Helsingin Jäähallin puolivuosisataa

Kaikki alkaa joskus ja päättyy joskus. Niin on laita myös Helsingin Jäähallin, jonka avajaisista on tänään lauantaina kulunut 50 vuotta. Halli luultavasti jää HIFK:n uuden valmistumisen jälkeen, mutta tarvitsee silloin uuden nimen. Jääkiekkoa ei siellä silloin enää pelata.

Kun kyseessä on Suomen tärkein halli, niin Kiekkoareena kokosi huippuhetkiä sen historian varrelta.

Ennen hallia: Nordenskiöldinkadulla nykyisen jäähallin kohdalla oli vuonna 1958 valmistunut Jäästadion, jossa oli Suomen toinen tekojää. Tampereen Koulukatu ehti edelle kahdella vuodella.

Rakentaminen: Hallin piti valmistua vuoden 1965 MM-kisoihin, mutta päätösten tekeminen oli niin hidasta, ettei kisoihin ehditty. Kun tämä selvisi Tampereella, niin sinne rakennettiin pikavauhtia Hakametsän halli, jossa MM-kisat sitten pidettiin. Oman hallin rakennusaikana helsinkiläiset SM-sarjajoukkueet pelasivat vielä ulkona ensin Velodromin luonnonjäällä ja sitten Pirkkolan tekojäällä.

Avajaiset: Ne pidettiin ensimmäinen päivä lokakuuta vuonna 1966. Silloin Helsingin joukkue kohtasi Tukholman, jota edusti DIF riveissään mm. kuulu Sven Tumba. Tukholma voitti 5–2. Helsingin joukkueessa oli pelaajia HIFK:sta, HJK:sta, Karhu-Kissoista, PiTasta ja Töölön Vesasta.

Koko: Hallin suunnitteli Arkkitehtitoimisto Jaakko Kontio ja Kalle Räike. Sinne mahtui alussa peräti 11 000 katsojaa, kun kaikissa yläkatsomoissa oli vielä vain seisomapaikkoja. Niistä luopumisen jälkeen nykyinen kapasiteetti on 8 200. Kaukalon leveys oli ennen 30 metriä, mutta vuoden 1997 remontissa leveydeksi tuli nykyinen hiukan alle 28 metriä.

Suomen sarja: Alku oli kaikkea muuta kuin hieno, kun edellisellä kaudella niin HIFK kuin HJK olivat pudonneet SM-sarjasta, joten ensin pelattiin vain kakkostasolla eli silloisessa Suomen sarjassa. HIFK nousi seuraavana keväänä, kun voitti kuuluisassa uusintaottelussa Töölön Vesan 4–2.

Viisi joukkuetta: Jokereiksi muuttunut Vesa nousi kaksi vuotta HIFK:n jälkeen ja perään tulivat vielä HJK ja Karhu-Kissat. Parhaimmillaan (tai pahimmillaan) hallissa pelasi samalla kaudella neljä joukkuetta SM-sarjaa. Tämä aika oli kuitenkin lyhyt, ja hallissa olikin kaksi joukkuetta aina vuoteen 1997, jolloin Jokerit muutti Hartwall Areenalle. Kiekko-Espoo pelasi hallissa liigakarsintoja vuonna 1992 ja joitakin kotiotteluitaan liigaan noustuaan.

Menestystä tullut: Jäähallin joukkueet ovat kuuluneet SM-sarjan/SM-liigan huippuryhmiin. HIFK on voittanut seitsemän mestaruutta ja 12 muuta mitalia, Jokerit viisi mestaruutta ja kolme hopeaa ja HJK yhden hopean hallin aikana. Tosin Hakametsä on halleista edellä tässäkin, sillä siellä pelanneet joukkueet ovat voittaneet mestaruuksia vielä kaksi enemmän.

Kolmet MM-kisat: MM-kisojen pääareenana halli oli vuosina 1974 ja 1982 Neuvostoliiton voittaessa molemmilla kerroilla. Vuonna 1982 oli yksi MM-kisojen skandaalipeleistä, kun Neuvostoliitto ja Tšekkoslovakia pelasivat 0–0 pudottaakseen Kanadan pronssille. Kun tšekit eivät halunneet tehdä maalia, niin neuvostoliittolaisetkaan eivät voineet. Kakkospaikka se oli vuonna 1991.

Kurrin jatkoaikamaali: Nuorten puolella huippuhetki oli tammikuussa 1978, kun Jari Kurrin jatkoaikamaalilla Suomi kaatoi Neuvostoliiton ja voitti alle 18-vuotiaiden EM-kultaa. A-maajoukkueen ykköshalli se oli vuoteen 1997 asti.

Wayne Gretzky kahdesti: Kaikkien aikojen ykköspelaaja Wayne Gretzky on pelannut kahdesti hallissa. Hän kuului tuohon Kanadan vuoden 1982 MM-joukkueeseen ja johti NHL:n työsulun aikana joulukuussa 1994 tähtiryhmää, joka voitti Jokerit. Suuri osa maailman huipuista onkin pelannut hallissa.

Tulevat tähdet katolla: Tähtiä on ollut hallin sisällä, mutta pari tulevaa on ollut myös sen päällä. Esa Tikkanen ja Sami Kapanen kiipesivät katolle 1980-luvun alussa, kun Sami isä ”Hannes” pelasi HIFK:ssa. Sami ei vielä ollut edes koululainen, jota idean keksinyt ”Tiki” sentään oli. Kumpikin pelasi myöhemmin hallin sisällä liigaa HIFK:ssa ennen NHL-uriaan.

Kaksi NHL-joukkuetta: Hallissa on käynyt kaksi NHL-joukkuetta. HIFK voitti vuonna 1981 New York Rangersin 4–1 ja vuonna 1994 Winnipeg Jets piti siellä harjoitusleirinsä voittaen sen päätteeksi pelatun turnauksen.

WHA monta kertaa: NHL:n kilpailija WHA oli monta kertaa hallissa. Sen joukkue pelasi siellä Gordie Howen ja Bobby Hullin johdolla vuonna 1974 olleessaan matkalla Moskovaan. Liigan seuroista hallissa pelasivat Winnipeg Jets, Toronto Toros, Phoenix Roadrunners sekä Edmonton Oilers.

Euroopan cup: Jokerit on voittanut siellä Euroopan cupin. Kerran yksi jokerifani hyppäsi katsomosta alas haastaakseen koko vierailevan joukkueen tappeluun. Hänet kuitenkin poistettiin hallista, ennen kuin mitään muuta ehti tapahtua.

Arvokisoja: Mutta hallissa on ollut kaikenlaista muutakin kuin vain jääkiekkoa. Taitoluistelussa siellä on pidetty niin MM- kuin EM-kisat ja niin kori- kuin lentopallossa on pidetty EM-kisat.

Tähtiä lavalla: Hallissa on pidetty suuri määrä erilaisia konsertteja. Vieraiden joukossa ovat olleet mm. Bob Dylan, Johnny Cash, Frank Sinatra, Placido Domingo ja Luciano Pavarotti.

Paavi vierailulla: Siellä on pidetty myös puoluekokouksia, erilaisia yritysten tilaisuuksia, näyttelyitä ja kirpputoreja. Hengellisten tilaisuuksien ykkönen oli paavin vierailu, kun Johannes Paavali kävi siellä vuonna 1989.

Kaikenlaista on Nordiksella siis tapahtunut 50 vuoden aikana.