HIFK:n uusi halli voi olla valmis 2020

HIFK:n uuden hallin suunnitelmat nytkähtävät kunnolla eteenpäin tammikuun lopussa, kun arkkitehtikilpailun voittaja julkistetaan. Halli voi olla valmis vuonna 2020. Jutun kuvituksena arkkitehtikilpailuun osallistuneiden toimistojen mallikuvia.

HIFK saattaa hyvinkin aloittaa kauden 2020–21 uudessa hallissaan. Tuohon aikatauluun voi päätyä, kun eri asiat ottaa huomioon.

Suunnittelu nytkähtää ison askeleen eteenpäin tammikuun loppupuolella, kun arkkitehtikutsukilpailun voittaja julistetaan. Mukana on viisi suomalaista toimistoa eli JKMM Arkkitehdit Oy, Arkkitehtitoimisto K2S Oy, Arkkitehtitoimisto B&M Oy, Anttinen Oiva Arkkitehdit Oy ja Arkkitehtitoimisto ALA Oy.

Näiden suunnitteluideat ovat nyt nähtävissä Sanomatalon käytävägalleriassa. Kutsukilpailun ratkeaminen ei kuitenkaan tarkoita sitä, että uusi halli ja siihen liittyvä muu rakentaminen toteutuisi kilpailuideoiden mukaan, vaan voittaja pääsee jatkosuunnitteluun. Siihen niin HIFK kuin Helsingin kaupunki tuovat vielä lisää ajatuksiaan.

Tämän arkkitehtisuunnittelun voisi olettaa olevan valmis kevään aikana ja se on yksi pohja asemakaavan laatimiselle. Sen valmistuttua myönnetään rakennuslupa.

Tämä prosessi voi tuntua monimutkaiselta, mutta sitä helpottaa niin kaupungin myötämielisyys hanketta kohtaan kuin HIFK:n ja kaupungin hyvä yhteistyö. Sitä todistaa mm. se, että arkkitehtikilpailun tuomaristossa on kummankin edustajia.

Alun perin HIFK suunnitteli työnimellä Garden Helsinki kulkevaa rakennuskompleksia Kisahallin viereiselle pysäköintipaikalle ja sen lähialueille. Mutta tämä ei saanut kaikkien poliittisten suuntien hyväksyntää, joten paikaksi muuttui Urheilukadun, Nordenskiöldinkadun ja Pohjoisen Stadionintien välinen alue. Kun ns. vanha halli säilyy, niin käytännössä uusi halli tulee nykyisen pysäköintipaikan ja sen viereisten alueiden kohdalle.

Tämä on huonompi paikka kuin Kisahallin viereinen, mutta asuinkerrosneliöiden määrä viisinkertaistui. Kun niitä oli ensimmäisessä suunnitelmassa 10 000, niin nyt niitä on 50 000. Eli jos asunnon koko on 100 neliötä, niin asuntoja tulisi 500. Ihan näin ei tietenkään käy, mutta asuntorakentamisesta tulee silti mittava. Asuntojen lisäksi rakennuskompleksiin on tulossa hotelli ja päivittäistavarakauppa.

Yhden kilpailuesityksen näkemys. Vasemmalla Pohjoinen Stadionintie ja oikealla Nordensköldinkatu.

Itse halli rakennetaan pääosin maan alle. Sen katsojakapasiteetti on noin 10 000. Myös pysäköinti siirtyy maan alle. Paikkoja tullee yli tuhat. Toisaalta saavutettavuus niin kävellen, raitiovaunuilla kuin busseilla on yhä hyvä.

Tietenkään HIFK:lla ei ole rahaa koko projektiin, joka maksanee noin puoli miljardia. Toteuttamisesta vastaa kiinteistöyhtiö, jossa HIFK voi olla osaomistaja. Ainakin se on hallin vuokralainen. Kun projekti on henkisesti sen, niin se saanee aika mukavat vuokrausehdot.

Kun vanha halli jää viereen, niin suunniteltuja sisäpalloilutiloja tuskin toteutetaan. Mutta konserttikäyttö on varmasti keskeisessä roolissa. Kun sijainti on parempi kuin Hartwall Areenan ja halli on runsaat kaksikymmentä vuotta uudempi, niin se ottanee aseman Helsingin ykköspaikkana.

Entä mistä tulee tuo aikataulu? Niin arkkitehtuurisuunnitelmat kuin asemakaavan laatiminen lienevät valmiit vuoden kuluttua. Rakentaminen voisi siis alkaa silloin. Muu suunnittelu on ollut käynnissä siitä lähtien, kun kaupunki myönsi hankkeelle suunnittelu- ja tonttivarauksen, eli siihen ei lisäaikaa pitäisi kulua. Rahoituspuoli lienee kunnossa. Tuo 50 000 asuinneliömetriä on näin keskeisellä paikalla niin kiinnostava asia, että rahaa ja rakentajia löytyy.

Rakentaminen vienee vajaat kolme vuotta, jolloin oltaisiin kauden 2020–21 alussa. Mutta tämä aikataulu on aika tiukka, joten valitusten käsittely ja muut hidastavat asiat voivat viedä sen verran aikaa, että HIFK pääsee uuteen halliinsa vasta kaudelle 2021–22.

Rakentaminen vienee vajaat kolme vuotta, jolloin oltaisiin kauden 2020-21 alussa.

Mitä sitten saadaan? HIFK saa modernin areenan paikassa, jossa se on tottunutkin pelaamaan. Kun vanha halli jää, niin Espooseen ei tarvitse lähteä siirtymäajaksi. Pysäköinti loppuu rakentamisen ajaksi ja katsojat joutunevat välillä ”pujottelemaan” rakennustyömaan lävitse, mutta ne ovat kuitenkin vain väliaikaisia haittoja.

Hotellitilasta on Helsingissä puutetta, eikä Töölössä ole isoa ruokakauppaa. Kummankin kohdalla sijainti on hiukan huonontunut Kisahallin viereiseen nähden, mutta ovat yhä toimivia.

Asunnoista on Helsingissä pulaa. Uudet asukkaat saavat erinomaisen asuinpaikan, vaikka niin Stadionin kuin uuden hallin toimintapäivinä väriä riittääkin.

Isoille konserteille tulee uusi ykköspaikka, ja kaupunki on todella tyytyväinen, kun se saa yksityisellä rahalla moisen kompleksin, eikä sen tarvitse sijoittaa suuria summia vanhan hallin nykyaikaistamiseen.

Kisahallin viereinen suunnitelma julkistettiin vuonna 2012, ja silloin HIFK toivoi pääsevänsä uuteen halliin jo 2016. Kaikki siirtyi ainakin neljällä vuodella, mutta hyväähän kannattaa odottaa.

Yhden kilpailutyön näkemys Stadionin suunnasta.