Ennakko: Uusi vuosi kaiken muuttaa voi

Lukko ja TPS avaavat kiekkovuotensa.

Sunnuntai on erinomainen pelipäivä jääkiekon SM-liigalle. Perhepelit ovat seuroille erinomainen tilaisuus houkutella katsomoon sellaista väkeä, jotka eivät a) ehdi tai pääse arkipeleihin, b) vierastavat lauantai-iltojen saunakaljakamppailuja ja c) ovat saaneet vuodenvaihteen nuorten MM-kisojen tv-lähetyksistä kipinän lähteä katsomaan, miltä live-jääkiekko maistuu ja tuntuu.

Perhepäivän tapahtumat alkavat Äijänsuolla jo kello 13 eli kaksi tuntia ennen itse ottelun alkamista. Hallin ovet avataan monipuolista ohjelmaa varten jo kello 12.45, joolloin pääsisäänkäynnin (D-katsomo) ovesta pääsee siirtymään katsomosta jäälle yleisöluisteluun. Sekä D- että seisomakatsomo on varattu yleisölle luistintenvaihtoa varten.

Ottelun järjestäjä eli Lukko toivoo tietysti, että pyhän päiväaikainen perhepeli toisi lehtereille enemmän väkeä kuin edelliset ottelut. Kahdessa viime kotipelissä yleisömäärät ovat olleet 3837 ja 3616. Katsojamäärää oleellisempi numero on ottelun jälkeen jaettava pistepotti, jonka pitäisi senkin alkaa alavireisen loppuvuoden jälkeen kolmosella.

Lähtökohdat luovat epävarmuutta. Lukon kalenterivuosi 2015 näet päättyi lähes yhtä alavireisissä tunnelmissa kuin kausi 2014–15. Viime kausi päättyi neljään peräkkäiseen playoff-häviöön. Joulukuun kaksi viimeistä kamppailua jättivät koko kalenterivuodesta samanlaisen tappiollisen jälkimaun.

Myös TPS lähtee otteluun häviötä pureskellen, mutta tappiota ikävämpi maku turkulaisilla on siitä, että riveistä puuttuvat johtotähdet. Pisterohmu Eric Perrin on sivussa loukattuaan jalkansa Pelicansin Ben Bloodin polvitaklauksessa. Perrinillä on vamma polven sivusiteessä, mikä jättää toipumisaikataun avoimeksi. Lokakuussa kovan iskun päähänsä saaneen Lauri Tukosen toipumisennusteesta ei valitettavasti juuri kukaan osaa sanoa senkään vertaa positiivista. Mikä tahansa joukkue olisi rampa, kun riveistä puuttuu tuloksenteko-osaston terävin kärki.

Tämän rinnalla on lievä lohtu, että Pelicans-ottelun kolme ulosajoa toivat tilastoihin Patrik Moisiolle, Jonne Virtaselle ja Markus Kojolle 5+20 minuuttia PR-merkinnällä varustettuna. Se tarkoittaa pelirangaistusta eli antaa kosto-operaatioihin intoutuneille pukareille luvan osallistua seuraavaan peliin toisin kuin OR eli ottelurangaistus, joka poikii aina automaattisesti yhden huilipelin (myös silloin, kun kymppitili ei täyty).

Kuuma ottelu toki poiki töitä myös kurinpitäjälle, kun Pelicansista sekä Bloodin että Virtasta vastaan vaihtoaitiosta tappelemaan tulleen Dane Byersin törttöilyt etenivät jatkotarkasteluun.

OHO! Pitkän pelikiellon kärsinyt Teemu Lassila ei ole ollut paluunsa jälkeen erityisen vakuuttava. Pelicansia vastaan lahtelaiset ampuivat Lassilaa kohti kolme kutia, joista kaksi meni sisään. Sen jälkeen torjuntavuoro vaihtui Lukosta tutulle Oskari Setäselle.

AIEMMAT KOHTAAMISET: Tämän kauden kohtaamiset ovat olleet erittäin tasaisia, mutta Lukko on lievästi niskan päällä edettyään joulukuun CHL-väännöistä jatkoon. Liigassa puntit ovat voittojen osalta tasan 1–1, pisteissä TPS on edellä 4—2. Lokakuun kotipeli toi raumalaisille Aaron Gagnonin maalilla 3–2-jatkoaikavoiton. Marraskuun lopussa TPS voitti kotonaan 3–1.

TÄTÄ ENNEN: Lukko on hävinnyt kaksi peräkkäistä peliä saamatta pistettäkään. Jyväskylässä rosollit roikkuivat rinnuksilla, ja ilman jäätuntumaa Tapanintansseihin lähteneellä Lukolla oli todellisia käynnistymisvaikeuksia. JYP karkasi jo avauserässä 4–0-johtoon. Lukko pääsi kirimään lopulta lukemiksi 4–3, mutta tyhjä olo siitäkin jäi. Tiistaina Äijänsuolla SaiPa iski toisessa erässä kolme maalia, jätti Lukon koko kamppailussa nolllle, jatkoi matkaansa Poriin ja kävi kurmoottamassa myös Ässiä. Hieno retki lappeenrantalaisille, satakuntalaisille ei niinkään.

TPS kasvatti pistepottiaan Tapaninpäivänä kesyn Ilveksen kustannuksella (3–0), mutta osoittautui itse aseettomaksi Pelicansin isäntänä. Lahtelaiset karkasivat jo 5–0-johtoon ja voittivat 5–2. Lopputulosta isommaksi asiaksi nousivat ottelun tapahtumat: viisi ulosajoa ja kultakypärä Eric Perrinin loukkaantuminen.

SITAATTI: ”Lukko on semmoinen sitkeä "tilliliha-joukkue." Heillä on ollut joukkueen runko pitkään kasassa. Kovia puolustamaan ja suojaamaan maalin edustaa. Kova peli tulossa. Onhan se hieno paikka pelata. Olen itse sieltä kotoisin, niin onhan se aina hieman erityistä”, ennakoi Lukossa pelaajaoppinsa saanut Ville-Vesa Vainiola nykyisen seuransa TPS:n sivuilla.