Finaalipaikka Kärppien naisille vasta välitavoite

Kun Kärpät kaatoi viime sunnuntaina kolmannessa välieräottelussa HPK:n murskanumeroin 8–0 ja eteni finaaliin voitoin 3–0, joukkueen päävalmentaja Mira Kuisma seurasi tarkoin pelaajien reaktioita.

– Totta kai tuntui hyvältä, kun saavutimme välitavoitteen, mutta oli kiva huomata, että tyttöjen maha ei todellakaan ollut täynnä. Tuon saman tunteen on pystynyt aistimaan koko viikon harjoituksissa, Kuisma alleviivaa.

Kärppien ja Espoo Unitedin (ex-Blues) finaalisarja alkaa lauantaina Oulussa kello 13. Kärpät pelaa kaikki kotiotelunsa Raksilan pääpyhätön kirkkaiden lamppujen alla. Espoossa pelataan uudestaan heti sunnuntaina.

Mestaruuden saa kolmella voitolla.

"Ehkä se on niin, että Oulun Energia Areenan iso kaukalo (30x60 metriä) tukee paremmin meidän kiekollista peliämme, kun uskallamme pitää kiekkoa kaikilla neljällä viisikolla."

Finaalisarjasta voi ennustaa pitkää ja tasaista, sillä runkosarjassa Kärpät ja EU tasasivat keskinäisissä otteluissa voitot 2–2. Kotiedusta voi tulla Kärpille se ratkaiseva elementti, kun kultamitaleita jaetaan, sillä runkosarjassa Kärpät voitti kaikki 15 kotiotteluaan.

Kuisma ei kotietua sen suuremmin ajattele.

– Se on asia, josta ei ole puhuttu joukkueen sisällä sanallakaan. Mutta ehkä se on niin, että Oulun Energia Areenan iso kaukalo (30x60 metriä) tukee paremmin meidän kiekollista peliämme, kun uskallamme pitää kiekkoa kaikilla neljällä viisikolla. Toisaalta kirkkaana mielessä on takavuosilta aika, jolloin pelasimme vieraissa paremmin, kun tuntui, ettei kotona onnistu mikään, Kuisma muistaa.

"Espoo on naisten jääkiekossa suomalainen kestomenestyjä. Se on voittanut 2000-luvulla 17:sta jaossa olleesta mestaruudesta peräti kaksitoista."

Espoo United pelaa kotiottelunsa Metro Areenan yhteydessä olevassa Tapiolan harjoitushallissa, missä kaukalo kapeampi kuin Oulussa.

– Espoo tietenkin pyrkii hyödyntämään pienemmän kaukalon tuomat edut. Joukkueessa on huima määrä yksilötaitoa ja valtakunnan kärkeen kuuluva maalivahti (Jenna Silvonen), Kuisma taustoittaa.

Espoo on naisten jääkiekossa suomalainen kestomenestyjä. Se on voittanut 2000-luvulla 17:sta jaossa olleesta mestaruudesta peräti kaksitoista.

Kärppien finaalihistoria on yhtä poikkeusta lukuunottamatta murheellinen. Makea mestaruus tuli 2012, mutta peräti seitsemän kertaa Kärpät on jäänyt hopealle.

– Me emme menneitä mieti. Emmekä myöskään tulevaa. Me elämme tässä hetkessä, ja minulla on vahva luotto joukkueeseen, Kuisma korostaa.

– Tätä joukkuetta on rakennettu useita vuosia, eikä tässä ole kuin muutama pelaaja, jotka ovat vuoden 2012 mestareita.

"Tähän mennessä Kärpät on Kuisman johdolla saavuttanut pronssia 2013, neljännen sijan 2014, viidennen sijan 2015 ja neljännen sijan 2016."

Nykypelaajista tuota historiallista kultaa olivat viisi vuotta sitten voittamassa Niina Mäkinen, Saija Tarkki, Johanna Koivisto, Kristiina Meriläinen, Laura Lehtikangas ja Susanna Airaksinen sekä nykyinen valmentaja Mira Kuisma.

Valmentajana toimi tuolloin Seppo Karjalainen. Mira Kuisma on toiminut vastuuvalmentajana tammikuusta 2013 saakka. Tähän mennessä Kärpät on Kuisman johdolla saavuttanut pronssia 2013, neljännen sijan 2014, viidennen sijan 2015 ja neljännen sijan 2016.