Grillfors: "Tarvitsemme voittoja"

Esbjergin Zugissa saama yksi piste mutkisti hieman HIFK:n taivalta CHL:n alkulohkossa, mutta ei oikeastaan muuttanut mitään.

Kun Esbjerg hävisi tiistaina vasta voittomaalikilpailussa, niin HIFK ei enää voi vain luottaa kotikenttämenestykseen. Jos Esbjerg ottaa kolmen pisteen voiton perjantain kotipelissään, niin se menee jatkoon. Muut tulokset siirtävät ratkaisun sunnuntaiksi Helsinkiin.

– Meidän on saatava noista otteluista kuusi pistettä, sanoi HIFK:n ruotsalaispuolustaja Daniel Grillfors jo ennen kuin tiesi tiistain tuloksen.

– Me tarvitsemme ne pisteet kahdesta syystä. Ne tarvitaan jatkoon menoon ja meidän täytyy saada oma peli kuntoon ja tehtävä maaleja. Tähän asti olemme pelanneet vain hyviä jaksoja oteluissa, mutta emme ole pelanneet hyvin koko ajan. Nyt siihen on pystyttävä, mutta helppoa peliä siitä ei tule.

Grillfors on pelannut urallaan vain yhden kerran Tanskassa ja se sattui hänen ensimmäiseen IFK-kauteensa. Silloinkin kyse oli CHL:stä ja kaksi vuotta sitten vastassa oli SǿnderjyskE. Kotijoukkue johti parhaimmillaan jo kolmella maalilla, mutta HIFK tasoitti viimeisellä minuutilla ja voitti lopulta voittomaalikilpailun. Kotona se löi sitten taululle hurjat lukemat 10–1.

– Se oli vaikea ottelu meille. He tulivat alussa kovaa ja kotiyleisön kannustus oli hurja. Sama on varmaan edessä nytkin, vaikka paikkakunta ja vastustaja ovatkin muuttuneet.

Nuo tulokset riittäisivät HIFK:lle ja sen on hyvin valmistautunut peliin. Grillfors ei puhuessaan vielä tuntenut Esbjergin pelityyliä ja pelaajia, mutta videovalmentaja Ari Halttunen näki Esbjerg-Zug -pelin ja ottelun koittaessa puolustaja tunteenkin vastustajan.

Vielä Suomessa katse olikin osin omassa joukkueessa.

– Tiedän meidän pystyvän huomattavasti parempaan. Hyvät jaksomme ovat olleet aivan liian lyhyitä. Meidän on puolustettava hyvin ja tehtävä maaleja. Pystymme siihen, sillä potentiaalia tässä joukkueessa on. CHL on hyvä turnaus. On mukava pelata eri maissa ja nähdä näiden liigojen parantuvan koko ajan. Mutta ei ole helppoa pelata tärkeitä otteluita näin aikaisessa vaiheessa kautta. Meidän on vain voitettava molemmat ottelut, sillä haluamme jatkoon ja meidän on saatava pelimme kuntoon ennen oman sarjamme alkua, hän sanoi.

Ruotsalaisena hänellä on suomalaisia enemmän kokemuksia Tanskasta ja tanskalaispelaajista.

– Minulla ei ole joukkueissani ollut tanskalaispelaajia. Norjalaisia kyllä oli. Tanskalaisia alkoi tulla Ruotsiin varmaan kymmenkunta vuotta siten. Jotkut ovat pelanneet pitkäänkin liigassa, mutta myös kakkostaso on Ruotsissa hyvä. He saavat enemmän kokemusta, pelaavat nopealla tempolla ja kehittyvät seuraavalle tasolle, ”Grilli” jatkoi.

Vaikka hän onkin pelannut vain kerran Tanskassa, niin maa on silti tuttu. Kieltä hän ei ymmärrä.

– On ollut aika paljonkin Tanskassa. Nuorena lomailimme usein siellä. Se on hieno maa. He ymmärtävät meidän puhettamme, mutta minä en ymmärrä heitä. Jos heille puhuu englantia, he vastaavat kuitenkin tanskaksi. Ehkä etelässä asuvat ymmärtävät paremmin tanskalaisia. Jonkun verran osaan lukea tanskaa, sanoi Grillfors, joka on kotoisin Enköpingistä läheltä Upsalaa.

HIFK:ssa hän on nyt kolmatta kauttaan.

– Olen hyvässä kunnossa, kun olen ollut terve ja paljon jäällä. Tuntuu, että on vielä lisää annettavaa, ja uskon sen olevan tulossa.

Hän on jo 34-vuotias, mutta monipuolisena pelaajana on tärkeä HIFK:n takalinjoille. Hän sijoittuu hyvin ja on taitava kiekon kanssa. Avaussyötöt ovat hyviä ja maalisyöttöjen määrä on aina ollut korkea.

Uran huippuhetkiin kuuluu kaksi Ruotsin mestaruutta HV71-seurassa.