myöskään Lukon pelillisesti täysi katastrofi ei näkynyt keskiarvossa, joka nousi kohtalaisen mukavasti.

HPK on esimerkki toiseen suuntaan. Jos Jukurit jättää laskuista, niin sen keskiarvo nousi eniten ja suhteellisesti sen nousu oli todella suurta. Sillä oli takanaan kaksi kautta ilman pudotuspelejä, mutta nyt se oli sarjassa peräti viides. Hieno menestys näkyi yleisömäärissä. Samoin Pelicansin hyvä kausi näkyi katsomossa.

Turun yleisömääriä on ihmetelty. Halli on suuri ja se näyttää herkästi aika autiolta, mutta TPS oli yleisökakkonen ja nosti mukavasti keskiarvoaan. Samoin molemmat Tampereen joukkueet menestyivät hyvin lipunmyynnissä.

Mutta jos tilannetta tarkastelee odotuksiin nähden, niin kuva muuttuu. Kaikki seurat ilmoittivat ennen kauden alkua yleisötavoitteensa, ja niihin nähden vain seitsemän ylitti tavoitteensa ja kahdeksan jäi niistä. Tavoitteistaan jäivät kaikki viisi, joiden yleisökeskiarvo putosi. Niiden joukkoon liittyivät niin TPS kuin juhlakauttaan viettänyt Lukko, jotka kumpikin odottivat toteutunutta suurempaa yleisömäärien kasvua. Myös JYP jäi hiukan tavoitteestaan, mutta se luvut ovat pieniä.

Jukurit oli ykkönen tässäkin vertailussa, kun sillä oli ajoittain suoranainen yleisöryntäys. Jonkinlaista varmasti odotettiin, mutta hyvän kauden myötä ne ylitettiin reilusti.

HPK ja Pelicans ylittivät myös tavoitteensa reilusti. Hyvät luvut saivat myös Tappara, HIFK ja KalPa.

Yleisömääristä ei kuitenkaan voi suoraan päätellä budjettien toteutumista. Joillakin seuroilla kuten HIFK:lla pääsylippumyynti on jopa kolmannes tulobudjetista, mutta joillakin se ei ole edes viidennestä. Pudotuspelit vaikuttavat samoin joidenkin seurojen tuloihin jopa paljon, eikä kulubudjetti ole kaikilla läheskään arvioitu.

Yleisömäärät

Taulukossa on ensin tämän kauden keskiarvo, sen suhde viime kauteen ja sen suhde ilmoitettuihin tavoitteisiin.

HIFK 7089 +151 +189

TPS 5612 +436 -388

Tappara 5597 +371 +272

Kärpät 5152 -412 -648

Ilves 4956 +298 +56

Ässät 4844 -210 -156

Pelicans 3840 +401 +290

Jukurit 3804 +2205 +1004

Lukko 3763 +138 -237

HPK 3755 +504 +455

JYP 3470 +87 -80

KalPa 3429 +177 +179

KooKoo 3421 -291 -279

Sport 3108 -177 -292

SaiPa 3053 -766 -847