Forsström: "HPK:n vire ei yllätä"

Jani Forsström kohtaa keskiviikkona entisen valmentajansa. Kuva: Liiga/Europhoto/Jukka Rautio

TPS ja HPK kohtaavat keskiviikkona liigan kärkikamppailussa, jossa TPS:llä on tilaisuus pönkittää asemiaan kolmen kärkijoukossa entisestään.

Yksi TPS-pelaaja pelaa ottelussa osittain HPK-päävalmentaja Antti Pennasen ansiosta. Puolustaja Jani Forsström pelasi Pennasen alaisuudessa Jukureissa 1,5 kautta vuosina 2013–15. Forsström sanoo suoraan, että Pennasella oli suuri vaikutus lahtelaispakin urakehitykseen.

–Aivan varmasti hänellä oli iso rooli siinä, että palasin takaisin liigaan Mestis-kausien jälkeen. Harjoittelimme Mikkelissä paljon ja kävimme asioita huolellisesti läpi, Forsström kertoo.

–Pennanen on huippuvalmentaja. Nuori, hyvä koutsi. Opin häneltä todella paljon, 30-vuotias Kiekkoreippaan kasvatti kiittelee.

Harva osasi silti odottaa, että Pennanen vie tulokaskaudellaan HPK:n liigan kärkikahinoiden tuntumaan. Forsström osasi, ainakin omien sanojensa mukaan.

–En ole lainkaan yllättynyt HPK:n vireestä. Tiesin kyllä, että Pennasen johdolla homma saadaan natsaamaan nopeasti.

Hullummin ei mene Forsströmin TPS:lläkään. Tapaninpäivän voitto HIFK:sta oli jo turkulaisten viides peräkkäinen voitto. Sarjan kärkikolmikko tekee irtiottoa ja TPS on siinä joukossa mukana.

Keskiviikon kohtaaminen saattaakin näyttää suuntaa koko runkosarjan loppusuoralle. Kolmen pisteen voitolla TPS kasvattaisi eron nelospaikkaan jo 14 pisteeseen. HPK taas ilmoittautuisi suoralla voitolla ainakin puolittain mukaan terävimmän kärjen kahinoihin.

–HPK pelaa nopeaa lätkää. HIFK-ottelussa meidän jokainen erämme oli edellistä parempi. Nyt pitää alusta asti pystyä pelaamaan kuin maanantaina kolmannessa erässä, Forsström summaa.

–Pitää saada vauhtia pois HPK:n pelaamisesta, kääntää kiekkoa nopeasti ja päästä pitkiin päätypeleihin. Tulee varmasti viihdyttävä peli.

Omaan kauteensa peruspakki on toistaiseksi varsin tyytyväinen, muttei vielä kylläinen.

–Olen pelannut ihan ok, mutta sekä oman että joukkueen pelin on vielä kehityttävä. Itse olen pystynyt pelaamaan aika tasaisesti, mutta kiekollista peliä ja hyökkäyspelaamista voisi parantaa. Mitään isoja korjaustarpeita ei ole, mutta pienissä asioissa pitää edistyä, Forsström analysoi.

Forsström on jo pitkään saanut myös ylivoimavastuuta. TPS:n ylivoima on kuitenkin ollut ailahtelevaa läpi kauden. 16,67-prosenttinen ylivoima ei ole sitä, mitä kärkijoukkueilta yleensä sopii odottaa.

–Ylivoiman kanssa tulee hyviä ja huonoja pelejä. Vaikea sanoa, miksi. Jos tietäisimme, niin asiahan olisi jo ratkaistu. Pitäisi löytää siihenkin sellainen tietty tasaisuus, jotta loisimme tarpeeksi maalintekopaikkoja, Forsström pyörittelee.

Elantonsa voisi tienata mukavamminkin kuin seisomalla vastustajan maalin edessä samalla, kun Ilkka Heikkinen odottaa siniviivalla maila pystyssä päästäkseen tirvaisemaan lämärinsä. Forsström kuitenkin nauttii maskimiehen tehtävistään.

–Jo aikanaan Pelicansissa pelasin siinä roolissa monta vuotta. Sitä en kyllä tiedä, miksi juuri minä siihen päädyin, mutta hyvin olen viihtynyt, Forsström nauraa.

–Maskipelaamisessa ajoitus on tärkeää. Pitää huolehtia siitä, että laukauksen lähtiessä seisoo nimenomaan maalivahdin edessä eikä vähän sinnepäin. Pitää tunnistaa, kummalta puolelta maalivahti yrittää selän takaa kurkkia. Laukausta pitää myös seurata loppuun asti, jotta voi saada mailaa väliin ja ohjata maaleja. Kaupan päälle pitää tietysti olla hereillä irtokiekoissa, Forsström luettelee maskipelaajan työtehtäviä.

Forsströmin oma maalitili aukesi vasta joulukuussa, nyt osumia on kasassa kaksi. Mies itse ei vaikuta ottavan moisesta paineita.

–Ei kiekko ole ehkä ylivoimalla aina minulle pomppinutkaan, mutta ei se maalinteko ole minun ensisijainen tehtävänikään. Minun hommani on ennen kaikkea tehdä sellainen maski, että laukaus viivalta tai pyörittäjän paikalta voi mennä suoraan maaliin, Forsström summaa.

–Mutta voisi niitä maaleja enemmänkin olla...