HIFK, Kärpät, Lukko - alisuorittajat vastakkain

HIFK:n Miihkali Teppo ja Kärppien Mika Pyörälä vastakkain. Kuva Europhoto/Jukka Rautio.

Perjantaina HIFK kohtaa kotihallissaan Kärpät ja heti perään lauantaina Lukon. Tuo olisi voinut olla kolmen suurimman budjetin joukkueen huikea viikonloppu, mutta nyt se on kolmen alisuorittajan iltama, jossa suurimman huippuhetken tarjoaa vuoden 1967 uusintaottelun pelaajien kukittaminen.

Ennen kauden alkua ne ilmoittivat liigan suurimmat budjetit järjestyksessä Kärpät 9,9, HIFK 9,1 ja Lukko 7,95 miljoonaa. Koska Kärpillä menee matkustamiseen paljon rahaa, niin pelaajabudjeteissa järjestys oli hiukan toinen eli HIFK 3,2, Kärpät 3,0 ja Lukko 2,7 miljoonaa. Nämä ovat siis ennen kauden alkua ilmoitetut luvut. Tuskin ne ovat ainakaan pienentyneet. HIFK on vielä yleisötavoitteessaan (6900/6988), mutta niin Kärpät (5800/4963) kuin Lukko (4000/3720) ovat jääneet jälkeen.

Sarjasijoitukset sen sijaan ovat jotain toista kuin budjetit. HIFK on vasta kahdeksantena ja tätä vauhtia suora pääsy puolivälieriin on karkaamassa kovaa vauhtia. Kärpät on yhtä sijaa heikompi, mutta ero kuudenteen jo sitä luokkaa, että haaveet kuuden joukkoon nousemisesta on taidettu jo unohtaa. Tätä vauhtia joukkueet kohtaisivat jo ensimmäisellä kierroksella. HIFK-Kärpät ”sääleissä”? Ennemminkin olisi odotettu loppuotteluita.

Lukko on sarjassa toiseksi viimeisenä ja ero pudotuspelipaikkaan on yhdeksän pistettä. Mutta kun sen pitäisi ohittaa neljä joukkuetta, niin se on tekemätön paikka, vaikka tiistaina kaatuikin kotona komeasti Tappara.

Tietysti on jo pitkään tiedetty näiden kolmen olevan alisuorittajia, nyt sarjaohjelma vain on laittanut ne vastakkain samana viikonloppuna. JYP kuului pitkään ryhmään neljäntenä ja se onkin Lukon perjantain vastustaja, mutta hyvä tahti on nostanut jyväskyläläiset jo viidensiksi ja loppukaudesta taitaa tulla vielä yksi sija lisää.

Mutta nuo eivät ole saaneet aikaa samanlaista kohennusta ja joutunevatkin miettimään, mikä meni pieleen. Aikaa korjaamiseen on vielä viitisentoista peliä ja mahdolliset pudotuspelit, mutta pian täytyy ryhtyä oikein kunnolla tapahtumaan.

HIFK laskettiin ennen kauden alkua jopa suurimmaksi mestarisuosikiksi. Loukkaantumistilanne on koko ajan ollut kurja, ja se on hyvä syy siihen, ettei kärkipaikasta pelata. Mutta onko se enää hyväksyttävä syy siihen, että joudutaan ”sääleihin”? Sitä on jo paljon pohdittu ja kohta pohditaan vielä enemmän.

Kärpillä oli valtavat menetykset ennen kauden alkua, ja se on erinomainen syy siihen, ettei olla totutusti kärkisijoilla. Mutta seurassa on todellinen menestymisen kulttuuri, se on taloudellisesti vahva ja monet menetykset tiedettiin jo aikaisin. Olisiko tilanteeseen pitänyt pystyä vastaamaan paremmin, kuin on tapahtunut?

Lukko ei voi sille mitään, että Rauma on pienin liigapaikkakunta. Siitä tulee väkisinkin haittoja. Mutta se on seurana paljon Raumaa suurempi ja kuuluu sarjan talousjättiläisten joukkoon. Yhtä valmentajaa on turha syyttää, jota seura ei edes tee. Lukko on ollut vielä pahempi alisuorittaja kuin nuo kaksi.

Mutta on tilanteessa jotain hyvääkin. Surkeassa tilanteessa auttaa se, että vastustajakin on pelannut surkeasti. Voiton mahdollisuudet ovat parantuneet. Hyvää on sekin, että kun tarpeeksi kauan menee huonosti, niin lopulta kaikki muuttuu huumoriksi. Se on osa syvää palloilukulttuuria.

Sitä paitsi huonosti pelaaminen on tilapäistä. Vielä tulee päivä, jolloin nuo kolme pelaavat hyvin. Nyt on edessä alisuorittajien iltama, mutta ehkä jo ensi kaudella samanlainen viikonloppu merkitsee kolmen huipun kohtaamisia.