ENNAKKO TPS-LUKKO: Gagnon ei aio jäädä Perrinin come back –pelissä sivustakatsojaksi

Moni Lukko-fani olisi valmis sovittelemaan Aaron Gagnonin harteille ratkaisijan viittaa kevään peleissä. Kuva: Pekka Lehmuskallio

– Nauroin katketakseni, kun näin Suomessa ensimmäiset mopoautot. Kanadassa sellaisia ei ole, toisaalta siellä saa ajokortinkin jo 16-vuotiaana, Lukon kanadalainen ykkössentteri Aaron Gagnon sanoo.

Kuultuaan, että mopoauton rattiin voi päästä luvan kanssa jo 15-vuotiaana, Gagnon sanoo, että olisi mieluusti päräytellyt lasikuitukopperolla vuoden verran ennen ”kunnon korttia”.

Tänään Gagnonin ei ole tarvinnut virta-avainta pidellä. Matka Äijänsuon parkkipaikalle hoitui normikaavan mukaisesti Ryan Zapolskin kyydissä, hallilta matka Turkuun jatkuu sitten bussilla.

TPS on pohjustanut tämän illan kasitien derbyä Eric Perrinin paluulla. Ja hyvä niin, Liiga tarvitsee tähtiä. Lukon kanadalainen ykkössentteri Aaron Gagnon ei aio jäädä Perrinin come back –pelissä sivustakatsojaksi.

Pääpaino ei tällä kertaa ole vastustajan tekemisiin tutustumisessa.

– Olemme jo pelanneet niin monta kertaa TPS:ää vastaan, että ainakin vastustaja on tuttu.

Onko jopa outoa, jos menee viikko ilman Tepsin kohtaamista?

– Haha, juuri niin. TPS-pelejä on ollut jo niin paljon, että jos niitä ei ole, se on tosiaan outoa, Gagnon hekottelee.

Tärkeintä on löytää oman pelin tasaisuus. Gagnon on ollut muun joukkueen mukana Lukon tämän kauden ailahteluissa, mutta jos hänen kohdallaan katsoo niin sanottua isoa kuvaa, niin tasonnosto syksystä on merkitttävä.

Kauden startti oli viime kaudellakin vaisu. Samalla tavalla kävi kaksi ja puoli vuotta sitten. Sentteri siirtyi Raumalle ruotsalaisesta HV71:stä saatuaan lähtöpassit Jönköpingistä jo yhdeksän pelin (2+1) jälkeen.

Kun Gagnon vaihtoi lokakuun alussa kesken kauden Lukkoon. Näytti siltä, ettei tästä kanadalaisesta tehdä sankaritarinoita. Tai niin kuin raumalaiset sanovat: ”ei tarvitse ostaa joulukoristeita täällä”.

Itse asiassa tehottomuudesta ehdittiin jo huolestua, kun seitsemän pelin jälkeen kasassa oli vain saldo 0+1.

– Olen tehnyt joitakin hyviä asioita, mutta viivan alla ei ole tarpeeksi tulosta, Gagnon myönsi ensimmäisenä Lukko-syksynään Länsi-Suomessa.

No, tehot löytyivät ja koristeet ostettiin. Lopulta ”Gags” teki 17 maalia ja 36 pistettä 48 ottelussa. Viime vuonna kaava oli samanlainen, maaleja tuli 14 ja runkosarjapisteitä yhteensä 30.

Luottopelaajan syksyt ovat aina olleet tukkoisia. Historia ulottuu jo viime vuosikymmenelle. AHL:ssa 2009–10 alkukausi kulki samaan tahtiin Perttu Lindgrenin kanssa. Texasin ykkös- ja kakkossentteri kävivät kovaa ja tasaista kilpailua NHL-paikasta Dallasin riveissä: Lindgren sai tililleen yhden pelin, Gagnon kaksi. Lindgren teki farmissa tuolloin 47 pistettä, nousujohteinen Gagnon 58.

Seuraavalla kaudella Gagnon sai tililleen 19 NHL-peliä Dallasissa. Lindgren voitti SM-liigan pistepörssin, Lukossa.

Jos Lukko aikoo menestyä tällä kaudella myös runkosarjan jälkeen, viivan alle on kerryttävä tulosta myös isoa vastuuta saavalta Gagnonilta. Kahden viime kevään saldot Liigan pudotuspeleistä ovat 10 ja 14 pistettä.

Yhtä tärkeää on, että Ville Vahalahden ja Gagnonin kaltaisten ison kuorman miesten on pysyttävä terveinä. Niin kuin tiedetään, sitä ei voi todellakaan ottaa itsestäänselvyytenä.

Kohtalo oli puuttua peliin – ikään kuin ilkkuakseen ”koska mä voin” – heti samassa helmikuun ottelussa, jossa Gagnon kumarsi SM-liigan tammikuun pelaajan palkintonsa.

Ykkössentterin ilta päättyi kesken pelin jalkavammaan, mutta käytännössä kanadalainen pääsi säikähdyksellä.

Terveenä pysyminen on iso osa loppukauden toivelistaa.

OHO! Eric Perrin on yhä TPS:n sisäisen pörssin kolmonen, vaikka menetti peräti 14 ottelua loukkaannuttuaan Veri-Penan eli pelikiellosta toiseen seilaavan Ben Bloodin polvitaklauksesta.

AIEMMAT KOHTAAMISET: Toissa viikon back to back –pelien voitot ja pisteet menivät tasan 3–3. STT:ltä lipsahti kuitenkin niiden kohtaamisten jälkeen julkisuuteen sarjataulukko, jossa molempien pelin voittopinnat oli ympätty turkulaisille. Nyt taulukot on korjattu, ja menneet unohdettu. Siksi kauden kaikkien vanhempien kohtaamisten muisteleminen on nyt tarpeetonta.

TÄTÄ ENNEN: Kotijoukkue TPS on ottanut yhdeksän pistettä viidestä viime pelistään. Viikko sitten perjantaina Tepsi haki kaksi pistettä Hakametsästä otettuaan Tapparasta maukkaan 2–1-voiton ”rankkarikisassa”. Lukon saldo samalta ajalta eli viidestä viimeisestä on kahdeksan pistettä. Edellinen ottelu eli viime lauantain JYP-matsi kääntyi keskisuomalaisille täpärästi 2–3.