Haastomahdollisuus tulee playoffeihin – koskee vain maalivahdin häirintää

Molemmat mukana. Tapparan päävalmentaja Jussi Tapola on parin viime kauden aikana vaatinut johdonmukaisesti yhdenmukaista linjaa maalivahdin häirintöjä puhallettaessa – tai puhaltamatta jätettäessä. Alkavissa pudotuspeleissä sekä Tapolalle että erotuomari Jari Levoselle tarjoutuneet tilaisuus todeta, mitä käyttöön otettava haastomahdollisuus tarkoittaa käytännössä. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Haastaminen on ollut yksi kiekkojargonin keskeisistä sanoista jo viime vuosituhannelta lähtien. "Haasta, haasta! "huutavat monet valmentajat halutessaan pelaajiensa olevan rohkeita 1 vs. 1 -tilanteissa. 

Keskiviikkona alkavissa pudotuspeleissä myös valmentajille tarjoutuu tilaisuus haastamiseen.

SM-liiga tiedotti tiistaina, että valmentaja voi haastaa erotuomarin päätöksen maalivahdin häirintätilanteissa maalialueella ja maalialueen läheisyydessä.

– Maalivahtia suojaavat eri säännöt maalialueella ja maalialueen ulkopuolella. Jos maalivahti tulee maalialueen ulkopuolelle, hän ottaa riskin joutua tahattomaan pelitilannekontaktiin vastustajan kanssa. Lähtökohtaisesti tahattomat pelitilannekontaktit eivät ole maalivahdin häirintöjä, Liigan erotuomarijohtaja Jyri Rönn sanoo.

– Toisaalta, jos hyökkäävä pelaaja menee maalialueelle, on riskinä, että maali hylätään ja pelaajalle tuomitaan rangaistus maalivahtiin kohdistuvan häirinnän takia, Rönn valottaa säännön toista ulottuvuutta.

Jo pudotuspelien villi kortti -kierroksella käyttöön otettava valmentajan haasto liittyy vain maalivahdin häirintään. Haasto ei koske paitsioita tai muita rikkeitä, esimerkiksi koukkaamista tai kampitusta ennen maalitilannetta.

Valmentaja voi haastaa erotuomarin päätöksen, jos joukkue ei ole käyttänyt aikalisäänsä. Mikäli haasto on aiheellinen, haastaneen joukkueen aikalisä ja haasto-oikeus säilyvät normaalisti. Jos taas haasto on aiheeton, haastanut joukkue menettää aikalisänsä ja haasto-oikeutensa kyseisessä ottelussa.

Haastotilanteissa ei tuomita jäähyjä, jotka voidaan todeta videotarkastuksen yhteydessä.

Kiekkoareena uutisoi aiemmin tänään, että pudotuspelejä viheltävään ryhmään valittiin 16 päätuomaria, mutta vain 13 linjamiestä.