HIFK:lla kova vastus Zugissa

Kohti virallisuutta. HIFK siirtyy CHL-avauksensa myötä treenimatsien maailmasta tosipelien aikaan. Antti Törmäsen ja muun joukkueen eurourakka alkaa sveitsiläisen Zugin kohtaamisella. Kuva: JP Mikola


HIFK:n päävalmentaja Antti Törmänen tuntee hyvin Zugin ja pitää sitä kovana vastuksena. Tosin Jarkko Immonen ei vielä ollut joukkueessa Törmäsen Bern-aikana.

Hän oli SC Bernin päävalmentaja kausilla 2011–14 kaiken kattavalla saldolla, sillä ensin tuli hopeaa, sitten mestaruus ja lopulta potkut. Noilta vuosilta Zug on hyvin tuttu.

– Matkustajille se on ideaalinen paikka. Se on upea kohde järven rannalla ja vuoriakin näkyy. Vieraileville jääkiekkojoukkueille se ei ole yhtä mukava, sillä kotijoukkue on todella hyvä. Se on ollut monta kertaa neljän joukossa ja on koko ajan siinä kintaalla uhkaamassa parhaita, hän sanoi ennen joukkueensa matkaa Sveitsiin perjantai-illan peliin.

"He pelaavat paljon tunteella. Se ei ehkä ole kovin kurinalaista, mutta on vaarallista."

– Heillä on iloinen meininki pelaamisessa ja taitavia jätkiä, joilla on vapauksia pelata. He pelaavat paljon tunteella. Se ei ehkä ole kovin kurinalaista, mutta on vaarallista. He voivat olla alakynnessä, mutta siten tekevätkin vastaiskusta maalin, hän jatkoi.

Törmäsen mukaan Sveitsin liiga poikkeaa monessa mielessä Suomen liigasta, ja erot siellä joukkueiden tyyleissä ovat suuremmat kuin täällä.

– Siellä pelataan suoraviivaisesti. Joukkueet ovat erittäin luisteluvoimaisia ja kiekko toimitetaan aina maalille. Mutta siellä on hyvin paljon erityylisiä joukkueita. Yksittäisten pelien panos on kovempi kuin täällä, hän jatkoi.

"Joukkueet ovat erittäin luisteluvoimaisia ja kiekko toimitetaan aina maalille."

Saksalainen Harold Kreis on EV Zugin päävalmentaja. Hän voitti pelaajana kahdesti Saksan mestaruuden Mannheimissa ja on valmentajana voittanut Sveitsin mestaruuden niin Luganossa kuin Zürichissä. Hänellä on nyt menossa kolmas kausi Zugissa. Viime kaudella joukkue oli neljäs, mutta hävisi heti puolivälierät Luganolle.

Waltteri Immonen on apulaisvalmentaja. Hän on ollut joukkueessa siinä roolissa vuodesta 2008 lähtien.

Ykköspelaajana voi yhä pitää Josh Holdenia, joka oli HPK:ssa kaudella 2004–2005. Hän on joukkueen kapteeni ja menossa on jo yhdeksäs kausi Zugissa. Viime kaudella hän oli kolmas joukkueen pisteissä.

Kovin hankinta on ehdottomasti toinen kanadalainen David McIntyre, joka oli viime kaudella SaiPassa ja oli peräti toinen Liigan pistepörssissä.

Jarkko Immonen pelaa toista kauttaan joukkueessa ja tehot ovat yhä kovat, kun oli ensimmäisellä kaudellaan neljäs joukkueen pisteissä. Pohjois-Amerikasta paluunsa jälkeen hän johdatti JYPin mestaruuteen keväällä 2009 ennen KHL:ään siirtymistään.

Kotimaisten hyökkääjien ykkönen on pieni ja sähäkkä Lino Martschini, joka on Zugin oma kasvatti. Hän oli viime kaudella kakkonen joukkueen pisteissä.

Myös Reto Suri on ehdottoman vaarallinen. Hän kuuluu näihin nopeisiin vastaiskuhyökkääjiin.

Puolustuksen ehdoton ykköspelaaja on Raphael Diaz, joka palasi nyt Zugiin oltuaan viisi kautta NHL:ssä. Muita hyviä puolustajia ovat Robin Grossmann ja joukkueen toinen suomalaispelaaja Santeri Alatalo.

Kokenut maalivahti Tobias Stephan on pelannut myös Pohjois-Amerikassa NHL:ää myöten.

Ensimmäisessä ottelussaan Zug voitti vieraissa tanskalaisen Esbjerg Energyn 8–3 Immosen tehtyä kaksi maalia. HIFK:n ja Zugin pitäisi olla lohkon kaksi parasta joukkuetta. Helsingissä ne kohtaavat toinen syyskuuta, jonka jälkeen Zug pelaa kotiottelunsa tanskalaisia vastaan 6. syyskuuta. HIFK päättää lohkon pelaamalla ensin Tanskassa 9. syyskuuta ja vain kaksi päivää myöhemmin Esbjerg on Helsingissä.

Illan peli käydään Zugin uudessa Bossard Arenassa, jonka kapasiteetti on 7000. Halli on uusi, kun se valmistui vuonna 2010. Se onkin poikkeus Sveitsin muuten aika vanhassa hallikannassa. HIFK:ta odottaa todella hyvä tunnelma, sillä sveitsiläiset jääkiekkofanit ovat jopa maailman parhaita kannattajia. Ääntä riittää varmasti. Omassa liigassa katsojakeskiarvo on koko ajan ollut yli 6000.

– Tunnelma hallissa on kova, mutta Zug sopii meille. Yritämme hakea voittoa, mutta tarkkana pitää olla koko ajan, Törmänen jatkoi.

HIFK:n terveystilanne on kohtalaisen hyvä, sillä poissa ovat vain hyökkääjät Roope Hintz, Arttu Luttinen ja Mika Partanen. Puolustaja Tommi Taimi on pelikelpoinen.