Ennakko: Pureeko Lukon ylivoima taas?

Aleksi Saarela on seurattu ässä tänään Isomäessä. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Erikoistilanteilla on nykyajan jääkiekossa todella iso merkitys. Pelkästään ylivoimalla onnistuminen ei välttämättä riitä, vajaalla pelatessa on osattava tiristää vastustajalta pelihuumori ja tehot.
Lukko on näissä talkoissa erinomainen. RD:n rykmentti on erikoistilanteissa loistava, molemmissa päissä kaukaloa.
Sinikeltaiset pyörittävät sarjan parasta ylivoimaa, alivoima puolestaan on ollut LIigan toiseksi pitävintä.

Perjantaina Lukko pääsi ensi kertaa ylivoimalle vasta toisen erän puolivälissä. Enempää ei tarvittu. Pat Mullanen istunto jäi 48 sekuntia vajaaksi, kun Aaron Gagnon suti kiekon ässävahti Andreas Bernardin taakse. Teemu Nurmen potkusyötön ja Sami Lähteenmäen vaaksanmittaisen täsmäpassin hyödyntäminen oli Gagnonille kauden seitsemäs yv-osuma – ja Lukolle jo 32:s pakkopelistä verkkoon kiskaistu kiekko.

Kun Ässät sitten päätöserän alkajaisiksi joutui kahden miehen alivoimalle, kävi niin kuin ennustaa sopi. Kauden 33:s yv-maali ja mediakuutiolle 2–0. Asialla Janne Niskala, jolle maali oli kauden yhdeksäs.

Maalinteon lisäksi Lukko onnistui maalinestopelaamisessaan. Ässät pääsi pelaamaan kahdessa ensimmäisessa erässä kolmesti ylivoimaa, mutta Ryan Zapolskin maali pysyi koskemattomana. av-nelikon pätevyyttä, mutta myös porilaisten pakkopelin ponnettomuutta.

Ässien edellisestä ylivoimamaalista on vierähtänyt jo toista kuukautta. Ennen eilistä maalitonta pakkopeliä oli nähty jo seitsemän ottelua peräjälkeen. Siitä huolimatta Ässien yv oli yhtä hyvää – tai huonoa – kuin joukkueen sijoitus sarjataulukossa (11:s).

Aiemmat kohtaamiset: Voitot ovat 3–1, pisteet 10–2. Satakunnan herruus on tältä kaudelta jaettu, mutta lauantain viides

Oho! Ässät oli osunut ylivoimalla viimeksi 16. joulukuuta. Lukkoa vastaan pata ei ole painanut vielä yhtään yv-osumaa.

Sitaatti: “Tämä on vähän sellainen tilanne kuin oltaisiin playoff-maailmassa. Sama vastustaja kohdataan uudestaan heti seuraavana päivänä”, tunnelmoi Ässien päävalmentaja Pekka Rautakallio.

Sitaatti 2: “Mielenkiintoinen pelaaja”, kommentoi Lukon toimitusjohtaja Timo J. Rajala, kun Nelosen Iiro Harjula tiedusteli mielipidettä Aleksi Saarelasta ja nuorten maailmanmestarin nimen mainitsemista Lukko-yhteyksissä.

Sitaatti 3: “Jos minä lukisin tuota vastausta, niin sana “juu” lausuttiin muodossa “mielenkiintoinen pelaaja”, kommentaattori Kai Suikkanen kommentoi hymähtäen.

Seuraa näitä:

1) MV-kaksintaistelu. Ässät eilen nollannut Ryan Zapolski on pelannut tällä kaudella jo kahdeksan nollapeliä. Mikä on vire Isonmäen hornankattilassa? Vahva on myös Ässien Andreas Bernardin vire.

2) Liigan tehokkain ylivoima. Ennen Ässät-peliä Lukko oli tarvinnut vain 6.38 yhtä maalia kohden. Kauden kolmannen Ässät-voiton jälkeen luku on 6.20. Se on yli minuutin vähemmän kuin seuraavaksi tehokkaimmilla, Kärpillä, Pelicansilla ja HIFK:lla. Perjantaina ensimmäinen yv tuotti heti maalin, kun Aaron Gagnon iski kauden 19:nnen osumansa. 135 ylivoimaa oli tuottanut 33 yv-osumaa.
Toiseksi paras alivoima. Vain kuusitoista päästettyä alivoimalla on mukava lukema – kun sarjaa on pelattu jo 40 peliä eli kaksi kolmasosaa.

3) Ässien puolustuspelaaminen. Pata on tiivistänyt box-pelaamistaan. Tasakentällisin Ässät pelaa mailat määrätietoisesti pois, eikä päästänyt Lukkoa laukomaan paraatipaikoille.

4) Jokohan Troy Vance iskisi kauden avausmaalinsa? Ässien amerikkalaispuolustajan saldo on nyt 0+11. Paljon pelaava Vance kellottanut Jyri Marttisen poissaollessa isoimmat porilaisminuutit. Keskimäärin jääaikaa on tullut 22.36 peliä kohden.

5) Osumaton viivamies löytyy myös Lukon riveistä. Sheldon Brookbank on ennen eilistä luutinut 18 peliä ja 0+2. NHL:ssäkin 351 peliä pelannut kanadalainen ei ole varsinainen pistelinko, muttaenemmän pitäisi irrota, löytyyhän uralta löytyy kuitenkin pakkien piste- ja syöttötilaston voitto AHL:stä (kaudella 2006–07 peräti 15+38).

6) Ässien vaarallisimmaksi osaksi on noussut kolmen nuoren miehen trio. Jarno Kärki, Aleksi Saarela ja Niko Ojamäki olivat perjantainakin vieraskaukalossa vaarallisia vaihto toisensa perään. Lauantai-ilta, Lukko ja kiehuva kotiareena ovat yhdistelmä, jonka ei voi kuvitella olevan ainakaan sammutuspeite kolmikolle.