HIFK tarvitsee voittoja

HIFK ei ole pelannut hyvin. Nyt viikonloppuna on CHL:n alkulohkojen osalta viimeinen tilaisuus kääntää tuo trendi.

Joukkue hävisi ensin niukasti 1–2 vieraspelinsä Zugissa ja pelin hyvän lopun myötä odotukset olivat korkealla kotiotteluun. Mutta Zug voittikin sen 4–1. Kun se oli voittanut lohkon avausottelussa Esbjergin vieraissa peräti 8–3, niin Zugin lohkovoitto oli varma. Sen myötä ei ollut ihmeellistä, että se voitti Esbjergin kotiottelussaan vasta voittomaalikisan jälkeen 3-2.

HIFK:n osalta tilanne ennen viikonloppua on selkeä: jos Esbjerg ottaa kolme pisteen voiton perjantaina, niin se on varma jatkaja. Muilla tuloksilla ratkaisu siirtyy sunnuntaiksi Helsinkiin.

Mutta HIFK:n valmennusjohtoa huolestuttaa enemmän oma peli kuin tulevat ottelut. Ne selvitetään, jos oma peli kulkee.

– On selvää, että tuloksen puolesta ei ole vaihtoehtoja. Tarvitsemme huomattavasti paremman esityksen kuin Zugia vastaan. Meidän on oltava yhtenäisempiä ja meille on satuttava vähemmän kiekonmenetyksiä kuin niissä peleissä. Kamppailupelaaminen on jäänyt välillä vajaaksi, nyt se on saatava oikealle tasolle, sanoi apulaisvalmentaja Joonas Tanska.

– Emme ole saaneet ehjiä otteluita, emmekä oikeastaan edes ehjiä eriä lukuun ottamatta Lugano-harjoituspelin ensimmäistä erää, hän jatkoi.

HIFK voitti tuon erän 3–0 ja koko ottelun 4–2. Mutta tuo erä on ollut vain yksi valonpilkahdus.

Tanska on silti luottavainen.

– Henki joukkueessa on hyvä ja samoin tekemisen meininki. Mutta nyt ei ole varaa ottaa taka-askeleita. Zugia vastaan yllätti se, ettemme pystyneet tasaiseen suoritukseen. Totta kai se on myös vastustajasta kiinni, mutta ei heiltä mitään pelillistä yllätystä tullut.

Esbjergin ei pitäisi myöskään tuottaa suurta yllätystä. Videovalmentaja Ari Halttunen oli katsomassa lohkon ensimmäisen pelin Esbjerg-Zug ja HIFK on saanut hyvät tiedot myös joukkueiden toisesta kohtaamisesta.

Sitä paitsi aika iso osa ryhmästä oli kaksi vuotta sitten matkassa toista tanskalaista SǿnderjyskE:ä vastaan. Silloin HIFK voitti niukasti 5–4 voittomaalikisassa oltuaan välillä jo kolme maalia tappiolla. Kotona tuli sitten selkeä 10–1-voitto. Mutta Esbjergin saatua pisteen ei vain kotipeliin enää voi luottaa.

– Silloin vastustaja tuli kova alussa. Me emme olleet heti valmiina ja se oli hyvä oppitunti siellä olleille. Tälläkin vastustajalla pelin alku on varmasti se, johon he yrittävät iskeä. Kunhan selvitämme alun, niin aika tekee työtä meidän hyväksemme. Odotettavissa on innostunut yleisö, ja Esbjerg yrittää varmasti saada sitä intoa pumpatuksi peliin. Jos sähläämme kiekon kanssa, niin he käyttävät sen varmasti hyväkseen, Tanska jatkoi.

Halttunen on samaa mieltä.

– Totta kai siitä pelistä on pari viikkoa aikaa ja kaikki ovat menneet paljon eteenpäin. Ottelusta jäi selkeä mielikuva vastustajasta. Tiedämme, mitä on tulossa vastaan. Esbjerg on yksinkertaisesti pelaava joukkue. Se on suoraviivainen ja työntää kiekkoa vahvasti maalille. Se on hiukan peruskanadalaista peliä. Heillä on kanadalainen valmentaja [Mark Pederson] ja kentällisen verran kanadalaisia. Pelityyli tulee jo sitä kautta, hän sanoi.

– Kun sitten käymme läpi joukkueiden toisen kohtaamisen, niin näemme, mitä toistuvia asioita heidän pelissään on. Erikoistilanteet ja niiden pelaajat selvitetään huolella, hän jatkoi.

HIFK:lta puuttuu varmasti pelistä Henri Tamminen, joka loukkaantui Zugissa aamujäillä. Muuten koko hyökkääjistön pitäisi olla käytössä. Puolustuksesta puuttuvat loukkaantunut Eemeli Heikkinen sekä USA:ssa pelattavaan turnaukseen Dallas Starsin varauksena osallistuva Miro Karjalainen. Vaikka varsinaista puolustajapulaa ei olekaan, niin seura teki kahden kuukauden sopimuksen jo aiemminkin liigajoukkueessa pelanneen Juuso Salmen kanssa. Salmi tuo fyysisyyttä peliin.