Hagman ei halua enää eroon perheistään

Näin syksyllä. Niklas Hagman pelasi 14 liigaottelua Kärppien paidassa. Nyt hän vahvistaa HPK:ta. Kuva: Jukka Rautio

Komean NHL-uran tehneen Niklas Hagmanin kiekkotaival jatkuu pitkälti perheen ehdoilla.

Viime kesänä Helsinkiin muuttanut laitahyökkääjä haluaa elää jatkossa saman katon alla vaimonsa ja kolmen lapsensa kanssa. Lukas (9), Lila (7) ja Eliana (4) vievät paljon Niklaksen ja uutta yritystä rakentavan Piritan aikaa.

– Edellisvuodet olivat aika vaikeita, kun jouduin olemaan niin paljon erossa perheestä, HPK:ssa loppukauden pelaava Hagman myönsi.

Nyt arjen pyörittäminen sujuu kivuttomasti, koska Hagman voi ajaa Helsingin ja Hämeenlinnan väliä vaikka päivittäin.

– Tämä on mahdollista matkan puolesta, mutta pitää kuunnella myös kroppaa. Välillä on viisaampi jäädä Hämeenlinnaan lepäämään, jotta jaksaa vetää paremmin seuraavat treenit. Peleistä puhumattakaan, Hagman selvitti.

Omat tuntemukset ovat tärkeitä varsinkin ensimmäisinä viikkoina, koska 37-vuotiaalle konkarille tuli lähes kahden kuukauden pelitauko ennen viime lauantain HPK-debyyttiä.

– Kävin jäällä muutaman kerran viikossa luistelemassa ja kikkailemassa kiekon kanssa, mutta se on kuitenkin ihan eri juttu kuin pelaaminen. Silloin tulee jatkuvasti nopeita käännöksiä, yllättäviä tilanteita ja koviakin kontakteja. Pelituntuma löytyy vain pelaamalla.

Hagman pelasi Sportia vastaan reilut 18 minuuttia ja HIFK:ta vastaan vajaat 16 minuuttia.

– Vaasan-peli oli melkoista hakemista tauon jälkeen, mutta jostain piti aloittaa. IFK:ta vastaan tuntui jo vähän paremmalta, mutta tulos (0–4-tappio) ei ollut tietenkään hyvä. Oma suunta oli kuitenkin oikea.

Hagmanin omat odotukset ovat maltilliset.

– Pyrin auttamaan omalla panoksellani, että HPK pelaa vahvasti kauden loppuun asti. Olen kuulunut aina pelaajiin, joka on saanut jotain aikaiseksi hyökkäyspäässä. Siihen pyritään nytkin. Haluan näyttää, että osaan pelata vielä.

Toisen polven huippukiekkoilijan syksy sisälsi 14 liigaottelua Kärpissä. Hagmanin oli tarkoitus pelata kauden loppuun Oulussa, mutta Kärpät luopui hyökkääjästä testijakson jälkeen.

– Voisin keksiä tuhat tekosyytä teiden eroamiseen, mutta se on ihan turhaa. Sillä oli varmaan tarkoituksensa, ettei yhteistyö jatkunut.

Hagman tottui nopeisiin käänteisiin peräti 800 ottelua sisältäneellä NHL-urallansa. Niinpä tämäkään päätös ei järkyttänyt hänen mieltänsä.

– Tämä on bisnestä. Suuhun ei jäänyt pahaa verta.

Oulu oli Hagmanille looginen vaihtoehto kahdestakin syystä. Hän löi Kärpissä itsensä läpi kausilla 1999–2001, kunnes lähti NHL:ään. Toisaalta hän olisi pystynyt sukkuloimaan Helsingin ja Oulun väliä ilmateitse. Lento kestää vain tunnin verran.

– Kauden aloitukseni venyi ylipäätänsä sen takia, koska halusin saada lasten arkirutiinit pyörimään kunnolla uudessa paikassa. Kyttäsin pelipaikkaa ensisijaisesti Helsingistä. Kun sitä ei järjestynyt, piti suunnata katseet muualle.

Entä jatko?

– Keskitän nyt kaiken huomioni HPK:hon. Tulevaisuutta ehtii pohtia hyvin keväällä. Rehellisesti sanottuna ulkomailla pelaaminen taitaa olla nyt ohi. Silloin pitäisi lähteä yksin matkaan. Se vaihtoehto ei houkuttele hirveästi, Hagman vastasi.

Pelaaminen kiehtoo edelleen.

– Pitää vetää loppukausi niin hyvin, että kyselijöitä löytyy jatkossakin, hän heitti.