HIFK lepuuttaa useita pelaajia tänään JYPiä vastaan

Niklas Bäckström on tänään HIFK:n maalilla JYPiä vastaan. Kuva Europhoto/Jukka Rautio

Tänään runkosarjan viimeisellä kierroksella HIFK voi vain odottaa tuloksia muilta paikkakunnilta sekä yrittää sotkea kärjen asetelmia. Tärkeintä sille on kuitenkin pitää vahvassa vedossa oleva oma peli kulkemassa. HIFK pelaa ilman huippuvireistä ykkössentteriään Roope Hintziä. Poissa on myös viime otteluun paluun tehnyt kakkoskeskushyökkääjä Corey Elkins. Hintzin paikan ykkösketjussa ottaa Tomi Tuomisto. Myös Juhamatti Aaltonen ja Ryan O’Connor ovat poissa, kun joukkue kierrättää pelaajia.

HIFK on sarjassa yhdeksäs, mutta vastustaja keskiviikkona alkavissa ensimmäisen kierroksen peleissä on vielä auki. Ratkaisevaa on tulos Mikkelistä. Jos Pelicans saa sieltä yhdenkin pisteen, niin HIFK pelaa keskiviikkona Oulun Energia Areenassa. Jos lahtelaiset jäävät pisteittä, niin HIFK on keskiviikkona Lahden Isku Areenassa. Kärpät on ainoana joukkueena pelannut jo kaikki runkosarjan ottelunsa. Se on joko seitsemäs tai kahdeksas.

JYP on ollut joulun jälkeen aivan huippuvireessä. Nyt se on sarjassa neljäntenä, mutta voi nousta jopa toiseksi. Mutta tämä edellyttäisi muiden kompurointia. TPS on kaksi pistettä edellä, ja kohtaa Ässät kotonaan. KalPa on pisteen edellä ja sen viimeinen vastustaja on Lukko Raumalla. TPS on kovan paikan edessä, sillä Ässien olisi saatava vähintään yhtä monta pistettä kuin Pelicansin pitääkseen kuudennen sijansa. Lukko sen sijaan on kahdestoista.

JYPin tavoin myös HIFK on ollut hyvässä vireessä viime aikoina. Kahdeksasta viime pelistään se on voittanut kuusi ja hävinnyt vain kaksi. Tuo jakso on valittu siitä syystä, että tänä aikana joukkueella on ollut uusi ykkösketju, joka onkin iskenyt hurjia tehoja.

Sport-ottelussa Roope Hintz sai vierelleen Juuso Puustisen ja Joonas Raskin. Sen jälkeen Hintz on iskenyt tehot 8+3 ja on +9. Vastaavasti Puustinen on 2+2 ja +5 sekä Rask 1+7 ja +8.

– Tässä ketjussa on ollut hyvä pelata. Tiedämme, missä muut liikkuvat, ja sokkosyötötkin osuvat yleensä kohdalle, Hintz sanoi lauantain Ässät-pelin jälkeen. Siinä ottelussa hän teki kolme maalia.

Noiden kahdeksan ottelun aikana HIFK on voittanut kolme ottelua neljästä, eli kolme pisteen voittojen prosentti on ollut 75. Koko kaudella se on vain 37.

Tehokkaan jaksonsa aikana Hintz on noussut jo HIFK:n maaliykköseksi tasoihin Juhamatti Aaltosen kanssa. Mutta Aaltonen on pelannut 52 ja Hintz vain 44 ottelua, joten hän on maalikärki.

Aaltonen teki viimeksi maalin TPS:ää vastaan eli juuri ennen tuota Sport-peliä. Kahdeksan viime ottelun aikana hän on ollut 0+3 ja -1, joten ei ihme, että on mennyt paikka niin ykkösketjussa kuin ykkösylivoimassa.

Hiukan ennen tuota Sport-peliä HIFK teki ison lainakaupan KooKoon kanssa. Tulokset ovat toistaiseksi olleet aika vaatimattomat. Hyökkääjät Jarkko Malinen ja Kai Kantola ovat pelanneet yhdeksän ottelua tehoilla 0+2. Malinen on -3 ja Kantola -2. Kiekollinen puolustaja Ryan O’Connor on täyttänyt paikkansa paremmin, kun teki onnekkaan voittomaalin juuri KooKoota vastaan. Hän on pelannut kymmenen ottelua tehoin 1+1 ja on +1. Kovin ihmeellisiä nuokaan luvut eivät ole, sillä muista pohjoisamerikkalaisista puolustajista Matt Generous on tuona aikana 1+4 ja +6 sekä Joe Finley 2+2 ja +3.

HIFK:lla on voitollinen saldo JYPiä vastaan. Se voitti kotipelinsä 2–1 ja sitten Jyväskylässä 3–2 jatkoajalla. Mutta nuo pelit olivat kauden alussa, jolloin JYP oli vielä heikko. Toisen Jyväskylän pelinsä JYP voitti tammikuussa 4–3.

Jos vain hyökkääjiä tarkastelee, niin viime kauden pelaajat ovat kantaneet joukkuetta, mutta uudet vahvistukset ovat enemmän tai vähemmän epäonnistuneet.

Illan kokoonpanot

HIFK

1. kenttä

71 Juuso Puustinen, 40 Tomi Tuomisto, 88 Joonas Rask

42 Teemu Eronen, 8 Daniel Grillfors

2. kenttä

28 Jasse Ikonen, 81 Kai Kantola, 27 Henri Tamminen

3 Joe Finley, 4 Oliwer Kaski

3. kenttä

39 Arttu Luttinen, 62 Robert Leino, 21 Mika Partanen

11 Saku Salmela, 2 Matt Generous

4. kenttä

45 Micke-Max Åsten, 82 Jarkko Malinen, 32 Lennart Petrell

43 Miihkali Teppo

Maalivahdit

37 Niklas Bäckström, 30 Kevin Lankinen

JYP

1. kenttä

12 Jani Tuppurainen, 25 Anssi Löfman, 9 Joonas Nättinen

8 Sami Niku, 43 Nolan Yonkman

2. kenttä

32 Jerry Turkulainen, 15 Juha-Pekka Hytönen, 22 Janne Tavi

20 Niklas Friman, 91 Mikko Kuukka

3. kenttä

18 Michel Miklik, 14 Antti Suomela, 23 Ossi Louhivaara

7 Mikko Kalteva, 13 Urho Vaakanainen

4. kenttä

33 Mikko Salmio, 55 Janne Kolehmainen, 49 Tuomas Pihlman

5 Juuso Vainio

Maalivahdit

83 Pekka Tuokkola, 45 Juho Olkinuora