HIFK:lla on mahdollisuudet Kärppiä vastaan

HIFK sai juuri sopivasti takaisin Corey Elkinsin, joka on yksi tärkeimmistä seuran hyökkääjistä. Kuva Europhoto/Jukka Rautio.

HIFK lähtee ensimmäisen kierroksen peleihin sekä huonoissa että hyvissä asetelmissa. Putoaminen runkosarjan ykköspaikalta yhdeksänneksi on ollut raju, mutta nyt ei ole sopiva aika miettiä menneitä. Edessä on lyhyt sarja Kärppiä vastaan. Molemmille suurseuroille tämä tilanne on pettymys, mutta voittaja pääsee sentään yrittämään tilanteen paikkausta.

Huonoja asioita HIFK:n kannalta on monta. Ensimmäinen on tietysti se, että Kärpät on kotijoukkue. Sellainen voittaa yleensä enemmän kuin vieraat. Pudotuspeleissä kotietu merkitsee aina sitä, että kotijoukkue on ollut parempi kuin vierasjoukkue. Se onkin sarjan alussa lähtökohtaisesti aina suosikki. Tätä asemaa Kärppien kohdalla korostaa vielä se, että se sai sarjaohjelman myötä ylimääräisen viikonloppulevon.

Lyhyt sarja on kuitenkin aina arvoituksellinen. Ensimmäisen kotiottelun tappion korjaaminen on paljon vaikeampaa kuin paras seitsemästä -sarjoissa.

On HIFK:lla hyviäkin puolia. Maalivahtiduo Niklas Bäckström-Kevin Lankinen on parhaimmillaan jopa maan paras. Lankinen on hiukan epätasainen, mutta on nousemassa aivan eturiviin. Bäckströmiä vastaan ei kannata ryhtyä ”lähitaisteluun”. Hän on oppinut NHL:ssä hoitamaan ne, ja taidot ovat yhä tallella.

Puolustuksesta kiekollinen pelaaminen on ollut liikaa Teemu Erosen varassa, kun KooKoosta tullut Ryan O’Connor ei ole vielä päässyt täyteen vauhtiin. Puolustuspäässä Joe Finley on todella hyvä, kunhan vielä karsii hiukan turhia rikkeitä. Hänen ”pomminsa” ovat hurjia. Ei ihme, että Finley on yleisön suursuosikki. Muutenkin puolustajakaarti on omassa päässä todella hyvä.

Hyökkäyskalusto on laadukas, mutta etsii yhä itseään. Loppukaudesta Roope Hintzin ympärille koottiin ykkösketju, jossa laidoilla ovat Juuso Puustinen ja Joonas Rask. Tämä on ollut erittäin tehokas. Muuten vakiokokoonpanot ovat olleet vielä tässä vaiheessakin löytämättä. Tähtihyökkääjä Juhamatti Aaltonen on seilaillut ”varjojen mailla” viime peleissä, mutta voi onnistua entistä seuraansa vastaan. Samoin KooKoosta saadut vahvistukset Jarkko Malinen ja Kai Kantola ovat olleet tehottomia, vaikka Kantola onnistui lopulta maanantaina tekemään ensimmäisen HIFK-maalinsa.

Suorastaan järjetön loukkaantumistilanne on ollut suurin syy tähän kokoonpanojen etsimiseen. Nyt tilanne on huomattavan hyvä, ja HIFK:lla on jopa reservejä. Vain nuori puolustajalupaus Miro Heiskanen on poissa, ja taitaa olla koko loppukauden.

Sairaslistalta on saatu pois kakkoskeskushyökkääjä Corey Elkins, joka yksi tärkeimmistä HIFK:n pelaajista. Hän on puolustussuuntaan joukkueen paras hyökkääjä, mutta on tehokas myös hyökkäyspäässä.

HIFK:n peli etsii yhä itseään, mutta parhaimmillaan joukkue voi vieraissa voittaa pelejä, joissa se on näennäisesti jopa pahasti alakynnessä ja vastustaja saa paljon enemmän laukauksia. Juuri sellainen oli viime vierailu Oulussa. Kärpillä oli silloin 57 laukausta ja HIFK:lla vain 22, mutta silti HIFK voitti 2–0.

HIFK:lla on tällä kaudella selkeä voittosaldo Kärppiä vastaan, kun se on voittanut kuudesta pelistä viisi. Mutta tuota ei pidä liikaa tuijottaa. Kaksi Raksila-voittoa on alkukaudesta, jolloin Kärpät oli vielä pahasti ”tuuliajolla”. Kaksi viime peliä kertovat enemmän kuin kaikki muut. Viidennen Kärpät voitti selvästi Helsingissä ja kuudennessa Lankisen haamupeli antoi HIFK:lle mahdollisuuden, jonka se sitten käyttikin.

HIFK voi hyvinkin kaataa Kärpät ja pelastaa huonoa kauttaan puolivälierissä Tapparaa tai TPS:ää vastaan. Mutta jos Kärpät pitää kotietunsa ja suosikkiasemansa, niin alkaa keskustelu siitä, miten suuren budjetin ja viime kauden runkosarjan ykkösen kausi on voinut olla näin huono.