HIFK:lla on iso maalintekopulma

Kapteeni käskee. HIFK:n numero 39 on esiintynyt tällä kaudella vasta kahdessa ottelussa. Syksyn pitkä poissaolo on ollut Arttu Luttisen pitkän uran pisin. Kuva: JP Mikola

Viime kaudella asetelma olisi tuntunut järjettömältä, mutta nyt se on täyttä totta: HIFK:lla on tänään vaikea vierasottelu Mikkelissä ja huomenna lähes yhtä vaikea kotipeli KooKoota vastaan.

HIFK voitti viime kaudella runkosarjan ja se arvioitiin täksi kaudeksi ykkössuosiksi. Vuosi sitten Jukurit ei edes ollut Liigassa ja KooKoon lopullinen sijoitus oli yhdestoista. Mutta nyt tilanne on aivan toinen: Jukurit on neljäntenä ja HIFK vasta kymmenes. KooKoo toisin on toiseksi viimeisenä, mutta voitti kauden ensimmäisessä ottelussa HIFK:n.

HIFK:n asetelma on outo, ja vielä oudommaksi sen tekee maalitarkastelu: se on päästänyt toiseksi vähiten, mutta on myös tehnyt toiseksi vähiten. Kyse on siis puhtaasti hyökkäysongelmasta.

– Kun huomioi vielä sen, että alivoimapelimme on ollut surkeaa [liigan huonoin], niin viisi-viisi -pelaamisemme on ollut kunnossa. Iso asia on ollut se, että maalivahtipelimme on ollut parhaimmistoa koko ajan. Nyt tosin Nikke [Niklas Bäckström] on jonkun aikaa poissa, mutta saimme hyvän tuuraajan [Jere Myllyniemi], sanoi kapteeni Arttu Luttinen.

Ennen illan pelejä HIFK oli päästänyt vain 44 maalia. Ainoastaan TPS oli päästänyt vielä vähemmän.

Luttinen on pelannut vasta kaksi ottelua. Hän on kuulunut HIFK:n suorastaan järjettömään loukkaantumissumaan. Vain neljä hyökkääjää ja yksi maalivahti ovat olleet mukana kauden kaikissa liigaotteluissa.

– Viime kaudella olin jo pudotuspeleissä puolikuntoinen, joten leikkaus sovittiin heti. Jalka oli kuntoutunut hyvin, mutta Tanskassa meni CHL-pelissä nilkka. Siinä meni kuusi viikkoa ja sitten pari treeniä vedin täysillä ja ihan harjoitusten lopussa [Roope] Hintz kaatui jalan päälle ja se meni uudestaan. Siinä meni neljä viikkoa.

– En ole koskaan ollut näin pitkään poissa. Oli vaikea istua syrjässä, kun oli halu auttaa jäällä. Mutta ei sille mitään voinut. Nyt olen täysin kunnossa, vaikka pelituntuma onkin vähäinen. Sitä helpottaa, kun on sama ketju, kun viime kauden lopussa. Löydämme Coreyn [Elkins] ja Jassen [Ikonen] kanssa nopeasti toisemme.

Vaikka loukkaantumiset ovat osuneet aivan kärkeen, niin Luttinen ei hyväksy sitä selitykseksi vaisuun maalimäärään. HIFK on tehnyt vain 41 maalia. Ainoastaan Kärpät on tehnyt tätä vähemmän.

– Poissaoloilla on varmasti ollut vaikutusta, mutta ei se mikään selitys ole. Meillä on ollut ihan tarpeeksi jätkiä. Jokaisen tänne sopimuksen saavan on pystyttävä tekemään tehoja. Hyökkäyspelimme on ollut aika raikasta pari viime kautta, mutta vielä se ei ole lähtenyt sujuman, kuten olisi haluttu.

– Yksi iso osa on ylivoima. Jos tekee yhdenkin maalin pelissä, niin se tuo hyvän lisän. Se on ollut heikkoa tähän asti, mutta kun saamme lisää arsenaalia lisää, niin eiköhän se lähde kulkemaan, Luttinen jatkoi.

HIFK:n ylivoimaprosentti oli ennen illan pelejä kymmenes, mutta kun ylivoima-aikaa on ollut vähiten, niin se on tehnyt toiseksi vähiten ylivoimamaaleja.

– Koko maalinteko on eräänlainen kierre. Kun ei saa maaleja, niin ryhtyy helposti miettimään omia kykyjään, ja sitä, mitä tästä tulee. Pään sisältä on kiinni oma pelaaminen ja samalla joukkueen pelaaminen. Kun pisteitä ei ole tullut odotetussa määrin, niin puristaa mailaa. Rentous on puuttunut.

– Maalit tehdään maalin edestä. Olemme hävinneet pakeille. Aina ei maalin edestä tehdä maaleja, mutta luomalla hässäkkää antaa tilaa muille. Ei ole aina oltu valmiita ottamaan niitä mustelmia, mitä se vaatii.

Luttinen itse on ”mestari metristä” eli on tehnyt paljon maaleja juuri ihan edestä.

– Kaikki lähtee siitä, että yhdessä parannetaan pelaamista. Ei voi sanoa, että olemme pelanneet hyvin ja meillä on vain ollut huonoa säkää. Me olemme pelanneet huonosti.

HIFK:lla on toiseksi eniten kahden pisteen voittoja, kun sen saldo on viisi voittoa ja vain yksi tappio.

– Meillä on taitoa ratkoa jatkoajalla tai voittaa rankkarikisoja. Mutta tuossa joukossa on muutama peli, joissa on viime sekunneilla päästetty tasoitusmaali. Olemme hävinneet silloin kolmen pisteen voiton ja se on iso asia.

Kapteenin mukaan joukkue ei lähtenyt väärin odotuksin sarjaan.

– Viime kevät ei voi painaa. Pelaaja haluaa voittaa, kun on finaaleissa, mutta koko kausi oli tietysti iso saavutus. Vaikka hävisimme pari viimeistä peliä maalilla, niin sitä on turha muistella. Palasimme mitalikantaan ja meillä oli hyvät fanit.

– Ilolla otimme vastaan sen, että meidät laskettiin suosikkeihin. Mutta emme ole aliarvioineet muita. Liigassa ei ole helppoja vastustajia ainakaan tässä vaiheessa. Aikamoisia koukeroita olemme vain tehneet. Välillä tekeminen on ollut ihan hyvääkin ja välillä on menty taaksepäin.

Tänään vastassa on siis Jukurit ja huomenna KooKoo.

– Peleillä on iso merkitys, kun halutaan niitä pisteitä. Jukurit on kova peli. Hävisimme kotona, joten haemme ensimmäistä voittoa. En nähnyt KooKoon ensimmäistä peli valmentajavaihdon jälkeen. Ensi viikolla on sitten neljä peliä viidessä päivässä. On hyvä, että on pelejä. On mahdollisuus ottaa niitä pisteitä.

Varmaan HIFK:n peli vielä jossain vaiheessa kääntyy paremmaksi, mutta kuinka kauan se kestää ja mihin se johtaa, on täysin auki. Fakta on, että se hävinnyt viisi kuudesta viimeisestä pelistään.

Tätä ei olisi viime kauden jälkeen kukaan uskonut.