Granlund: World Cup on ollut mielessä koko kesän

Kahden lajin taitajat. Mikael Granlund (vas.) ja Leo Komarov ottivat osaa remontoidun Porin tennishallin avajaistapahtumaan. NHL-kiekkoilijat pelasivat nelinpeliä Suomen ykköspelaajan Emma Laineen ja porilaisen Tuomas Mannerin kanssa. Kuva: JP Mikola

– Kyllähän World Cup on ollut mielessä koko kesän. Syynä on tietysti sekin, että treenatessa on tiennyt, missä on alkukauden tähtäin. Ja kun ”Laten” kanssa on vielä pidetty palaveria, pelitapa-asioihinkin on päässyt kiinni hyvissä ajoin, Mikael Granlund kertoi.

Granlundin leipätyö on NHL-organisaatio Minnesota Wildissa, mutta maajoukkueeseen on helppo tulla, koska pienessä maassa huippupelaajat ja valmentajat tuntevat lähes poikkeuksetta toisensa.

Tuore Leijonien päävalmentaja Lauri Marjamäki oli vahvasti osallisena Sothsin olympiaturnauksessa. Päävalmentajana toimi Erkka Westerlund, mutta Marjamäki tutustui projektin aikana pelaajiin ja vastasi isolta osin myös pelitaktisista asioista ja jääharjoitusten vetämisestä.

World Cupin säännöt rajoittavat joukkuetreenien määrää ja aloittamisajankohtaa. Siksi Suomen joukkue on käynyt vaadittavia asioita läpi kahdenkeskisissä tapaamisissa, jotka siis ovat sallittuja.

"On iso juttu, että meillä on ollut mahdollisuus puhua ja käydä pelillisiä asioita läpi."

– Se on iso juttu, että meillä on ollut mahdollisuus puhua ja käydä pelillisiä asioita läpi. Totta kai se helpottaa, että tunnemme toisemme entuudestaan. Selkeys on tarpeen senkin vuoksi, että ehdimme vetää vain pari jääharjoitusta ennen ensimmäistä harjoituspeliä, Granlund sanoi.

– Tietysti jokaisella päävalmentajalla on omia juttujaan, joita he painottavat, mutta tuntuu, että jo tässä vaiheessa olemme aika hyvin perillä pelillisistä asioista, Granlund lisäsi.

Tiedossa on, että Suomen on pystyttävä kontrolloimaan kiekkoa ja vältettävä kaahauskilpailuun ryhtymistä. Kapeiden kaukaloiden spesialisteja on hankala haastaa tai lyödä heidän omilla aseillaan, jos omassa pelitavassa ei ole suomalaisia mausteita.

– Suomelta vaaditaan – niin kuin aina ennenkin – vahvaa yhteistyön jääkiekkoa. Ja kun siihen lisätään hyvä puolustaminen ja hyvä maalivahtipeli, yhtälö on valmis, Porissa sunnuntaina nähty Granlund uskoi.

"Suomelta vaaditaan – niin kuin aina ennenkin – vahvaa yhteistyön jääkiekkoa." 

Porin tennishallin katsomon virkaa tekevä yläparvi pullisteli sunnuntaina väkeä, kun NHL-tähdet Mikael Granlund ja Leo Komarov iskivät palloa uusitun hallin avajaispäivänä.

Granlund ja Komarov osallistuivat nelinpelin näytösotteluun. Kiekkoilijoilla oli pareinaan tenniksen todelliset osaajat.

Granlund sai parikseen Suomen naistenniksen pitkäaikaisen ykköspelaajan Emma Laineen, Komarovin parina palloa löi hänen lankonsa Tuomas Manner.

– Aiemmin on tullut pelattua paljonkin, mutta parin viime vuoden aikana tennis on jäänyt vähiin. Olen silti ihan itseoppinut, kukaan ei ole tätä lajia minulle opettanut, Granlund kertoi.

Ennen ottelua Komarov kiskaisi syöttönsä 150 kilometrin tuntivauhdilla. Peruslyöntipelissä Granlundin ”tatsi” oli hieman Komarovia parempi, mutta nelurin perusteella on silti paha sanoa, miten kävisi, jos kiekkoilijat kohtaisivat toisensa kaksinpelissä.

"Mulle on ihan sama, pelaanko kaksin- vai nelinpeliä. Olen yhtä huono molemmissa."

– Mulle on ihan sama, pelaanko kaksin- vai nelinpeliä. Olen yhtä huono molemmissa, Komarov totesi, mietti hetken ja lisäsi virnistäen:

– Ehkä nelinpeli sopii siinä mielessä paremmin, että verkon omalla puolella sentään joku muu eli se toinen voi osata pelata.

Komarov on päätynyt avioliiton kautta todelliseen tennisperheeseen. ”Leksan” pitkäaikainen tyttöystävä, nykyinen vaimo, Juulia kuului pelivuosinaan Suomen tenniseliittiin. Hänen veljensä Tuomas pelasi ja opiskeli vuosikymmenen alkuvuodet yhdysvaltalaisessa yliopistossa tennisstipendin turvin.

Sisarusten isä Seppo Manner osti Porin tennishallin keväällä liikekumppaninsa Jarmo Pohjarannan kanssa. Tämä yhteys selittää myös sen, miksi leijonatähdet takoivat keltaista karvapalloa melko ison remontin kokeneessa lajipyhätössä.

Granlundilta löytyi iso kasa kunnioitusta tenniksen ammattilaispelaajille ja armottomalle kilpailusysteemille, jossa tappiolla on ulkona koko kisasta.

– Tennis on huipputasolla todella kova laji. Toisin kuin jääkiekossa, missä sinulla on aina joukkue tukena, tenniksessä olet siellä kentällä ihan yksin, esittelyssä päivän isoimmat aplodit kerännyt ”MG64” jakoi tunnustusta.

NHL-kiekkoilijat suhtautuivat lajiosaamiseensa terveen nöyrästi. Komarov tosin totesi, että hänen tennistaitonsa ovat menossa ylöspäin, vaimo-Juulian toiseen suuntaan.

Kumpikaan ei lähtenyt uhoamaan tai pullistelemaan.

– Eivät tosiaan pullistelleet tai uhonneet. Aika usein miehiltä saa tennishaasteita sillä teemalla, että ”kyllä miehet voittavat naiset lajissa kuin lajissa”, Emma Laine kertoi ennen näytösnelinpelin alkua.

Tarvitseeko edes kysyä, miten niissä matseissa on käynyt?

– No, yleensä miehet ovat olleet aika hiljaisia jälkeenpäin.

Oikeaoppinen peliasento. Leo Komarov (selin) palautteli palloa yhtä varmaotteisesti rystyltä ja kämmeneltä. Emma Laineen parina palloa iskeneen Mikael Granlundin (oik) vahvuus oli vahvasti yläkierteinen kämmen. Kuva: JP Mikola