Fanipalstat paljastavat kannattajuuden ytimen - tarkkailussa Tappara.co

Sotakirjeenvaihtajat tekevät arvokasta työtä henkensä kaupalla. Tieteen puolella etnografit voivat soluttautua vaarallisiin jengeihin jopa vuosikausiksi tehdäkseen sosiologisia havaintoja ryhmädynamiikasta.

Kiekkoareena ei halua olla pekkaa pahempi vaan säätää hiukan tuolin asentoa, nappaa kyytipojaksi Saarioisten kinkkupizzaa ja sukeltaa Tappara.co-keskustelupalstalle 2,5 tunniksi. Tämä on reaaliaikaista digietnografiaa vaativimmillaan.

Tarkkailun kohteena on Tappara.co-keskustelupalstan Tappara-Sport-otteluseurantaketju, jossa peliä kommentoidaan suorana. Otteluseurantaketjut ovat keskustelupalstojen suola ja sielu. Niissä moderointi, keskustelijoiden valvonta, on kevyempää kuin normaalisti. Otteluseurantaketjuissa fanit voivat päästää höyryjä siten hiukan vapaammin. Siksi ne ovat hyvä tarkkailun kohde – otteluseurantaketju paljastaa kannattajuuden ytimen, suomalaisen miehen sielunmaiseman ja järjenjuoksun. Toki mukana on jonkin verran naisiakin.

Nimimerkkien nimet on muutettu virtuaalisen anonymiteetin suojelemiseksi. Keskustelupalstat ovat julkista aineistoa, mutta nimimerkin identiteetti voi olla kantajalleen hyvin vahva ja tärkeä.

Tuskasta euforiaan

Peli alkaa kevyellä lämmittelyllä ja viesteillä, jotka kertovat muille paikallaolosta. Ruoditaan illan kokoonpanoa ja ottelun perusasetelmaa. Nimimerkki Konstantin on tyytyväinen illan selostajaan: "huhhuh ei oo ritari".

Peli alkaa. Mikko Pukka tällää vieraat 0-1 johtoon. Tapparan seitsemässä edellisessä pelissä vastustaja on joko voittanut tai pelannut tasan avauserän. Mieliala alkaa laskea. Chara klikkaa palstalle Pukan, vanhan Tapparan pelaajan, kuvan. Ilmeisesti Pukan päästäminen muualle on ollut aikoinaan kova paikka ja nyt on hyvä jälleen osoittaa siirron järjettömyys. Toki Pukan siirrosta on jo noin sata vuotta aikaa, mutta tietyt asiat eivät unohdu koskaan.

Sport iskee toistamiseen. Ovenmonottaja: "0-2 Komulainen. Nelikko juoksee ympäri kenttää vailla mitään järkeä." Osa heittää 17. minuutilla jo kirveen kaivoon – Unoha1985: "Jumalauta tätä jaksa kukaan kattoo." Myös Gramman keskittyminen alkaa suuntautua muualle: "Taidan hakee pelin jälkeen Prismasta makkaraa." Kommentit ovat humoristisia, mutta taustalla on psykologiaa. On helpompi kohdata tappio, jos luovuttaa ajoissa. Näin satsattu henkinen panos jää kevyemmäksi.

”Reenijumia vihdoinkin!?” kyselee Puskan_poika. Tapparan keskustelupalstan toisteisia avainsanoja ovat reenijumi ja ohipeli. Niillä pystytään kuittaamaan matsi kuin matsi. Kiekkoareena ihmettelee, eivätkö muut reenaa ollenkaan. Ilmeisesti eivät.

Sitten alkaa nousu. Otso Rantakari 2-1 ja Martin Røymark 2-2. Sordiino: " Røymark on selvästi käynyt lukees täällä noita kritiikkejä Google Translatorin avulla." Nounou: "Ei yksi maali muuta mitään, Kaksonen Norjaan ja Luodolle peliaikaa." Røymark on kannattajien uusi Elmeri Kaksonen, toistuvan kritiikin kohde. Røymark ajautuu norjalaisena herkästi tapparalaisten tutkaan. Ulkomaalainen leimataan syntipukiksi helpommin kuin oma kasvatti. Jos keskustelussa erehtyy mollaamaan omaa junioria, jää helposti alakynteen.

Tappara tasoittaa ja siirtyy pian 3-2 johtoon. Elämä alkaa voittaa ja terve ylimielisyys nostaa päätään. Minikaasu: "Ja näin tullaan takaa ohi al'a Tappara!". "Nää jätkät taitavat oikeasti harrastaa Livevetoa erätauoilla", kuittaa Hezka. Luottamus on perusteltua, sillä suosikkijoukkue johtaa sarjaa ja katossa heiluu tuore viiri.

Peli on avointa ja viihdyttävää. Joukkueet tekevät vuorotellen maaleja. Sitten seuraa illan kohokohta: Jani Lajunen ohjaa taidolla voittomaalin 6-5. Kysymys on kuitenkin muusta kuin maalista. B-rappu on lyönyt Gramman kanssa vedon ja luvannut pitää Ilveksen avatarta Lajusen seuraavaan maaliin asti. Ilves-avatar on Gramman idea. Avatar on käyttäjän valitsema kuvallinen profiilikuva, joka näkyy käyttäjän jokaisen kirjoituksen vieressä.

Lajusen edellisestä maalista on ehtinyt kulua peräti 28 päivää. Gramman idea Ilveksen avattaresta on osoittautunut viheliäisen nerokkaaksi. Olo on käynyt tuskaisaksi jo kauan sitten; Ilveksen kuva Tapparan palstalla ei näytä eikä tunnu hyvälle. Gramma on jopa ehtinyt järjestää palstalla yleisen äänestyksen siitä, voisiko vedon unohtaa. Yhteisön tuomio kuuluu äänin 65 % - 35 % – rangaistus on kärsittävä loppuun asti.

Paikalla saapuu onnittelijoita, jotka eivät ole peliä edes seuranneet. Ronaldo vaatii: "B-rappu, pitäs olla jo." Letkautus on humoristinen, mutta on kuvaava vaatimus ja toive siitä, että tätä pitäisi juhlia yhdessä. Se on osoitus sosiaalisten kontaktien tietynlaisesta kiinteydestä ja vakiintuneisuudesta.

B-rappu saapuukin paikalla: "LAJUNEN! Olikin hyvin vahva kutina että nyt Laju iskee yv:llä! :) Ihanaa saatana!" B-rapun kommentti saakin illan suurimman tykkäyssaldon, 37 sydäntä.

Keskustelua leimaa huumori ja yhteisöllisyys

Kahden ja puolen tunnin aikana ketjuun tulee 286 tykkäystä ja 444 viestiä 81 kirjoittajalta. Tapparan keskustelupalsta on ollut olemassa eri muodoissaan jo 1990-luvun puolelta lähtien. Se on Suomen suurin yksittäisen seuran keskustelupalsta tai ainakin yksi suurimmista.

Otteluketjuihin kokoontuu usein sama porukka. Ihmiset tykkäävät katsoa peliä yhdessä ja pitää reaaliaikaista kontaktia. Keskustelulle on leimallista huumori ja epäsuora kaverillinen yhteydenpito. Kaiken kaikkiaan vastustajan tekemisiä kommentoidaan yllättävän vähän. Lähes kaikki huomio on omissa.

Tappara.co:n toteutus, tyyli ja luonne poikkeavat hieman Jatkoajasta, Suomen suurimmasta yleisestä kiekkopalstasta. Tappara.co:ssa valvonta tapahtuu käyttäjien ja moderoijien yhteistyönä. Lisäksi palstalla on ollut n. vuoden käytössä tykkäystoiminto. Se on kenties jonkin verran vähentänyt kriittistä ääntä ja ylilyöntejä mutta lisännyt yhteisöllisyyttä. Ihminen on sosiaalinen eläin ja haluaa tulla huomioiduksi, yleensä sittenkin mieluummin positiivisessa valossa.

Erityinen ero Jatkoaikaan kumpuaa kuitenkin siitä, että Tappara.co:ssa kirjoittajat ovat pääsääntöisesti saman joukkueen kannattajia. He kokevat olevansa samaa heimoa. Jatkoajassa kamppailu käydään nimenomaan eri joukkueiden kannattajien välillä, missä on oma hohtonsa ja omat lainalaisuutensa.

Usein erotetaan virtuaalinen ja kasvotusten tapahtuva vuorovaikutus toisistaan. Ne eivät kuitenkaan ole irrallisia saarekkeita. Samalla tavalla netissä vapautuvat mielihyvän ja pahanolon hormonit samanlaisten mekanismien myötävaikutuksesta. Voitonhuuma, jännitys, turhautuminen, hassuttelu ja aggressioiden purkaminen ovat jaettavissa myös verkossa. Virtuaalisuus on elämää siinä missä muukin.