Heikkinen: ”Yöunet ovat menneet”

Ilkka Heikkinen aloitti kauden huikean hyvin, mutta sittemmin osumatarkkuus on kadonnut. Kuva: Kimmo Mäkeläinen

Liigassa neljäntenä olevan Turun Palloseuran kausi on sujunut varsin mukavasti, mutta ei niin hyvin, etteikö nähtävillä olisi ainakin yksi selkeä parannuskohde.

TPS:n ylivoimaprosentti on alle 13. Materiaalikysymys se ei ole, sillä palikat ovat vähintäänkin kohdallaan. Eric Perrin ja Tomi Kallio ovat liigan eliittiluokan ylivoimanpyörittäjiä, ja siniviivalla päivystää Ilkka Heikkinen, jonka lyöntilaukaus on melkoinen täsmäase. Jani Forsström on profiloitunut laadukkaaksi maskimieheksi maalin edessä.

Alku näyttikin hyvältä, sillä täksi kaudeksi Suomeen palannut Heikkinen tulitti viisi maalia neljässä ensimmäisessä ottelussa. Osumista kaksi syntyi ylivoimalla.

Syyskuun lopusta lähtien raumalainen on kuitenkin pelannut kiikaritehoilla, eikä Heikkinen edes yritä salailla turhautumistaan.

–Suoraan sanottuna on v-tuttanut aika paljon. Muutamat yöunet on tullut menetettyä, kun tehottomuus on ottanut päähän. Tuska kasvaa ja itseluottamuksen kanssa joutuu taistelemaan, kun maaleja ei tule, mutta luovuttaa ei saa, Heikkinen sadattelee.

Tehoihin luonnollisesti vaikuttaa se, että ensimmäisten otteluiden jälkeen vastustajien alivoimanelikot ovat vartioineet Heikkistä entistä tarkemmin.

Sen pitäisi kuitenkin olla myös mahdollisuus. Kun alivoimanelikko pelaa viivamiestä korostetusti pois, muille pelaajille syntyy tilaa. Nykyinen, suurikokoinen hyökkäysalue vain korostaa asetelmaa. Siitä huolimatta koko muukin TPS-ylivoima on jäänyt heikoille tehoille.

–Kyllä sen arvasikin, että kun maaleja alkoi tulla, niin minua aletaan pelata pois. Siihen on tietysti reagoitu yrittämällä pelata muille tilaisuuksia, mutta ylivoima olisi saanut olla juonikkaampaa. Koko ajan koitetaan parantaa, mutta ei se aina niin helppoa ole, Heikkinen purkaa.

TPS-valmennus on viime otteluissa reagoinut ylivoiman kangerteluun ja muokannut viisikkoja. Torstain JYP-voitossa Heikkisen ylivoimaviisikossa pelasivat Forsström, Jasper Lindsten, Patrik Virta ja Dave Spina. Kakkosyksikössä operoivat Henrik Tallinder, Ilkka Pikkarainen, Perrin, Erik Thorell ja Oskari Siiki.

–Jyväskylässä ylivoima oli jo parempaa, saimme vetoja viivastakin. Toinen ylivoimaviisikko sai maalinkin tehtyä, Heikkinen toteaa.

Ylivoimakoostumuksiin on luvassa muutoksia myös lauantain Kärpät-ottelussa, sillä torstaina kuumeen takia sivussa ollut Kallio palannee kokoonpanoon. Suurimman osan kaudesta Heikkinen, Kallio, Perrin ja Forsström ovat muodostaneet neljä viidesosaa Tepsin ykkösylivoimasta.

Jääkiekko on toki paljon muutakin kuin ylivoimapeliä. Heikkinen on kokonaisuutena selvinnyt alkukaudesta kohtalaisen puhtain paperein, mutta mies itse myöntää, että tehojen puuttuminen vaikuttaa peruspeliinkin.

–Olisi se parempaakin voinut olla. Välillä se on ihan hyvää. Olen kuitenkin tottunut tekemään tehoja, ja silloin kun niitä ei tule, tuntuu helposti siltä, että olen ihan surkea. Jos voitetaan, niin se ei harmita, mutta häviöiden jälkeen oma tehottomuus ärsyttää sitäkin enemmän, Heikkinen kertoo.