Fanipalsta uhmasi valtamediaa - Aamulehti poisti lukijakisan Tappara-kannattajien painostuksesta

Ensimmäisessä Tappara–HIFK-välieräpelissä helsinkiläisten Kai Kantola taklasi kirvesrintojen Juhani Jasua rajusti päähän. Tapauksesta ei tuomittu rangaistusta. Taklauksen seurauksena Jasu talutettiin pois kentältä.

Tamperelainen Aamulehti julkaisi Moro-liitteessään tapahtumasta niin sanotun Kuplakisan. Jokaviikkoisessa kilpailussa lukijat saavat keksiä ajankohtaisen henkilön kuvaan liitettyyn kuplaan, mitä kuvassa voitaisiin sanoa.

Esimerkki Aamulehden Kuplakisasta.

Aamulehden tämän viikon Kuplakisan kuvassa Jasu makaa maassa verilammikossa.

Kuvankaappaus Aamulehden poistamasta lukijakisasta.

Kuplakisa aiheutti kommenttiryöpyn Tappara.co-keskustelupalstalla. Sitä pidettiin rimanalituksena. Muita kirjoittajia kehotettin antamaan Aamulehdelle suoraa palautetta. Aamulehdeltä vaadittiin julkista anteeksipyyntöä. Myös lukuisia Aamulehden tilausten peruutuksia esitettiin jutun vuoksi tehdyksi.

Kuva ärsytti myös muita kuin Tappara-faneja. Kuvan visuaalinen voima ja ikään kuin toisen epäonnea hyödyntävä konteksti oli niin vahva. 

Palautteen ansiosta Aamulehti poisti Jasun kuvaa koskevan kilpailun netistä. Printtilehdestä sitä ei tietystikään enää pois saanut.

Kannattajat näyttivät voimansa.

Ainakin osaa Tappara.co:n kirjoittajista Aamulehden nopea reagointi näytti tyydyttävän. Osa taas vielä toivoi julkista anteeksipyyntöä.

On todennäköistä, että Aamulehti julkaisi jutun lähtökohtaisesti Tappara-myönteisenä, hyvässä tarkoituksessa. Ehkä ajateltiin, että Jasuun pohjautuva kuplakisa tarjoaisi kanavan purkaa suuttumusta HIFK:ta kohtaan.

Faneille kuva verilammikossa makaavasta idolista oli ymmärrettävästi liikaa. Heille kuva ei näyttäytynyt terapiana vaan pyhäinhäväistyksenä.

Kannattajat katsovat maailmaa toisenlaisesta kulmasta kuin tavallinen tallaaja. Kannattajuuden voima on valtava, ja pelin ympärillä liikkuvat tunteet suuria. "Kaikki mitä meistä sanotte tai jätätte sanomatta, voidaan kääntää teitä vastaan." Me vastaan muut -asenne on faniuden yhdistävä ja voimaannuttava perusta.

Kuvan julkaisu oli virhearviointi, mutta on vaikea kuvitella, että Aamulehti olisi ehdoin tahdoin julkaissut tapparalaisia ärsyttävän kuvan, sillä Tapparan ja Ilveksen uutisointi on Tampereella erittäin herkkä asia.

Aamulehti kuulemma saa yhtä paljon syytöksiä niin Tappara- kuin Ilves-myönteisyydestäkin. Palautteen tasapuolisuus olisi tässä tapauksessa siis merkki Aamulehden linjan puolueettomuudesta.

Jos Aamulehti ei saisi palautetta Tappara- ja Ilves-juttujensa ja niiden määrän tasapuolisuudesta, se olisi osoitus siitä, että kaupungin joukkueet eivät kiinnostaisi ketään. Tappara–Ilves-asetelma on tamperelaisen jääkiekkoilun suola.